Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  18:16:42

Όσο θέλουν κοστολογούν τα εμβόλια τους οι φαρμακευτικές. Από 18 ευρώ της Μoderna και 12 Pfizer έως ...το 1,78 του επιδοτούμενου διακρατικού. Κύριο

Η γκάφα Βελγίδας υφυπουργού αποκάλυψε τις τιμές εμβολίων, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανταγωνισμούς, που ίσως οδηγήσουν σε μείωση τιμών. Η Εύα ντε Μπλέκερ ισχυρίστηκε ότι η δημοσίευση δε θέτει κάτι σε κίνδυνο.

Η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Εύα Ντε Μπλέκερ παραδέχθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο κοινοβούλιο της χώρας ότι υπήρξε «υπερβολικά διαφανής» δημοσιεύοντας στο Twitter αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αγορά εμβολίων. Η κα Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί και για να στηρίξει τη θέση της δημοσίευσε πίνακα με αναλυτικές τιμές, την οποία ανάρτηση κατέβασε στη συνέχεια έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση. Η δημοσίευση περιείχε ονόματα προμηθευτών, αριθμό δόσεων και τιμές.

Όταν εκλήθη την Πέμπτη το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να παράσχει εξηγήσεις, αναγνώρισε ότι η ενέργειά της ήταν «υπερβολικά διαφανής», επιμένοντας, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη.

«Η συμπεριφορά μου δε συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Θα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα», είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι «ο επίσημος οριστικός πίνακας».

Ωστόσο η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αγοράς ήταν έντονη, με τη Pfizer να χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση των τιμών «παραβίαση της εμπιστευτικότητας».

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ, ερωτηθείς σχετικά.
«Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι' αυτή την περίπτωση» σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας πως «ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι».
«Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εμβόλιο : Μόνο το 20% των υγειονομικών έχει ανταποκριθεί στην Αθήνα

Καταγγελίες ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο υγειονομικό προσωπικό, κάνουν οι συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.

Ενημέρωση και πειθώ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της μάλιστα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται «γιατί τόσο βιασύνη; Ακόμη δεν έφθασαν τα εμβόλια στη χώρα. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων και με νηφάλιο τρόπο να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιχειρήματα» καθώς όπως προσθέτει: «Με τόση σπουδή και βιασύνη άρχισαν να φοβούνται».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να μείνει ανοικτή σε ημερομηνία η επιθυμία των υγειονομικών για να εμβολιαστούν και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μόνο με ενημέρωση και πειθώ θα επιτευχθεί μαζικός εμβολιασμός.

Το ίδιο κλίμα και σε Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται πως βλέπουν τις γρήγορες και πιεστικές κινήσεις της κυβέρνησης και οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Γ' Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν θετικά στη δική του κλινική, αλλά μόλις ένας στους δέκα των νέων, ειδικευόμενων γιατρών, υπέγραψε τη λίστα για το εμβόλιο.

«Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους», αναφέρει ο κ. Κώτσης.
«Θα εμβολιαστώ σε κοινή θέα αν χρειαστεί για να τους πείσω»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιφύλαξη των νέων γιατρών, έγκειται στον φόβο για το άγνωστο. Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη θέση τους, καθώς το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους και ήταν επιτυχές, πλην ελαχίστων περιστατικών αλλεργίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κώτσης.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρητική νοοτροπία. Φοβούνται το καινούριο. Ένας γιατρός θα έπρεπε ήδη να έχει πειστεί. Διατείνονται ότι θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έτσι δε θα επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία. Μπήκα πρώτος στη λίστα και θα εμβολιαστώ πρώτος. Ακόμη και σε κοινή θέα εάν χρειαστεί για να πείσω τον κόσμο», τονίζει, ενώ προσθέτει: «Προσωπικά είμαι 100% σίγουρος. Άλλωστε είμαστε ένα μήνα πίσω απ' την Αγγλία, όπου τα κάνουν μαζικά. Αν υπήρχαν προβλήματα θα το ξέραμε».

Να γίνει μία σωστή καμπάνια
Ο καθηγητής κρίνει απαραίτητο να πειστεί σύντομα ο κόσμος. Προτείνει μία σωστή ενημερωτική καμπάνια με επιστημονική τεκμηρίωση η οποία θα επικεντρώνεται στα οφέλη του εμβολιασμού. Ακόμη, προτείνει άτομα τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν, να εμβολιαστούν δημοσίως.
«Υπάρχει ζωτική ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο. Αφού το παρατήρησα στη δική μου κλινική, στο δικό μου μικρόκοσμο, σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να δρούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι με ατομικιστικά κριτήρια», τονίζει κλείνοντας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline