Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:06:15

Προηγήθηκε η Ελλάδα με απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τις αρχές Απριλίου. Μετά από τρεις μήνες, χθες απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία. Κύριο

«Αβάσιμη η απόφαση» λέει η Αθήνα για το τυπικό-διπλωματικό διατακτικό σκεπτικό της απέλασης αντιποίνων.

Απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

Α. Οκτώ Έλληνες διπλωμάτες απελαύνει η Ρωσία, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έναντι των δώδεκα που απέλασε η Ελλάδα τις αρχές Απριλίου, οξύνοντας τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες,

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τονίζεται πως αυτή η κίνηση ήρθε ως αντίποινα τόσο για την απέλαση ρώσων διπλωματών πριν από μερικούς μήνες από την Αθήνα, στις 4 Απριλίου και κυρίως στο τυπικό-διπλωματικό διατακτικό της. Συγκεκριμένα, η απέλαση γίνεται κυρίως όχι ως αντίποινα όσο και για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Αποοστολή, που δεν φαίνεται να έχει γίνει μόνο μια φορά και μόνο από τη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως "personae non gratae".

Στον πρέσβη παραδόθηκε σημείωμα με την κοινοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν "personae non gratae" και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Ενημερώθηκε και για άλλα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό στη Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των μη φιλικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Με ευθύνη της Αθήνας η καταστροφή πολυετών διμερών σχέσεων

Όπως μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του Open ο Θανάσης Αυγερινός, η Μόσχα προχώρησε σε αναμενόμενα αντίποινα απαντώντας, με αυτό τον τρόπο, στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, στις 6 Απριλίου. Στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Ιουνίου, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, είχαμε μία ψυχρολουσία από τον αρμόδιο για τις ελληνορωσικές σχέσεις, Γιούρι Πιλιπσόν, ανώτατο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο οποίος έριξε στην Αθήνα τις ευθύνες για τη «αδιέξοδη», όπως είπε, πολιτικής της «καταστροφής πολυετών διμερών σχέσεων» των δύο χωρών. Ο Πιλιπσόν αναφέρθηκε και σε προβλήματα ασφαλείας στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα μας στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Β. 7.4.2022. Απέλαση δώδεκα Ρώσων διπλωματών

Αποτέλεσμα ερευνών που διήρκεσαν 18 μήνες είναι η χθεσινή απόφαση για κήρυξη 12 Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι υπηρετούν σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα, ως ανεπιθύμητων προσώπων (personae non gratae).

Αποτέλεσμα ερευνών που διήρκεσαν 18 μήνες είναι η χθεσινή απόφαση για κήρυξη 12 Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι υπηρετούν σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα, ως ανεπιθύμητων προσώπων (personae non gratae). Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν από την απέλαση από την Ελλάδα. Οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες, ανάμεσα στους οποίους υψηλόβαθμα, προβεβλημένα και εξωστρεφή στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ανακηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Η τελική υλοποίηση της απόφασης ανακοινώθηκε χθες το πρωί από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ. Οι έρευνες που οδήγησαν στον εντοπισμό των προσώπων αυτών έγιναν σε συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές χώρες, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι αμερικανικές και βρετανικές πληροφορίες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι δραστηριότητες των 12 διπλωματών συνδέονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με προπαγανδιστική δραστηριότητα και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα.

«Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.

Η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στο πρώτο βήμα πριν από την απέλαση των 12 διπλωματών συμπίπτει χρονικά με ανάλογες αποφάσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. και της Βαλτικής. Η κοινοποίηση της ελληνικής απόφασης προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
«Εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της ρωσικής πρεσβείας. Στην Αθήνα αναμένουν, βεβαίως, ότι από τη Μόσχα θα υπάρξει ανάλογη απάντηση, την οποία και περιμένουν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση να μη μετατρέψει τα εδάφη της χώρας σε χώρο συγκέντρωσης του «μαύρου» χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών. Μετά τις επαφές με Τούρκους συνομιλητές στο ΥΠΕΞ, η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι «με την τουρκική αντιπροσωπεία συζητήσαμε τη λογική που κρύβεται πίσω από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Θεωρώ πως η Τουρκία κατάλαβε πλήρως πως πρέπει να κόψουμε τη ροή του χρήματος προς την πολεμική μηχανή του Πούτιν και πως πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για όσα έχει κάνει στον πόλεμο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline