Σάββατο 4 Μαϊου 2024  15:41:52

Οι μέρες εκνευρισμού του Ερντογάν, καθώς τελειώνουν τα διπλά παιχνίδια «φίλιας-τσαμπουκά» απέναντι ΗΠΑ και Ε.Ε. Ψυχρολουσία τελικά και από την Α. Μέρκελ, που αδίκησε Ελλάδα- Κύπρο στη Σύνοδο. Κύριο

Παράπονα, χωρίς ανταπόκριση του Ερντογάν χωρίς τους γνωστούς λεονταρισμούς του: «Εχθρική ενέργεια οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον μας. Διαλλακτικός για στην Ε.Ε. όπου απευθύνθηκε για παράπονα.

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «εχθρική ενέργεια».

Ημέρες εκνευρισμού του απομονωμένου διεθνώς Ερντογάν , καθώς τελειώνουν τα διπλά παιχνίδια «φίλιας-τσαμπουκά» του Ερντογάν απέναντι ΗΠΑ και Ε.Ε.. Τέλειωσαν πλέον, όπως διαπιστώνεται με ρεαλισμό. Ψυχρολουσία τελικά και από την Α. Μέρκελ, που αδίκησε Ελλάδα- Κύπρο στη Σύνοδο και της ασκήθηκε μεγάλη κριτική.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του λόγω της αγορά των ρωσικών πυραύλων s-400 και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Αγκυρας.

Ερντογάν: Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;

Παράλληλα, τόνισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA και υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αποτροπή των προσπαθειών της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της χώρας του για την απόφαση των ΗΠΑ.

Μέρκελ κατά Ερντογάν: «Σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου»

Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Συμφωνία για κυρώσεις τον Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν τελικά σε συμφωνία των «27» ως προς το τελικό κείμενο για το ενδεχόμενο κυρώσεων, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ετοιμαστούν για κυρώσεις προς την Άγκυρα, μεγαλώνοντας την λίστα μάλιστα, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα πάνε «το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο» όπως αναφέρουν οι Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline