Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  06:02:26

Διεθνής η αναβάθμιση του Κυρ. Μητσοτάκη ως εθνικού εκπροσώπου. Η «ελληνική τραγωδία» του απρεπούς Ρίσι Σούνακ... Τimes- Politico τον απαξιώνουν για τα Ελγίνεια. Κύριο

Γλυπτά του Παρθενώνα- «Το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα Μάρμαρά του στο Μουσείο Ακρόπολης, πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον», γράφουν οι Times.

Σε χθεσινό, αξιοσημείωτο-παρεμβατικό δημοσίευμά τους, οι «Times» της Βρετανίας χαρακτηρίζουν «εύγλωττο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίρνοντας θέση για την ελληνική απαίτηση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για «δανεισμό» των Γλυπτών, από το Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως τονίζεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό μέσο, «η διαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της χώρας». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ, αλλά και το διπλωματικό θρίλερ της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, ωστόσο ο Σούνακ, θα καταλήξει σύντομα, «χάσει τα δικά του μάρμαρα». Επίσης τονίζεται ότι, το 1986, ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε στην τότε υπουργό πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, βήμα ώστε να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

«Θα χάσει τα δικά του Μάρμαρα ο Σούνακ»
Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας περιπαικτικά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά ο Σούνακ θα καταλήξει σύντομα να «χάσει τα δικά του μάρμαρα». Σημειώνει δε ότι ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, πάντως, το 2022, είχε αλλάξει άποψη. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι. Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο», δήλωνε χαρακτηριστικά πέρισυ, σχετικά με την περίοδο που τα Μάρμαρα κλάπηκαν από τον λόρδο Έλγιν, επί Τουρκοκρατίας. Πλέον, και ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς, σύμφωνα με το επιχείρημά του, ο λόρδος Έλγιν δεν ήταν «πλιατσικολόγος».

Τι θα γίνει αν επιστραφούν τα Μάρμαρα;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δεύτερο επιχείρημα αφορά στο τι θα ακολουθούσε μία δυνητική επιστροφή των γλυπτών. «Τι θα γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας; Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, και η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times, δεν πρόκειται για ζήτημα ιδιοκτησίας των Μαρμάρων. «Αυτό δε θα έπρεπε να αφορά την ιδιοκτησία, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τα μάρμαρα, αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα κειμήλια εκτίθενται σήμερα υπέροχα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι υπερσύγχρονο και χτισμένο για τον σκοπό αυτόν». Τέλος, καταλήγει ότι, «το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου».

2.«Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ»: Τι γράφει το Politico για την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη
Η στήλη London Playbook επικέντρωνεται στις εσωτερικές έριδες της βρετανικής πολιτικής σκηνής που συνέβαλαν στο unfair του ενοίκου της Ντάουνιγκ Στριτ

Με τον γλαφυρό τίτλο «Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» σχολιάζει το Politico όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας και οδήγησαν στην ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του» ξεκινά το άρθρο στη στήλη London Playbook του Politico, χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν απόλυτα βρετανικό ιδιωματισμό, που κατά γράμμα μεταφράζεται στα ελληνικά «έχασε τα μάρμαρά του» - και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για γλυπτά του Παρθενώνα».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «η κόντρα πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή της Laura Kuenssberg στο BBC όπου διατύπωσε τη διαφωνή του με την συνεχιζόμενη παρουσία αρκετών εκ των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο» υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα.

«Ο Σούνακ φέρεται να εξοργίστηκε από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει το επιπλέον βήμα της ακύρωσης της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σε τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο. "Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια για τα Ελγίνεια πριν από αυτή" είπε "ανώτατη πηγή των Συνηρητικών" στον Κρις Μέισον» συνεχίζει το άρθρο.

Στη συνέχεια το Politico παραθέτει τη δήλωση ενόχλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά και τη δεύτερη απρέπεια Σούνακ να αντιπροτείνει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

lkjoiykjhkjh

«Η ακύρωση της συνάντησης για τσάι στον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ το πρωί της Δευτέρας με τους Συντηρητικούς να σπεύδουν να υπονοήσουν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών ήταν πολύ μαλακός στο θέμα των Γλυπτών. Άνθρωπος με γνώση της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ είπε στο Playbook ότι το θέμα "συζητήθηκε αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης" προσθέτοντας ότι για τους Εργατικούς το θέμα αφορά περισσότερο το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι τη βρετανική κυβέρνηση» προστίθεται στο άρθρο.

Ο συντάκτης της στήλης παραθέτει στη συνέχεια το σχόλιο εκπροσώπου των Εργατικών μετά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναντηθεί με έναν ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να είναι ο σοβαρός οικονομικός ηγέτης που χρειάζεται η χώρα».

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός" για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί απαντούν ότι με την ακύρωση της συνάντησης ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με έναν σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη. «Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν το μεταναστευτικό οπότε φαίνεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητά για όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Η βρετανική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με το Politico, τριχοτομήθηκε μετά τις εξελίξεις «με κάποιους να λένε ότι η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με το σνομπάρισμα προς τους Έλληνες, άλλους να υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα να εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και μια τρίτη ομάδα να αναρωτιέται αν πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό από πράγματα που η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Ο συντάκτης μεταφέρει, πάντως, την απογοήτευση των εκπροσώπων της ομάδας The Parthenon Project που εργάζεται και με τις δύο πλευρές για την εύρεση μιας κοινής λύσης ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να ενωθούν εκ νέου στην Αθήνα. «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και το πόσο μεγάλη είναι η δημόσια στήριξη για την επανένωση».

Το άρθρο καταλήγει, μάλιστα, με αναφορά στο κεντρικό άρθρο των σημερινών The Times που ζητά για άλλη μια φορά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών «στο φυσικό τους περιβάλλον».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline