Σάββατο 18 Μαϊου 2024  22:43:56

Με τακτική Ερντογάν από χθες ο Βλ. Πούτιν προς την Ευρώπη για το Φυσικό αέριο. Μισός καλός «φίλος-γείτονας» και μισός εκβιαστής. Ποιά ανταλλάγματα για να λειτουργήσει με κανονικές ροές ο Nord Stream. Κύριο

Με ανοικτό μόνο το παράθυρο και όχι την πόρτα συνεργασίας για το χειμώνα, χωρίς πλήρη αναστολή εφοδιασμού (όπως άφηνε επί ημέρες να εννοηθεί εκβιαστικά)ο Πούτιν οδηγεί σε ένα αίσθημα ανακούφισης την Ε.Ε. αλλά και συντηρεί την αβεβαιότητα στις χώρες της Ευρώπης για τον χειμώνα.

Με την Ευρώπη σε κάποια ανακούφιση ότι το ναυάγιο για τον εφοδιασμό αερίου τον χειμώνα και ο εκβιασμός αποφεύχθηκαν από τη Μόσχα αλλά σε στάση αναμονής για τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με την επανέναρξη των ροών από τον Nord Stream 1. Τελικά μετά μια αναμονή-αγωνία ημερών ο ρώσος πρόεδρος σε τακτική Ερντογάν, μισού εκβιασμού –μισού διάθεσης φιλίας και συνεργασίας, διαμηνύει ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του αγωγού που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.

Πρόκειται για την τουρμπίνα του Nord Stream η οποία βρέθηκε στον Καναδά για συντήρηση, και βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας. Εάν δεν την παραλάβει η Gazprom, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς της την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση, διεμήνυσε ο Πούτιν.

• Σχέδιο Κομισιόν για φυσικό αέριο – Τι προβλέπει

Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ιράν την Τρίτη το βράδυ, «αν έρθει [η τουρμπίνα], θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, [θα λειτουργήσει] μόνο μία, άρα θα αντλούνται 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», προσθέτοντας ότι απαιτεί να παραλάβει το εξάρτημα με όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα.
Οι δηλώσεις του Πούτιν που εντείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πυροδότησαν νέα άνοδο τιμών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, να αυξάνεται κατά 4,2% στα 161 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το -15% στο φυσικό αέριο

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τον περιορισμό του φυσικού αερίου.

Την αρνητική στάση της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου, η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Τόνισε πως οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου.
«Θα επιμείνουμε στις προτάσεις αυτές, πιστεύοντας ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σχέδιο της ΕΕ για το φυσικό αέριο
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».
«Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται η Κομισιόν.

Η ιβηρική παρέμβαση

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.
Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, υποστήριξε ότι δεν θα το κάνει, καθώς η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.
«Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Στο πλευρό των Ισπανών, τάχθηκαν και οι Πορτογάλοι, με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να τονίζει ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν.
«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο "δυσανάλογο" αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.
Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε ο Γκαλάμπα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα