Κυριακή 19 Μαϊου 2024  00:41:33

Εμβόλιο AstraZeneca, μια ακόμη απαξίωση μετά από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία, Βέλγιο: «Όχι» στη χορήγησή του στους άνω των 65, και από τους Έλληνες ειδικούς. Κύριο

Όλο και αυξάνουν η αμφιβολία για την αποδοχή-εμπιστοσύνη του εμβολίου και για τις παρενέργειες που προκαλεί στους δότες. Θα αργήσει να αξιοποιηθεί σε νεώτερης ηλικίας εμβολιαζόμενους.

Τελικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ακολουθήσει τις γενικές αποφάσεις-αξιολογήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία Βέλγιο και επίσης από την Ελβετία,

Δεν έπεισε ούτε η εταιρεία ούτε οι υπερασπιστές της για την απόλυτη καταλληλότητα του εμβολίου της. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο και επίσης από την Ελβετία,
Ενδεχομένως ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και η απαιτούμενη συλλογική ανοσία να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδρίασαν χθες το απόγευμα για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν θα αποκλίνουν από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των ρυθμιστικών αρχών ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στα άτομα 65 ετών και άνω, δυστυχώς τα στοιχεία κρίνονται από πολλούς ρυθμιστικούς φορείς ως ανεπαρκή. Δηλαδή, είναι μικρός ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που στο πλαίσιο των κλινικών μελετών έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του στην τρίτη ηλικία.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν αναμένεται να «ξεφύγει από την πεπατημένη» και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ακούει με πολύ σεβασμό τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα του νέου κορωνοϊού, δεν αναμένεται να πράξει το αντίθετο και στο καίριο αυτό ζήτημα που αφορά στην ανοσοπροστασία των πολιτών από την Covid-19.

Αυτό με τη σειρά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μικρές τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων. Ενδεχομένως λοιπόν ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (που προέβλεπε τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους 18-59 ετών από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα) και η απαιτούμενη συλλογική ανοσία έναντι της Covid-19 να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Η ελβετική αρχή φαρμάκων ανέφερε σήμερα πως επιπλέον μελέτες είναι απαραίτητες προτού δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca.

«Τα δεδομένα που έχουν υποβληθεί και μελετηθεί έως σήμερα είναι ακόμη ανεπαρκή προκειμένου να επιτρέψουμε τη χορήγηση μιας άδειας. Επομένως, δεδομένα που θα προκύψουν από νέες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να αξιολογήσουμε περαιτέρω την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», γράφει η Swissmedic σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί σε διάφορες χώρες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που εξέτασε έως σήμερα, η συμβουλευτική επιτροπή HMEC (Human Medicines Expert Committee) της Swissmedic εκτίμησε, στην έκτακτη συνεδρίασή της 2ας Φεβρουαρίου του 2021 πως τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμη να καταλήξουμε σε μια θετική έκθεση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους» αυτού του εμβολίου, προστίθεται στο δελτίο τύπου.

Η Swissmedic ζητάει επιπλέον δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, που θα προκύψουν από μια μελέτη της φάσης 3, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

«Μόλις τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα, μια άδεια περιορισμένης διάρκειας ενδέχεται να εκδοθεί στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με τη συνεχή υποβολή δεδομένων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα