Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  16:28:28

Παλαίμαχοι του 1951, οι Μίμης Ανδρουλάκης και Κώστας Λαλιώτης μιλούν για τις δάφνες του 1973 στο Πολυτεχνείο και την τότε λαθεμένη στάση του ΚΚΕ-ΚΝΕ ότι ήταν «εκδήλωση ανευθυνότητας- προβοκάτσιας». Κύριο

Σφοδρή αντίδραση από τις οργανώσεις του ΚΚΕ και (για άλλη μια φορά)του γραμματέα Δημ. Κουτσούμπα.Μίμης Ανδρουλάκης και Κώστας Λαλιώτης σε συγκέντρωση στον Πειραιά για τον πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του Ανδρουλάκη, με τίτλο «Πριν σβήσουν τα φώτα».

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αφιερώνει ένα μεγάλο σκέλος στην αντιδικτατορική πάλη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου

1.Νέες καταγγελίες και φέτος για το ¨Πολυτεχνείο και την τότε στάση του παράνομου ΚΚΕ.Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου με ομιλητή τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα, κι ας προσπαθούν διάφοροι κάθε χρόνο να συκοφαντήσουν τον αγώνα του Πολυτεχνείου, να συκοφαντήσουν και να διαστρεβλώσουν τον αγώνα χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του αντιδικτατορικού κινήματος, άλλων αντιστασιακών – αντιδικτατορικών οργανώσεων».

Μίμης Ανδρουλάκης και Κώστας Λαλιώτης συνομιλούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου

2.Οι δύο τους συναντήθηκαν την 14η του Νοέμβρη του 1973 σε ένα προαύλιο που άρχισε να γεμίζει κόσμο και που έμελλε να γράψει μια λαμπρή σελίδα αντίστασης. Στο Πολυτεχνείο. Χθες συναντήθηκαν, 49 έτη μετά στο κατάμεστο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά. Ενδιάμεσα απ' το 1974 και μετά συναντήθηκαν βέβαια αρκετές φορές.
Τα πολλά χρόνια ως πολιτικοί αντίπαλοι. Μα τα υπόλοιπα κάτω από την κοινή κεντροαριστερή στέγη του ΠΑΣΟΚ. Ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Κώστας Λαλιώτης κάθισαν χθες το βράδυ δίπλα δίπλα ξανά.

Με τη διαρκή πολιτική έγνοια για τα πράγματα. Και αιτία που συν-βρέθηκαν ήταν ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του Μίμη, με τίτλο «Πριν σβήσουν τα φώτα» (εκδ. Πατάκη). Ο συγγραφέας στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο αφιερώνει ένα μεγάλο σκέλος στην αντιδικτατορική πάλη. Και στην «πύκνωση» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και το κατάλληλο πρόσωπο ήταν εκεί.

Την παρουσίαση εξάλλου οργάνωσε η Φιλολογική Στέγη της πόλης. Οπως είπε ο Λαλιώτης, ο Μίμης με την παρουσία του, αυτόφωτος και στοχαστικός έχει «συμβάλει διαχρονικά στην ανανέωση του ΚΚΕ, στη διεύρυνση της Αριστεράς και στη στρατηγική επανατοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στον δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Ηταν ο μόνος αμιγώς υπαινιγμός του Λαλιώτη για τα πολιτικά αφού στην περίπου 50λεπτή ομιλία του υπερασπίστηκε τη γενιά του, την εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αλλά και αντέκρουσε όλες τις μεταγενέστερες αναθεωρήσεις που θέλουν το τριήμερο εκείνο ως υπεύθυνο για το Κυπριακό. «Γιατί δεν δημοσιοποιείται ευρέως το πόρισμα και ο φάκελος της Κύπρου που λέει με σαφήνεια ποιος ευθύνεται για την τραγωδία;», αναρωτήθηκε.Ο ίδιος ο πρώην υπουργός περιέγραψε εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τα αίτια, τα προπλάσματα του ξεσπάσματος, τη συμβολή της γενιάς του. «Δεν σφυρίζαμε ποτέ στον ίδιο σκοπό, εκτός από την ύστατη στιγμή», είπε με νόημα θέλοντας να υπενθυμίσει την πολυχρωμία των ιδεών των αγωνιστών τότε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, για άλλη μία φορά καταδίκασε με αναλυτικό τρόπο το περίφημο φύλλο της Πανσπουδαστικής Νο 8 που εκ των υστέρων είχε καταγγείλει με κείμενο της έναρξη της εξέγερσης ως «εισβολή 300 πρακτόρων του Ρουφογάλη» αλλά και σπίλωνε άδικα ένα εκ των κυρίαρχων προσώπων του αντιδικτατορικού αγώνα: τον φοιτητή τότε της Φαρμακευτικής Διονύση Μαυρογένη. Ο Λαλιώτης περιέγραψε το κείμενο ως Υβρη, όπως και ο Μίμης Ανδρουλάκης κάνει στο βιβλίο του εκτεταμένα. «Ηταν το μαύρο κουτί της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», είπε ο τέως υπουργός συμπληρώνοντας όμως πως και η ΚΝΕ και το ΚΚΕ και η αντι-ΕΦΕΕ ήταν «στις επάλξεις του αγώνα και στην εξέγερση» και συνέβαλαν πολύ στην αντίσταση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline