Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024  20:06:49

Τρία έγιναν, πλέον, τα οδυνηρά γκάλοπ: Oριστικά τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πέμπτος δημοφιλής ο Στ. Κασσελάκης, με πλήθος αρνητών. Κύριο

Τελευταίο γκάλοπ MARC: Μικρή ανάκαμψη ΠΑΣΟΚ και ακλόνητο προβάδισμα ΝΔ - Δεν θέλουν τον Κασσελάκη, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

1.Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, από το μαζικό κλίμα αμφισβήτησης και το φυγόκεντρο κύμα μαζικής φυγής δεκάδων ηγετικών και παραδοσιακών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός δυσάρεστο αλλά και αναμφισβήτητο, καθώς επιταχύνει τη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο πρώτη φορά από το 2012 περνάει στην τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων. Οδυνηρή μνήμη οι εκλογές του Ιουνίου 2012, στις οποίες η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 29,66% , ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,89% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,28.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας που θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, τις αποτυχίες στη διαχείριση της καθημερινότητας και στο νέο αέρα από τη νέα Κυβέρνηση αλλά και τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει το σύνολο των διαρροών από την Κουμουνδούρου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται αδύναμος να φρενάρει την καθοδική τροχιά που καταγράφει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να συγκρατήσει τις εντεινόμενες φυγόκεντρες τάσεις οι οποίες παρατηρούνται μετά την εκλογή του στον πολιτικό χώρο που επέλεξε να ηγηθεί. Ετσι χωρίς σοβαρή αύξηση ποσοστών, ακόμα και σε σύγκριση με το 2012, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ.

2.Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις -Σταθερά πρώτη η ΝΔ με μεγάλη διαφορά, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης

Και στις τρεις τελευταίες έρευνες έρχεται τρίτος, με το ΠΑΣΟΚ να επωφελείται και να περνά δεύτερο, την ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αμετακίνητοι, εδραιωμένοι ξεκάθαρα στην πρώτη θέση με διαφορά άνω των 20 μονάδων.

Opinion Poll, GPO και Marc καταγράφουν παγιωμένη τη ΝΔ να κινείται μεταξύ 36% (GPO πρόθεση ψήφου) και 39% (Marc εκτίμηση ψήφου), το ΠΑΣΟΚ να προσπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και να έρχεται και στις τρεις έρευνες δεύτερο κόμμα με ποσοστά από 12,1% (πρόθεση ψήφου GPO) έως 16% (εκτίμηση ψήφου Opinion Poll) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να κινείται μεταξύ 11% (πρόθεση ψήφου GPO) και 14,7% (εκτίμηση ψήφου Opinion Poll).

Opinion Poll
Η Opinion Poll για το Action 24 παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη.

Εκτίμηση Ψήφου

GPO
Η GPO διενεργήθηκε για τα Παραπολιτικά και παρουσιάστηκε χθες.

Πρόθεση Ψήφου

ΝΔ:36%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 11%
ΚΚΕ: 8,9%
Ελληνική Λύση: 5,4%
Νίκη: 2,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%
ΜέΡΑ25: 1,2%
Σπαρτιάτες: 3,6%
Αναποφάσιστοι: 10,3%
Marc
Η έρευνα της Marc διενεργήθηκε για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και βγήκε στη δημοσιότητα χθες.

Εκτίμηση Ψήφου

ΝΔ: 39%
ΠΑΣΟΚ: 14,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,8%
ΚΚΕ: 9,6%
Ελληνική Λύση: 5,6%
Σπαρτιάτες: 3,4%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
ΜέΡΑ25: 3,2%
Νίκη: 2,9%

3.Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο. Μικρότερες διαρροές παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση προς τη Ν.Δ. (3,4%) και τα μικρότερα κόμματα (4,9%), ενώ στον αντίποδα είναι πολύ περιορισμένες οι εισροές που έχει από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι αρνητικό για την Κουμουνδούρου.

Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι η επιβεβαίωση της αρνητικής προαίρεσης με την οποία εξακολουθεί να υποδέχεται η κοινή γνώμη τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Από άποψη δημοφιλίας, ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό της τάξης του 23,4%, που είναι το ιστορικά χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοφιλέστερος όλων είναι ο κ. Μητσοτάκης, με το ποσοστό της θετικής γνώμης για το πρόσωπό του να φτάνει στο 48%.

Ενδεικτικό των εξελίξεων που προδιαγράφονται στον ορίζοντα είναι ότι μεταξύ αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του περασμένου Ιουνίου μόνο το 43,2% θεωρούν ότι εκφράζονται από τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. Ενώ μεταξύ αυτών που παραμένουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 69,7% δικαιώνει τη νέα ηγεσία. Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται να κάνει ακόμη πιο δυσχερή τη θέση της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη είναι ακόμη χειρότερα από τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη της αρνητικής εικόνας που έχουν στην κοινή γνώμη η Κουμουνδούρου και ο νέος επικεφαλής της.

Έντονη αμφισβήτηση

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους κυρίους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 34,1%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα εκλογική του δύναμη είναι στο 39%. Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι πολύ μικρή και κινείται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, το πολιτικό momentum ευνοεί το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, καθώς ο τελευταίος υπερέχει του κ. Κασσελάκη τόσο στο γενικό πεδίο όσο και στον χώρο του Κέντρου, που αποτελεί το διαφιλονικούμενο έδαφος στο οποίο όλα δείχνουν ότι το προσεχές διάστημα θα δοθεί σκληρή μάχη, από την οποία σε πρώτη φάση θα κριθεί ποιος εκ των δύο θα καταλάβει το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεβασμένες είναι και οι επιδόσεις του ΚΚΕ, που είναι από τους μεγάλους υποδοχείς των συριζαϊκών διαρροών. Βοηθούσης και της αυξημένης δημοφιλίας του κ. Κουτσούμπα, το κόμμα του Περισσού συγκεντρώνει 8,3% στην πρόθεση ψήφου και η εκλογική του δύναμη εκτιμάται ότι φτάνει στο 9,6%. Επονται η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%,ου διατηρεί ελπίδες να βρεθεί στην επόμενη Βουλή, και η Νίκη με 2,9%, ποσοστό με το οποίο θα έχανε οριακά το εισιτήριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης εφόσον οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, όπως είναι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline