Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  20:49:03

Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με αυστηρή κριτική: «Ατυχέστατες οι δικαιολογίες για τον εμβολιασμό κυβερνητικών αξιωματούχων». Δικαίως εξόργισαν τον Κυρ. Μητσοτάκη υπουργοί και γενικοί. Κύριο

Παρά τις συστάσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη προς τους υπουργούς να αποφύγουν τη δημοσιότητα στα κοινωνικά δίκτυα και για τα θέματα του εμβολιασμού. Τον αγνόησαν και τους μιμήθηκαν διάφοροι γενικοί γραμματείς.

Κριτική για τον εμβολιασμό κυβερνητικών αξιωματούχων εκτός σειράς άσκησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδος στις διεθνείς οργανώσεις Υγείας..

Σημείωσε ότι αρκούσαν οι εμβολιασμοί της ΠτΔ, του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και φυσικά κορυφαίων εκπροσώπων της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και χαρακτήρισε «δικαιολογίες» ότι πολλοί επίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι λόγω συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Αντίστοιχα ο υπουργός Εσωτερικών Παν.Θεοδωρικάκος: «Οι εμβολιασμοί ΠτΔ, πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών υπεραρκετοί για να σταλεί το μήνυμα»
==Αναλυτικά το κείμενο του Ηλία Μόσιαλου:
«Χαίρομαι που πλέον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης επισημαίνουν το αυτονόητο. Αυτό που τόνισα τη Δευτέρα. Ότι αρκούσαν οι εμβολιασμοί της ΠτΔ, του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και φυσικά κορυφαίων εκπροσώπων της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας.

Ήταν αρκετοί για να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ακούστηκαν διάφορες δικαιολογίες που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύουν. Ότι πολλοί επίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι λόγω συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Θεωρώ τις δικαιολογίες ατυχέστατες. Πρωθυπουργοί και κορυφαίοι υπουργοί σε άλλες χώρες δεν εμβολιάστηκαν, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους. Και αναμφίβολα όταν η κυρία Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Δανίας, της Νορβηγίας και πολλών άλλων χωρών μπορούν να περιμένουν, τότε μπορούν να περιμένουν και αρκετοί στη χώρα μας που μάλλον θεωρούν ότι είναι αναντικατάστατοι.

Προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί μας και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό όμως που έχει σημασία τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με γρήγορους ρυθμούς. Η χώρα μας έχει και θα έχει πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες εμβολίων.

Ας δούμε τι γίνεται στις γειτονικές μας χώρες που δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία, η Σερβία, η Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε εμβόλια και θα αργήσουν να έχουν. Ας μείνουμε επομένως στη μεγάλη εικόνα. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για λίγους ακόμη μήνες, να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τώρα πλέον έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε ».

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού μπορεί να ξεκίνησαν με τον συμβολισμό στα πρόσωπα της νοσηλεύτριας και του ηλικιωμένου και να συνεχίστηκαν με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια ωστόσο ο αυξημένος αριθμός των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και δυσφορία στην κοινή γνώμη.

Η τροπή αυτή προκάλεσε εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν έντονες παρατηρήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους υπουργούς και στους συνεργάτες του, όχι μόνο για τους εμβολιασμούς πολιτικών και κρατικών στελεχών που προηγήθηκαν των υγειονομικών, αλλά επειδή το πανηγύριζαν με φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media.

Τα 49 πρόσωπα έγιναν 126

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός η κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστα με 49 πρόσωπα που είχαν προκριθεί για να εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας στην πρώτη φάση, ωστόσο η λίστα αυτή διευρύνθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τα ονόματα στη λίστα να φτάσουν τα 126, τα οποία κρίθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη συνέχεια του κράτους».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ξαφνική διεύρυνση της λίστας αλλά και οι διάφορες selfies που αναρτήθηκαν στα social media από τα κέντρα εμβολιασμού προκάλεσαν αρνητικά σχόλια, αλλά και την αντίδραση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Tσίπρας: Ουρές για selfie με το εμβόλιο

«Οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους "άριστους"», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών ήταν μία συμβολική κίνηση και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες, στο οποίο συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια το μήνα για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 το Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου».

Πέτσας για Τσίπρα: Εχει αλλεργία στην αλήθεια – Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον λαϊκισμό

Απάντηση σε πολύ υψηλούς τόνους έδωσε ο Στέλιος Πέτσας σε όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στις θετικές ειδήσεις. "Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει -και μάλιστα δωρεάν- ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί", δήλωνε στις 2 Νοεμβρίου 2020. Χθες ο κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε λοιπόν από ένα εμβόλιο που ούτε έχει ανακαλυφθεί, ούτε έχει εξασφαλιστεί... Θα ήταν για γέλια, αν δεν επρόκειτο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια. Η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό της, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215.000 συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη συνέχεια του κράτους. Τον ενοχλεί αυτό τον κ. Τσίπρα, γιατί επενδύει στην καταστροφή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline