Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  10:59:01

Μόνο στο 1/10 οι φετινές καμένες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι... Επιτυχημένη επιλογή ο λιθοβοληθείς ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης. Αντίθετα με πέρυσι καλύτερη η Πυροσβεστική και τυχερότερη η χώρα. Κύριο

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία της επιχειρησιακής μονάδας «Beyond» που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» • Στο δάσος της Δαδιάς η μεγαλύτερη καταστροφή • Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και Αττική οι πλέον πυρόπληκτες περιοχές την περίοδο 1984-2021.

Σαράντα ημέρες προ της λήξης της αντιπυρικής περιόδου 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάστηκαν υπό το τρίπτυχο «πρόληψη – προετοιμασία – ετοιμότητα», που αποτελεί το νέο οργανωτικό δόγμα του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν τους αριθμούς των φετινών καμένων εκτάσεων ανά την ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η επιχειρησιακή μονάδα «Beyond» του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών, Τηλεπισκόπησης (ΙΑΔΕΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το διάστημα από την 1η Απριλίου έως και την 5η Σεπτεμβρίου οι καμένες εκτάσεις στη χώρα ανέρχονται σε 178.770 στρέμματα, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 του αντίστοιχου περυσινού αριθμού, που έφτανε τα 1.185.400 στρέμματα (1/4/2021-31/10/2021).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το European Forest Fire Information System (EFFIS) και την πλατφόρμα Forest Fire Information System, η επιχειρησιακή μονάδα δίνει αναλυτικά στοιχεία για τις φετινές δασικές πυρκαγιές κατά τις οποίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις, με πρώτη αυτή στο δάσος της Δαδιάς (21-31 Ιουλίου) όπου επλήγησαν 42.570 στρέμματα, τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου «NATURA 2000».
Για την ευρύτερη περιοχή, μάλιστα, οι καμένες εκτάσεις για το χρονικό διάστημα 1995-2021 υπολογίζονται σε 66.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 49.000 στρέμματα ανήκουν σε περιοχές του δικτύου «NATURA 2000». Αλλες περιοχές που φέτος κατέγραψαν μεγάλες καμένες εκτάσεις είναι τα Βατερά Λέσβου (23 Ιουλίου, 23.740 στρέμματα), η Πεντέλη Αττικής (19 Ιουλίου, 25.040 στρέμματα) και οι Μέλαμπες Ρεθύμνου (15 Ιουλίου, 20.000 στρέμματα).

Αναφορά στα στοιχεία δεκαπενταετίας έκανε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. «Ναι, είχαμε απώλειες, ευτυχώς ποτέ ανθρώπινες. Ναι, είχαμε παράπονα. Αλλά, τελικά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας ξεχωριστά τον καθένα που συνέβαλε σε αυτή τη διαχείριση.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, αναφέρει σχετικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο:

«Το εικοσαήμερο 10-30 Ιουλίου φέτος ήταν δύσκολο, με πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές (Πεντέλη, Θάσος, Ηλεία). Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε, και στις περισσότερες περιπτώσεις το κατορθώσαμε. Σίγουρα υπήρχε καλύτερος συντονισμός φέτος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ είχαμε και περισσότερα εναέρια μέσα. Ακόμα, βέβαια, η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει, γι' αυτό εμείς θα κάνουμε τον τελικό απολογισμό στις 31 Οκτωβρίου. Εκεί θα δούμε το «ταμείο». Εως τότε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να πετύχουμε τον τριπλό στόχο μας, που είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου με όσο το δυνατόν λιγότερες καμένες εκτάσεις, η διασφάλιση των περιουσιών των πολιτών και πάνω από όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Παπαγεωργίου έδωσαν το «παρών» στο Περίπτερο 13 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και συνομίλησαν με στελέχη και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του ΕΚΑΒ, που υποδέχονται από σήμερα τους επισκέπτες και παρέχουν ενημέρωση σχετικά με την αποστολή, το έργο και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολούθως, οι κύριοι Στυλιανίδης και Τουρνάς πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου Πυροσβεστικού Σώματος στο Περίπτερο της Πυροσβεστικής, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε περήφανος για το Πυροσβεστικό Σώμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτές τις μέρες, πριν αναλάβω, όταν ήμουν σε διαβουλεύσεις με τον κύριο Πρωθυπουργό, είχα επαφές με την ηγεσία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πήρα πληροφορίες για τη δράση τους όταν ήρθαν εδώ, στις τελευταίες πυρκαγιές. Μίλησα με τη ρουμανική ηγεσία, με την τσέχικη, με τη σλοβακική, με την πολωνική, με τη γαλλική, με όλους. Σας ομολογώ και δεν είναι σχήμα λόγου -δεν μου αρέσει, κατ' αρχάς, ούτε να κολακεύω ούτε είναι ο χαρακτήρας μου, δυστυχώς παραείμαι ντόμπρος- ότι ένιωσα περήφανος για το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Άκουσα τα καλύτερα λόγια και λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά τους. Έφεραν αυτοί το δικό τους know-how, τη δική τους καινοτόμο σκέψη, τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά όλοι μου είπαν ότι "βασιστήκαμε πάνω στη δουλειά του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος". Γι' αυτό, παρ' όλες τις αντιξοότητες, πρέπει να είναι περήφανο το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης, έχουμε. Παντού στη ζωή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό θα προσπαθήσουμε όλοι μας να καλύψουμε, κάποια κενά που υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς, σας λέω ότι παγκοσμίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των νέων κενών εξαιτίας του γεγονότος ότι η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση ήδη μας ξεπέρασε. Τρέχει με φοβερές ταχύτητες. Πρέπει να τρέξουμε κι εμείς, κυρίως στην πρόληψη, στην προετοιμασία αλλά και στα μέσα καταστολής.

Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή και με τον Υφυπουργό κύριο Τουρνά, με τον Γενικό Γραμματέα, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όλοι μαζί, μία οικογένεια, θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα πρόληψης, προετοιμασίας και καλύτερης επάρκειας μέσων».
.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline