Κυριακή 19 Μαϊου 2024  00:14:57

Μετράνε μέρες ως ανοικτά Γυμνάσια και Λύκεια... Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Τζιτζικώστας προτιμούν άνοιγμα των καταστημάτων και όχι όλων των σχολείων. Έκκληση Εξαδάκτυλου για «κλείσιμο» σχολείων λόγω διασποράς. Κύριο

Κίνδυνος «πορτογαλοποίησης» λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία επεκτείνεται πολύ στην Ελλάδα, όπως προέβλεψε και ο καθηγητή Σωτήρης Τσιόδρας και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και στους μαθητές των σχολείων.

Σήμα για «κλείσιμο» των σχολείων όλων των βαθμίδων, αλλά όχι στην παρούσα φάση της αγοράς, έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο να το δούμε. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Όπισθεν ολοταχώς για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε», είπε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και σημείωσε ότι «από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό».

«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Ιανουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έως την 25η Ιανουαρίου είχαμε καθοδική πορεία και συνέχιζε να είναι καθοδική με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, κι είχαμε την εορταστική χαλάρωση.

«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη», τόνισε.
Διαβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80%, επισημαίνοντας ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη, εμβολιάζονταν περισσότεροι.

2. Ζέρβας : Τα σχολεία συνεισφέρουν στην αύξηση της κινητικότητας μαθητών και γονέων, πολύ περισσότερο από τα καταστήματα.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε τον προβληματισμό και την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, εκτίμηση στην οποία όπως δήλωσε βρέθηκε σύμφωνος και ο Περιφερειάρχης Αποστ. Τζιτζικώστας.

Ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και παράλληλα να έχουμε άμεσα ανακλαστικά καθώς πέρα από την κόπωση, ύστερα από έναν χρόνο που ζούμε με την πανδημία, υπάρχει πλέον και η εμπειρία, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε τον προβληματισμό και την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, τα οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, συνεισφέρουν όσο καμία άλλη δραστηριότητα στην αύξηση της κινητικότητας, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει – τουλάχιστον για την ώρα.

«Θα πρέπει άμεσα να έχουμε αντιδράσεις για να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και που πρέπει να επέμβουμε ούτως ώστε να μην ξανά ζήσουμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Θα πρέπει να το κάνουμε με άμεσο και έξυπνο τρόπο» τόνισε, συμπληρώνοντας πως αν φταίνε τα σχολεία και αν πρέπει να εφαρμόσουμε διαφορετικούς κανόνες στην αγορά, θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν με ταχύτητα και ίσως εξειδικευμένα για κάθε περιοχή της χώρας, πόσο μάλλον για τη Θεσσαλονίκη.

Όλα λειτουργούν με εξαίρεση την εστίαση

«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση την εστίαση, όλα τα άλλα λειτουργούν», τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα «συνεχίζουμε κανονικά».

Σύμφωνα με το grtimes.gr, μπορεί σήμερα να μην ανακοινώθηκαν νέα μέτρα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως, όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις κάθε μέρα αφού το ιικό φορτίο στην πόλη βρίσκεται στα επίπεδα τις 15 Οκτωβρίου «πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουμε» για να αναχαιτιστεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα