Κυριακή 19 Μαϊου 2024  16:55:35

Έκλεισε τα 78 του χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος, που διατηρεί πάντα το κύρος τους του ως «εθνικός τραγουδοποιός», αξιοσέβαστος ως προσωπικότητα ελεύθερη και παρεμβατική. Κύριο

Το έργο του Σαββόπουλου έχει μεγάλες αναφορές πέραν από τον ίδιο και έχει αποκτήσει σπουδαία αξία, διαχρονική πέρα από την εποχή του.

1.Το έργο του, μουσικό και ποιητικό εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, μέσα στις οποίες διακρίθηκε για την σπάνια πρωτοτυπία του, τη συνομιλία του με την εθνική μας παράδοση και τα σύγχρονα ρεύματα, τον διάλογο-συχνά με κόστος- με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας και του κόσμου, της Ιστορίας και της κοινωνίας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος αποτελεί κλασσική περίπτωση ενός κάθε άλλο παρά ασυνήθιστου διαχρονικού φαινομένου, επί τόσες δεκαετίες κατά τις οποίες το έργο ενός καλλιτέχνη, ενός σπουδαίου δημιουργού είναι -και μάλιστα καταφανώς- πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο τον δημιουργό ως άτομο, χαρακτήρα και προσωπικότητα. Το έργο του Σαββόπουλου έχει μεγάλες αναφορές πέραν από τον ίδιο και έχει αποκτήσει σπουδαία αξία, διαχρονική πέρα από την εποχή του.

2.Ο Διονύσης Σαββόπουλος (2 Δεκεμβρίου 1944) είναι Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδοποιός σπάνιας τόλμης, δημιουργικότητας πρωτότυπης και μέγιστης πολιτιστικής αξίας. Θεωρείται ο πρωτεργάτης της σχολής των Ελλήνων τραγουδοποιών, οι οποίοι γράφουν μουσική, στίχους και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους. Ο Έλληνας Ντύλαν Τόμας.

Από ζωντανή εμφάνιση του Σαββόπουλου στο Άλσος της Αθήνας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου 1944, ενώ κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και την Φιλιππούπολη. Το 1963 μετακόμισε στην Αθήνα και εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης προκειμένου να ασχοληθεί με το τραγούδι. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τις πρώτες ημέρες του ως μουσικός και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Είχε συνδυάσει τη μουσική Αμερικανών μουσικών όπως του Μπομπ Ντίλαν και του Φρανκ Ζάπα με μακεδονική λαϊκή μουσική και πολιτικά διεισδυτικούς στίχους.

Άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1964, και ήταν πολιτικά ενεργός σε όλη τη σταδιοδρομία του στη μουσική, με εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μάνο Λοΐζο. Κατά τη διάρκεια της Χούντας φυλακίστηκε δύο φορές για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1967.
Έγραψε τραγούδια με πολιτικό, ρομαντικό αλλά και σκωπτικό περιεχόμενο. Έχει παρουσιάσει ακόμη το 1986-1987 τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Ζήτω τo ελληvικό τραγoύδι.
Τα περισσότερα από τα τραγούδια του είναι γραμμένα από τον ίδιο.

Προσωπική ζωή
Είναι νυμφευμένος με την Ασπασία Αραπίδoυ (γνωστή στο κοινό του Σαββόπουλου με το χαϊδευτικό της, Άσπα, από τα τραγούδια και τις παραστάσεις του) και έχουν δύο γιους, τoν Κoρνήλιo και τoν Ρωμανό, και δύο εγγονούς, τον Διονύση και τον Ανδρέα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα