Σάββατο 18 Μαϊου 2024  15:32:00

Κρίσιμος «Πιλότος» τα σχολεία και η 11 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γεννέσθαι. «Πιλότος» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού. Γι' αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.

Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή και θα συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν περάσει προς το παρόν πολύ λίγες μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα σημερινά στοιχεία δεν συνηγορούν στο ασφαλές άνοιγμα του συνόλου της εκπαίδευσης.

«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Είχα, επίσης, τονίσει χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει:

«Την Πρωτοχρονιά χαλαρώσαμε και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα του "χαλαρώματος" θέλουμε 15 μέρες. Τα στοιχεία των Χριστουγέννων δείξανε ότι υπήρχε μια σταθερότητα, δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα κρούσματα για να απελπιστούμε. Όμως, ακόμα βλέπουμε τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων, δεν έχει λήξει. Γιατί τα Χριστούγεννα ήταν 25 Δεκεμβρίου και σήμερα είναι 5 του μηνός, δηλαδή έχουν περάσει μόνο 10 μέρες. Κανονικά και για τα Χριστούγεννα θα θέλαμε να έχουν περάσει 15 μέρες. Κι έχουμε εκκρεμότητες και με την Πρωτοχρονιά, από την οποία έχουν περάσει μόλις 4 μέρες", σημειώνει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα