Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024  00:33:52

Μια ξεχωριστή, φωτισμένη πνευματική και εκκλησιαστική μορφή ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Η ΕΡΤ με τα τρία κανάλια της, αρνήθηκε να μεταδώσει την τελετή της ενθρόνισης του. Κύριο

Επικαλείται εμπόδια στην ΕΤ3 ότι έπρεπε να μεταδώσει ένα τοπικό αγώνα μπάσκετ.

1.Με λαμπρότητα ,και κλίμα έξαρσης, πνευματικής και θρησκευτικής, έγινε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου , λαμπρού εκπροσώπου μιας νέας γενιάς μητροπολιτών. Εκατοντάδες πιστοί, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και τον προαύλιο χώρο υποδέχθηκαν το νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.

Μια νέα σελίδα άνοιξε για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με την ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της. Εκατοντάδες πιστοί, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και τον προαύλιο χώρο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υποδέχθηκαν το νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.

Η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ήταν ο τοποτηρητής της ιεράς μητρόπολης, ενώ παρέστησαν τα μέλη της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ.Φιλόθεος, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, στις 9 Οκτωβρίου, από την Ιερά Σύνοδο, με ευρεία πλειοψηφία. Ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου .

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, διαδέχεται τον κύριο Άνθιμο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από 19 χρόνια ποιμαντορίας στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ από 1974 έως και το 2004, είχε υπηρετήσει τη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου .

Εμφανώς συγκινημένοι, παρακολούθησαν την τελετή ενθρόνισης, οι στενοί συγγενείς του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μαζί με εκατοντάδες πιστούς από την πόλη και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πιστοί ήρθαν με κάθε μεταφορικό μέσο, από τη Χαλκίδα, όπου ο κύριος Φιλόθεος, κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης, γεννήθηκε, χειροτονήθηκε κληρικός και υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη, έως τη στιγμή που τοποθετήθηκε στη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος επίσης, τον χειροτόνησε επίσκοπο Ωρεών.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στην τελετή, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στην τελετή παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και άλλοι επίσημοι. Ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου .

. Παρά τη δυνατή βροχή και την κακοκαιρία, πλήθος πιστών βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας για να παρακολουθήσει την ενθρόνιση και να αναφωνήσουν στο τέλος «Άξιος», περιμένοντας στωικά να ολοκληρωθεί η τελετή και έπειτα να αναχωρήσουν, καθώς πολλοί πιστοί ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και από τη γενέτειρα του νέου Μητροπολίτη, τη Χαλκίδα, αλλά και από τη Λαμία και την Αθήνα.

2.Στην ενθρονιστήρια ομιλία του, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ό,τι είμαστε στον Θεό το οφείλουμε και ό,τι έχουμε στον Θεό ανήκει. Μόνο στο πλαίσιο της σχέσης μας με Εκείνον γίνονται όλα πραγματικότητα στη ζωή μας. Τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού και γι αυτό χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, ο οποίος κυβερνά τα πάντα με τον πλούτο της πανσοφίας Του.

Τούτη τη μεγάλη ώρα, προσωπικά, δεν θέλω παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη, όπως λέει ο Σεφέργης. Την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της. Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια. Αδελφοί μου Θεσσαλονικείς χάρισι ημίν και ειρήνη από Θεού πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού. Σήμερα που σας συναντώ πρώτη φορά ως νέος Επίσκοπός μας, επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους προγόνους σας, επαναλαμβάνοντας ότι ευχαριστούμε τον Θεό πάντοτε περ ημών. Η αποψινή σύναξή μας αποτελεί την αρχή μιας νέας σχέσης που παραπέμπει στη ζωή της βασιλείας του Θεού. Σας ευχαριστώ γι αυτήν την γεμάτη αγάπη υποδοχή σας, την ανθοστόλιστη και ευωδιάζουσα από τα μύρα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου μας, του Αγίου Δημητρίου και τα αρώματα των αισθημάτων των καρδιών σας. Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

Ήρθατε σήμερα να με συναντήσετε και να με γνωρίσετε. Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω να σας γνωρίσω. Έχω αποκτήσει εμπειρία από την ιστορία σας, τα έργα του πολιτισμού σας, την πλούσια εκκλησιαστική σας παράδοση, τους Αγίους που σας διαφυλάσσουν, με πρώτο τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού, Άγιο Δημήτριο, τους αγώνες τους δικούς σας και των ένδοξων προπατόρων σας για την πίστη και την πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως όμως έχω αποκτήσει εμπειρία από τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και νιώθω ευλογημένος που είμαι μαζί σας. Στην αρχή αυτής της γνωριμίας μας δεν επιθυμώ να καταθέσω ενώπιών σας κανένα όραμά μου, ούτε να μακρηγορήσω εξαγγέλλοντας μεγαλεπήβολα έργα και προγράμματα.

Άλλωστε για τον εκάστοτε επίσκοπο, ένα πρόγραμμα υπάρχει: το αιώνιο πρόγραμμα της Εκκλησίας. Και ένα όραμα παραμένει επίκαιρο και δυνατό: το όραμα της εν Χριστώ σωτηρίας στην ατελεύτητη κοινωνία της Βασιλείας του Θεού. Κι αυτό ελπίζω να υπηρετήσω. Ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, την οποία διατύπωσε, ερμήνευσε, διαφύλαξε αλλά και τη ζει στην πράξη η μία Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η κατά τη γνωστή έκφραση του Ιωσήφ Βρυεννίου, φιλτάτη Ορθοδοξία μας. Τηρώντας ταυτόχρονα και τους Ιερούς κανόνες, τις ιερές παραδόσεις και τα εκκλησιαστικά θέσμια. Διότι μέσω αυτών όλων χαράσσονται τα όρια της ευλογητής οδού προς της Βασιλεία του Θεού.

Όλα αυτά αδελφοί μου Θεσσαλονικείς μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο μέσα από τη γνωριμία μας. Καλούμαστε να γνωριστούμε και μαζί να γνωρίσουμε το κοινό της ζωής, υπό τη σκέπη του αληθινού επισκόπου και ποιμενάρχου όλων μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Γιατί ο Χριστός είναι ο ποιμήν ο καλός. Και μεις όλοι, κλήρος και λαός είμαστε το λογικό ποίμνιό του. Εκείνος είναι που μας καλεί σε συνάντηση και γνωριμία μαζί Του, στο πανάγιο σώμα Του, την Εκκλησία μας. Πρότυπο της μεταξύ μας γνωριμίας και σχέσης είναι η σχέση Του Χριστού με την Εκκλησία Του. "Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός" μάς λέγει. Ο τρόπος δια του οποίου ο Χριστός γνωρίζεται και γνωρίζει, δεν είναι συναισθηματικός αλλά μυστηριακός. Στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, ο Χριστός προσφέρεται και προσφέρει, μετέχεται και μετέχει. Και κατά αυτόν τον τρόπο γνωριζόμαστε όλοι, δια του Χριστού. Εκείνος τελεσειουργεί τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας [..]

Είμαστε μια κοινότητα του σήμερα αλλά και ταυτόχρονα σε αναμονή, που οφείλει να συνειδητοποιεί ότι ο τελικός της προορισμός ευρίσκεται πέρα από την κοινή ζωή και να προσδοκά τη ζωή την όντος ζωή που μας έρχεται από το μέλλον. Γι αυτό είναι αναγκαίο να αποθαρρύνουμε κάθε τάση που θέλει την εκκλησιαστική κοινότητα να διαστρέφεται σε περίκλειστη ομάδα δήθεν βολεμένων. Να εργαζόμαστε για να αποτελούμε μία κοινότητα πιστών [...]
Αδελφοί μου Θεσσαλονικείς επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι που με συντροφεύετε στην είσοδο και εγκαθίδρυσή μου στην τοπική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Παρακαλώ να προσεύχεστε για εμένα και να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο πράττω -ήδη- για εσάς."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline