Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  07:58:02

Ο Ν. Δένδιας συναινεί με τα ανοίγματα από και προς την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες. Αμετακίνητος στις θέσεις του: «Το Αρχιπέλαγος είναι η ιστορική κοιτίδα του Ελληνισμού». Κύριο

Η συνάντηση καλών προθέσεων ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ελλάδος-Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Δένδιας και Γκιουλέρ.

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ συζήτησαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες, αλλά και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως και "κόκκινη γραμμή" επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης. Χωρίς αφελείς ενθουσιασμούς, απλουστεύσεις και υπερβολές.

Συγκεκριμένα, ακόμα και λίγα 24ωρα πριν ο Ερντογάν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, δεν έλειψαν οι προκλητικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες από την Τουρκία δεν έλειψαν. Η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω απ΄ όσα απαιτεί παρανόμως στο Αιγαίο. Ακόμη και ο μηδενισμός των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο μάλλον δεν έχει επιτευχθεί χωρίς αντάλλαγμα.

- Είναι αποκαλυπτικό ότι την Τετάρτη, τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο –επίσης εορτάζων– υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ορισμένα μηνύματα. Κάποια από αυτά ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, καθώς αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά, μία ημέρα πριν από την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

«Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάννης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί», είπε ο κ. Δένδιας, υπονοώντας πως οτιδήποτε άλλο μάλλον δεν πρέπει να συζητηθεί. Είχε, σαφώς, στο μυαλό του ο κ. Δένδιας τα «αλληλένδετα» θέματα, όπως τα έθεσε ο κ. Ερντογάν.

Αναφέρθηκε, πάντως, και σε άλλα ζητήματα ο κ. Δένδιας, που αφορούν πιο στενά το Πολεμικό Ναυτικό και αναδείχθηκαν από την «Κ» την περασμένη Τρίτη. Ο υπουργός σημείωσε ότι η απαραίτητη ενίσχυση του Π.Ν. θα πρέπει να γίνει με «μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός». Ο κ. Δένδιας μίλησε για την ανάγκη «βαθιάς μεταρρύθμισης», την αξιοποίηση των διδαγμάτων από τις σύγχρονες συγκρούσεις. Και αναφερόμενος στις υπό ναυπήγηση γαλλικές φρεγάτες, σημείωσε ότι «κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το "Αβέρωφ" επιστρέφουν στις θάλασσές μας.

Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτικής δύναμης». Τα μηνύματα, βεβαίως, του κ. Δένδια αφορούν τον επικείμενο επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων των εξοπλιστικών που συνδέονται με το Π.Ν., προκειμένου η ναυτική ισχύς στο Αιγαίο να παραμείνει στα απαραίτητα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η συγκυρία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline