Σάββατο 27 Απριλίου 2024  17:03:04

Ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, εμφανίσθηκε ξανά, γιατί ανησυχεί: «Τριπλό Καμπανάκι» για ιλαρά-κοκκύτη-στρεπτόκοκκο – Σημαντική η προστασία με τον εμβολιασμό. Κύριο

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα».

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επαναφορά παιδικών ασθενειών όπως ο κοκκύτης, η ιλαρά και ο στρεπτόκοκκος, -οι οποίες χτυπούν και ενήλικες- κρούουν οι λοιμωξιολόγοι.

Συγκεκριμένα από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη νόσο δύο βρέφη. Οι ειδικοί τονίζουν πως οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης του.

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά, καθώς εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφορά ηλικίες 40-45 ετών. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο και συγκεκριμένα 16 ενήλικες και 11 παιδιά το έτος 2023-2024.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων (7-10/3) επισήμανε ότι μόλις οι ασθενείς εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με τον ίδιο να κάνει αναφορά και στην μηνιγγίτιδα με αφορμή τα τρία νέα κρούσματα σε φοιτητές στην Πάτρα.

«Όταν έχεις περιστατικά που αυξάνουν σε μια περιοχή πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση. Πρώτη είναι τα συμπτώματα: ο έντονος πονοκέφαλος, η φωτοφοβία, να μην μπορείς να κάνεις την απλή κίνηση, να ακουμπήσεις το σαγόνι στο στήθος (μηνιγγισμός)» είπε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, έκρουσε το «καμπανάκι» για τις σοβαρές ελλείψεις αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μικροβίων.

«Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ, και των θανάτων» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση».

Όπως επισήμανε η αμφισβήτηση των εμβολιασμών αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για την συνολική εμβολιαστική προσπάθεια και την Δημόσια Υγεία και ως τραγικό παράδειγμα, μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη καταγράφονται ξανά, επιδημίες από ιλαρά, κοκίτη και διφθερίτιδα.

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό και τα αντι-ιικά ανέφερε ότι «η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων για την νόσο COVID-19 είχε ικανοποιητική αποδοχή και οδήγησε σε σημαντικό όφελος τους Έλληνες πολίτες, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατα δημοσιευμένη εμπειρία με δεδομένα από την πατρίδα μας. Αναλύσαμε πάνω από 23.000 ασθενείς και είδαμε σημαντικότατο όφελος με τα αντιικά, της τάξης του 70% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου. H επίδραση της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης ήταν πιο σημαντική σε ηλικιωμένους ασθενείς. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν μέλη της Εταιρείας».

Το τελευταίο έτος, προσέθεσε καταγράφηκαν πολλαπλές συν-επιδημίες άλλων ιογενών νοσημάτων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που επηρεάζουν σοβαρά και μικρότερες ηλικίες καθώς και άλλων βακτηριακών νοσημάτων όπως αυτά από πυογόνο στρεπτόκοκκο.
Τα μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός, είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων. Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την νόσο COVID-19 οφείλεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, χωρίς να γίνεται αναφορά στο τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού, που εκτιμάται σε εκατομμύρια ζωές ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline