Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  13:48:36

Δύσκολη η νέα εξουσία Ερντογάν: Η μεσαία τάξη αρνητική, η νεολαία τον αγνοεί, η λίρα ευτελίζεται, η ακρίβεια τρώει μισθούς- συντάξεις. Και ο Μενέντεζ από τις ΗΠΑ συνιστά: "Πάψε να είσαι πολεμοχαρής. Aλλαξε για να αλλάξω». Κύριο

Όλες οι προβλέψεις στη Δύση είναι ότι ο μονοκράτορας της Τουρκίας με 52%, δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική και να φανεί ειλικρινής σύμμαχος με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- Ευρώπη, καλός γείτονας με Ελλάδα- Κύπρο- Ισραήλ- Αίγυπτο, ενώ θα οξύνει τον αυταρχισμό του στο εσωτερικό της χώρας.

1.Μενέντεζ για Ερντογάν: Αν δεν αλλάξει τη στάση του, θα εξακολουθήσω και εγώ να έχω τις ίδιες θέσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να υιοθετήσει μια «λιγότερο πολεμοχαρή» στάση στην περιοχή και να εγκαταλείψει τα διπλά παιχνίδια με την Ρωσία.

«Το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ στους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν. «Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισεκ. και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και βρίσκεται σε επαφή εδώ και μήνες με το Κογκρέσο για να πετύχει την έγκρισή της.

Ωστόσο έχει αντιμετωπίσει αντίδραση, κυρίως από τον Μενέντεζ, για ένα φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ανησυχίες για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, για άλλες καταχρήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και για τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η Σουηδία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Για μερικά μέλη, μπορεί να είναι ολόκληρη η εξίσωση. Όχι για μένα», δήλωσε ο Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής δήλωσε πως δεν έχει ακούσει τον Μπάιντεν να μιλάει για την Τουρκία μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έκανε ο πρόεδρος στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τα F-16, ενώ ο Μπάιντεν του είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει από την Άγκυρα να πάψει να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τρίτη, την Τουρκία να οριστικοποιήσει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας με την πώληση των F-16.

Στη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας ελέγχου των μεγάλων πωλήσεων όπλων, οι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να εμποδίζουν συμφωνίες επικαλούμενοι διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μενέντεζ είπε πως ο Μπάιντεν τον έχει διαβεβαιώσει πως θα σεβαστεί τις θέσεις του.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης χθες, Τρίτη, πως η παράδοση των F-16 στην Τουρκία δεν θα γίνει σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό δεν είναι όρος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

2.Τουρκία: Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Ερντογάν - Η πλειοψηφία της νεολαίας του... γυρίζει την πλάτη

Σχεδόν τα 2/3 των Τούρκων θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν αλλού τα όνειρά τους

Η νεολαία της Τουρκίας όχι μόνο γυρίζει την πλάτη της στην κυβέρνηση Ερντογάν αλλά βλέπει το μέλλον της στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», επικαλούμενο προδημοσίευση έρευνας του ιδρύματος «Konrad Adenauer», σχεδόν τα 2/3 των Τούρκων, ηλικίας 18 έως 25 ετών, θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν αλλού τα όνειρά τους.

Γιατί οι νέοι θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους

Βλέποντας την χώρα τους να μαστίζεται από σοβαρή οικονομική κρίση και την διαφθορά να έχει απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο τον πολιτικό και ιδιωτικό τομέα, οι νεαροί Τούρκοι αναζητούν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Κι αφού στην Τουρκία υπάρχουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η διαπλοκή έχει κυρίαρχη θέση στη χώρα, σκέφτονται να γίνουν μετανάστες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 63% των Τούρκων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα εγκατέλειπε με την πρώτη ευκαιρία την χώρα του.

Η προδημοσίευση της έρευνας για την τουρκική νεολαία αναφέρει επίσης ότι, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι θα έφευγαν από τη χώρα τους με βασικό κίνητρο την προοπτική καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Επιπλέον, το 61,3% δήλωσε ότι αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες στη διάρκεια της εκπαίδευσής του.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (98,4%) παραδέχτηκαν ότι στην Τουρκία υπάρχουν ουκ ολίγα προβλήματα: δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ανεργία, νεποτισμός, διαφθορά και δωροδοκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 44% ενώ το εθνικό νόμισμα της χώρας- η λίρα- έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας του.

Οι οικονομολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, το 91,8% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, εκ των οποίων, τα 3,4 εκατομμύρια προέρχονται από τη γειτονική Συρία.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ το 80% εκτιμά ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το μέλλον της Τουρκίας.

3.Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της λίρας, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής έπειτα από την εκλογική το επικράτηση.

Συμπληρώνοντας μια ακόμη ημέρα απωλειών, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος σχεδόν στο 10%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας καθώς παρακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων το οποίο υπερασπίζεται ο Ερντογάν.

Η συνάντηση - νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - του Ερντογάν με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρο» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, πυροδότησαν εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Αν είναι ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις, θα είναι μια μεγάλη κίνηση. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας - θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;».

Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline