Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:41:13

Τεράστια κρίση στον τομέα του κρασιού και των αμπελιών από υπερπαραγωγή και μείωση της κατανάλωσης. Από Κίνα και Αυστραλία, έως Χιλή, Γαλλία και ΗΠΑ. Κύριο

Εάν το φαινόμενο ενισχυθεί με πτώση τιμών και ξεριζώματα αμπελιών θα πλήξει όλες τις μεσογειακές χώρες.


Αυστραλία: Η αγορά πλημμυρίζει από κρασί – Γιατί οι παραγωγοί ξεριζώνουν εκατομμύρια αμπέλια.

Η πτώση της κατανάλωσης κρασιού παγκοσμίως έχει πλήξει σημαντικές οινοπαραγωγικές χώρες

Εκατομμύρια αμπέλια καταστρέφονται στην Αυστραλία και σε δεκάδες εκατομμύρια δε θα γίνει η συγκομιδή λόγω της υπερπαραγωγής που έχει συμπιέσει τις τιμές των σταφυλιών και απειλεί την επιβίωση των καλλιεργητών και των οινοπαραγωγών.
Η πτώση της κατανάλωσης κρασιού παγκοσμίως έχει πλήξει ιδιαίτερα την Αυστραλία, καθώς η ζήτηση συρρικνώνεται ταχύτερα για τα φθηνότερα κόκκινα που είναι το μεγαλύτερο προϊόν της, ενώ και η Κίνα γνωρίζει υποχώρηση της ζήτησης, μια αγορά στην οποία βασιζόταν η Αυστραλία μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Κρασί: Κατακόρυφη πτώση της ελληνικής οινοπαραγωγής 2023/2024

Ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο είχε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια λίτρα, ή περίπου δύο χρόνια παραγωγής, σε αποθήκευση στα μέσα του 2023, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, και σημαντικές ποσότητες καταστρέφονται καθώς οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να τα πουλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή.
«Μόνο τόσο καιρό μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε μια σοδειά και να χάνουμε χρήματα από αυτήν», είπε στο Reuters ο καλλιεργητής τέταρτης γενιάς Τζέιμς Κρεμάσκο, καθώς έβλεπε κίτρινους εκσκαφείς να ξεριζώνουν σειρές από αμπέλια που φύτεψε ο παππούς του κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Γκρίφιθ.

Περίπου τα δύο τρίτα των οινοποιητικών σταφυλιών της Αυστραλίας καλλιεργούνται σε αρδευόμενες εσωτερικές περιοχές όπως το Γκρίφιθ, και το τοπίο της περιοχής διαμορφώνεται από τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας που έφεραν Ιταλοί μετανάστες που έφτασαν γύρω στη δεκαετία του 1950.
Καθώς οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί όπως η Treasury Wines και η Carlyle καρτέλα επικεντρώνεται εκ νέου σε πιο ακριβές εμφιαλώσεις που πωλούνται καλύτερα, οι περιοχές γύρω από το Griffith αντιμετωπίζουν προβλήματα, με μη διαλεγμένα σταφύλια που συρρικνώνονται στα αμπέλια.
«Φαίνεται ότι μια εποχή τελειώνει», είπε ο Andrew Calabria, ιδιοκτήτης αμπελώνων τρίτης γενιάς και οινοποιός της Calabria Wines.

«Είναι δύσκολο για τους καλλιεργητές να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο και να δουν έναν σωρό από χώματα αντί για αμπέλια που ήταν εκεί από τότε που γεννήθηκαν».
Σε κοντινή απόσταση, τα υπολείμματα 1,1 εκατομμυρίων αμπελιών που κάποτε αποτελούσαν έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Αυστραλίας ήταν στοιβαγμένα σε σωρούς από κομμένα ξύλα όσο μπορούσε να δει το μάτι.
Το κόκκινο κρασί έχει υποφέρει περισσότερο. Σε περιοχές όπως το Γκρίφιθ, οι τιμές των σταφυλιών μειώθηκαν κατά μέσο όρο στα 304 δολάρια Αυστραλίας (200 δολάρια) ο τόνος πέρυσι, το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών και κάτω από τα 659 δολάρια Αυστραλίας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας Wine Australia.

Η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει χαμηλότερες τιμές και φέτος, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές και δεσμεύεται να στηρίξει τον κλάδο, αν και πολλοί καλλιεργητές λένε ότι μπορεί να κάνει περισσότερα.
Ο Κρεμάσκο είπε ότι μερικά από τα κόκκινα σταφύλια του πωλήθηκαν για λίγο περισσότερο από 100 δολάρια Αυστραλίας ο τόνος.
Για να εξισορροπηθεί η αγορά και να αυξηθούν οι τιμές, πρέπει να αποσυρθεί έως και το ένα τέταρτο των αμπελιών σε περιοχές όπως το Γκρίφιθ, είπε ο Τζέρεμι Κας, επικεφαλής της Riverina Winegrepe Growers, μιας ομάδας αγροτών εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια αμπέλια σε 12.000 εκτάρια (30.000 στρέμματα), σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα δεδομένα της Wine Australia, ή περίπου το 8% της συνολικής έκτασης αμπέλου της Αυστραλίας.
Οι καλλιεργητές και οινοπαραγωγοί σε άλλες περιοχές έχουν επίσης ξεριζώσει τα αμπέλια τους.
«Και τα μισά αμπέλια στην Αυστραλία να ξεριζώνονταν, μπορεί να μην ήταν αρκετό για να επιλυθεί το πρόβλημα της υπερπροσφοράς», είπε ένας οινοποιός στη Δυτική Αυστραλία.
Ωστόσο, πολλοί καλλιεργητές που δεν είναι πρόθυμοι να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους χάνουν χρήματα ελπίζοντας ότι η αγορά θα αλλάξει.

«Ροκανίζει πλούτο», είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής κρασιού της KPMG, Tim Mableson, ο οποίος εκτιμά ότι 20.000 εκτάρια (49.000 στρέμματα) αμπέλια πρέπει να καταστραφούν σε εθνικό επίπεδο.
Ανησυχία για την υγεία
Η ανησυχία ενός αξιοσημείωτου αριθμού καταναλωτών για την υγεία τους, σε όλο τον κόσμο, τους ωθεί στο να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και όταν πίνουν κρασί, επιλέγουν πιο ακριβά μπουκάλια.
Η Χιλή, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των άλλων μεγάλων οινοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν επίσης υπερπροσφορά, με ακόμη και προνομιακές περιοχές όπως το Μπορντό να ξεριζώνουν χιλιάδες εκτάρια αμπέλων.

Όταν η Κίνα μπλόκαρε τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής διαμάχης το 2020, η Αυστραλία έχασε τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά κρασιού της σε αξία. Και σε αντίθεση με την Ευρώπη, δεν προσφέρει στους αγρότες οικονομική βοήθεια για να τους βοηθήσει να καταστρέψουν τα αμπέλια και τις ποσότητες κρασιού που περισσεύουν.
Παρόλο που η Κίνα αναμένεται να επιτρέψει τις εισαγωγές ξανά αυτόν τον μήνα, αυτό δεν θα εξαλείψει την πλεονάζουσα ποσότητα κρασιού, καθώς η ζήτηση και στην ασιατική χώρα έχει μειωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αλλού.

Το κρασί που πωλήθηκε για λιγότερο από 10 δολ. Αυστραλίας το λίτρο – το μεγαλύτερο μέρος του από σταφύλια που καλλιεργούνται σε περιοχές όπως το Γκρίφιθ – αντιπροσώπευε τα δύο τρίτα της αξίας των εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2023, λέει η Wine Australia.
Ορισμένες περιοχές τα πηγαίνουν καλύτερα, όπως η Τασμανία και η κοιλάδα Yarra στη Βικτώρια, που παράγουν περισσότερα λευκά κρασιά και ελαφρύτερα, αλλά και πιο ακριβά κόκκινα που αυξάνονται σε δημοτικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline