Σάββατο 27 Απριλίου 2024  08:07:40

Προβληματική η τελευταία δημοσκόπηση. Προβάδισμα της ΝΔ σταθερά μονοψήφιο- άνοδος του ΚΙΝΑΛ-, φρούδες οι ελπίδες Τσίπρα για πρωτιές. Χαμηλή συσπείρωση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Λυμφατικές οι κινήσεις στα Δεξιά. Κύριο

Μοιρασμένο σχεδόν το αίτημα για πρόωρες εκλογές και προβάδισμα Μητσοτάκη- ΝΔ στους δείκτες ποιότητας και προσδοκιών, για καλύτερη διακυβέρνηση κλπ.

1. Μια κάπως διαφορετική δημοσκόπηση, πιο εναργής και σύνθετη από ορισμένες άλλες. Είτε λχ. με διψήφια διαφορά, άνω του 10% ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας είτε με κυμαινόμενες επιρροές και ποσοστά σε ποιοτικούς στόχους είτε για στασιμότητα , ακόμα και πτώση του ΚΙΝΑΛ.

Προβάδισμα 8 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία επί του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου. Αμφότερα τα κόμματα εμφανίζονται να έχουν ανεβάσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,5% και μικρή πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση πριν από ένα μήνα. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 2,5%, το κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες» 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Τα λοιπά συγκεντρώνουν 4%, ενώ το Λευκό/Άκυρο/Αποχή 4,5%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7,5% του σώματος.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΠΑΣΟΚ 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜεΡΑ25 3%, οι «Έλληνες» 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, τα Λοιπά 4% και Αναποφάσιστο παραμένει το 7,5%.

Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου

Η προέλευση της πρόθεσης ψήφου

Η ΝΔ έχει συσπείρωση 68%, ο ΣΥΡΙΖΑ 67% και το ΠΑΣΟΚ 75%. Χαμηλή στα δύο πρώτα κόμματα σε σχέση με τους ψηφοφόρους τους τον Ιούλιο του 2019. Αυτό το 68% της ΝΔ σχηματίζεται από 25 μονάδες από παλαιούς ψηφοφόρους και 7 μονάδες από εισοδιστές. Με αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ το 19,5% παλαιοί και το 4,5 διάφοροι εισερχόμενοι Το 75% του ΠΑΔΣΟΚ-ΚΙΒΑΛ σχηματίσθηκε από 5,5 μονάδες των ψηφοφόρων του Ιουλίου 2019 και από 8 νεώτερους...

Παράσταση νίκης

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές

Στο ερώτημα για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, το 46% απαντά «μέσα στο 2023, κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», ενώ το 43% απαντά «μέσα στο 2022». Σχεδόν ισοψηφία αλλά για εξάντληση της τετραετίας είναι υπέρ το 81% των οπαδών της ΝΔ και αντίθετα είναι υπέρ των πρόωρων το 82% του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, στην πλειονότητα τους, επιθυμούν εκλογές κοντά στη λήξη της θητείας, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν εντός 2022.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 26%. «Κανέναν από τους δύο», απαντά το 31%.

Στα επί μέρους ερωτήματα, το 41% επιλέγει τον πρωθυπουργό ως αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας. Το 22% επιλέγει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 9% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται για τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 36%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα κια 10% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ελληνοτουρκικά

Το 66% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τη στάση της Τουρκίας, σε αντίθεση με το 12% που εμφανίζει μικρή ή ελάχιστη ανησυχία.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται πιο ανήσυχοι (78%) σε αντίθεση με τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ (67%).

Στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ετέθη και το ερώτημα: »Ποια από τις επόμενες κατηγορίες εξόδων της οικογένειας σας, σας προβληματίζει σήμερα περισσότερο;» και οι απαντήσεις ήταν οι εξής: Ηλεκτρικό ρεύμα 38%, καύσιμα 28%, τρόφιμα 18%, φυσικό αέριο 6%.

Στο ερώτημα «πόσο σας ανησυχεί η οικονομία και τα οικονομικά θέματα γενικότερα;», το 83% απαντά «πολύ» ή «αρκετά», ενώ μόλις το 4% απαντά «λίγο» ή «καθόλου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline