Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  11:07:44

Τριπλέτα Αντώνη Σαμαρά, χθες με εμφανείς αιχμές και πάλι.. Η θεωρία συναίνεσης στα ελληνοτουρκικά μυρίζει συνθηκολόγηση. Γνωρίσαμε ως χώρα ταπεινώσεις στα Ιμια και τις Πρέσπες. Κύριο

Αιχμές κατά απόψεων και χειρισμών Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστα Σημίτη και Αλέξη Τσίπρα.

«Μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα» υποστήριξε και ανέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή του με τη γραμμή του Μαξίμου αλλά και την άλλοτε αντίπαλό του για την αρχηγία της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν ήταν οι μόνες διατυπώσεις αυστηράς κριτικής . Υπήρξαν και εκείνες κατά των Κ. Σημίτη και Αλ. Τσίπρα.

Ευθύβολος και ανυπόκριτος. Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά άφησε ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».
Με αφορμή τοποθέτηση που έκανε νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

«Εάν υπάρχει διάλογος σε όλα τα επίπεδα για οποιοδήποτε ζήτημα, είναι κάτι το γόνιμο και το θετικό. Όταν όμως ακούω τις λέξεις συναίνεση και με τα τρία κόμματα, και μέσα στην κυβέρνηση, συγγνώμη αλλά αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει. «Νομίζουμε ότι με τις «Πρέσπες» το θέμα έχει λυθεί, ενώ στην ουσία παραμένει ως προς τη "μακεδονικότητα" για τους Βουλγάρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως ζήτημα για την είσοδο ή για την πρόθεση εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε. από την Βουλγαρία. Το ζήτημα, επομένως, δεν έχει λήξει» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο μάθημα της μεταπολίτευσης απάντησε μεταξύ άλλων: «Έχω βαρεθεί να ακούω για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Καλά είναι αλλά δεν είναι το ζητούμενο για την καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού. Δεν αρκεί θεωρώ να γεμίσουμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα με όλα τα απαραίτητα που φέρνει κάθε εκσυγχρονισμός και κάθε αίσθηση μεταρρύθμισης. Είναι απαραίτητα, αλλά αυτό που λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία για το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε».

2.Σαμαράς: Στα Ίμια και στις Πρέσπες αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Οι δανειστές «με κλώτσησαν για 900 εκατ. ευρώ»

Την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως την κορυφαία στιγμή της μεταπολίτευσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μίλησε στο συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Στον αντίποδα, ο ίδιος τοποθετεί τα Ίμια και τις Πρέσπες. Εγώ αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων, και το εννοώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε μιλήσει στο συνέδριο για το ενδεχόμενο συναίνεσης για την επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά, μεταξύ των τριών κομμάτων της Βουλής που έχουν ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.

«Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη "συναίνεση" και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης», είπε, λέγοντας ότι όταν κάποιος μιλά για συναίνεση, ζητάει να κάνει «βήματα υποχώρησης».

Τι είπε για το θέμα των Σκοπίων

Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη συζήτηση των 12 υπουργών Εξωτερικών το Δεκέμβριο του 1991, όπου μπήκαν τρεις όροι οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το υπουργικό και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ότι ο ίδιος έλαβε συγχαρητήρια και από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Αυτό που έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για έναν λόγο που τον βλέπουμε και σήμερα ως προς τη μακεδονικότητα για τους βούλγαρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση εισόδου στην ΕΕ από τους Βούλγαρους, και άρα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline