Τρίτη 30 Απριλίου 2024  12:35:01

Αφέθηκαν πλήρως ελεύθεροι οι οκτώ τραμπούκοι, που διαπόμπευσαν τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Κατά τα άλλα ετοιμάζεται από τη Ν. Κεραμέως, νομοσχέδιο για διαγραφές των τραμπούκων φοιτητών στο μέλλον. Κύριο

Φιλόδοξη ρύθμιση, καθυστερημένη, διαδικαστικά άτολμη μέσα σε ένα συνολικό πλέγμα αυστηρότητας, δηλαδή δύσκολο να λειτουργήσει μέσα στα γρανάζια της όλης ατολμίας-φοβίας στα ΑΕΙ.

Φιλόδοξος νόμος θεμελίωσης συνολικού πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, που θα φτάνει μέχρι τις διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται σε όλα τα ανώτερα ιδρύματα, θα είναι αυτός που φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα , το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των " ΝΕΩΝ", θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών ( Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). Δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Το σημείο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην " αναίμακτη" εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, καθώς η σύνοδος πρυτάνεων αλλά και η ομοσπονδία των καθηγητών τους έχουν ζητήσει να υπάγεται η νέα " αστυνομία των ΑΕΙ " στη δικαιοδοσία της διοίκησης τους. Όπως όλα δείχνουν, όμως, τα μέλη της θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, αλλά δεν θα βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

....Παράλληλα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι του νέου νόμου φαίνεται ότι είναι το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές τους. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.ο.κ. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών, οι οποίες θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Φιλόδοξη ρύθμιση, καθυστερημένη, διαδικαστικά άτολμη μέσα σε ένα συνολικό πλέγμα αυστηρότητας, δηλαδή δύσκολο να λειτουργήσει μέσα στα γρανάζια της όλης ατολμίας-φοβίας στα ΑΕΙ.

Το πειθαρχικό συμβούλιο, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές και θα είναι αυτό που θα κρίνει τα συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος ( υπεύθυνο των ακαδημαϊκών υποθέσεων), τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Στους υπόλοιπους, τέσσερις επιβλήθηκε εγγυοδοσία 3.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά τον μήνα σε Α.Τ.

Οι 8, επτά άνδρες και μία γυναίκα, οι έξι εξ αυτών φοιτητές, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Μεταξύ άλλων, σε βάρος των οκτώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και αρπαγή.

Όπως φέρεται να υποστήριξαν αφενός δεν στοιχειοθετούνται οι εις βάρος τους κατηγορίες και αφετέρου δεν συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Πρύτανη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν πως συμμετείχαν στην επίθεση σε βάρος του Πρύτανη και υποστήριξαν σχετικά με το στίγμα του κινητού τους, το οποίο εντοπίστηκε στο κτίριο του πανεπιστημιακού ιδρύματος ότι βρίσκονταν εκεί είτε επειδή είναι φοιτητές είτε επειδή έχουν φιλικές σχέσεις με σπουδαστές εκεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline