Κυριακή 28 Απριλίου 2024  00:47:39

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τιμώντας την Μαρία Κάλλας, με εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Λυρικής Σκηνής και των Μ. Ασθενίδη και Β, Λούρα. Κύριο

Ο κ. Γιώργος Κουμεντάκης ανάμεσα στους Αλέξανδρο Καμπούρογλου και Σοφία Δήμτσα στην προβολή του ντοκιμαντέρ για την Μαρία Κάλλας.

-Ειδική προβολή ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε συνεργασία ΦΝΘ και Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της θρυλικής ελληνίδας σοπράνο. Φτιαγμένο με ευσυνειδησία, πολύχρονη προσπάθεια, συγκέντρωση σπουδαίου υλικού για την ελληνική μαθητεία της Κάλλας έως το 1945.
Ηπανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», μια καταγραφή της ζωής της ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και της παρακαταθήκης που άφησε στην πολιτιστική μας κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Επιχειρώντας να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέθηκε με την Ελλάδα, η ταινία των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Κάλλας, για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση της θρυλικής ελληνίδας σοπράνο. Καθότι πέρσι ήταν το έτος Μαρίας Κάλλας το ΦΝΘ σε συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποφάσισαν την οργάνωση ενός αφιερώματος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης που ήταν παρών στην προβολή μαζί με τους κ.κ. Αλέξανδρο Καμπούρογλου, Διευθυντή Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΦΝΘ κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο ντοκιμαντέρ.

Η ταινία παρουσιάζει την περίοδο όπου η Μαρία Κάλλας βρισκόταν στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησε τις σπουδές της και τραγούδησε υπέροχους ρόλους, οι οποίοι τη σημάδεψαν στην υπόλοιπη καριέρα της, αλλά και στην επάνοδό της το '60- '61 με τη «Νόρμα» και τη «Μήδεια» στην Επίδαυρο. «Από τα λεγόμενά της προσδιορίζει αυτή την εποχή ως πάρα πολύ σημαντική και μιλά με ευγνωμοσύνη για τη σχέση που είχε με την Εθνική Λυρική Σκηνή» είπε ο κ. Κουμεντάκης, «επομένως, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια περίοδο που δεν είναι και τόσο γνωστή και ευχαριστούμε τη ΔΕΗ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους συμπαραστάτες μας». Η ταινία είναι μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ESCAPE, με την υποστήριξη της ΔΕΗ, του νέου Στρατηγικού Συνεργάτη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο κ. Κουμεντάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ομοφοβικά και βίαια επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Μαρτίου λέγοντας πως «ο φόβος δεν πρέπει να μας εγκλωβίσει. Πιστεύω ότι ο καθένας με τον τρόπο του μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζούμε σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν μας αφορά, ότι έχουμε με κάτι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε. Αυτά είναι τα σημαντικά και με αυτά θα ασχοληθούμε».

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Κάλλας στην Αθήνα, από τη στιγμή που ήρθε από την Αμερική το 1937 μέχρι το 1945 που έφυγε πάλι για την Αμερική πικραμένη, αλλά έτοιμη λυρική τραγουδίστρια και αποφασισμένη να κατακτήσει τον κόσμο. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί τη μυθιστορηματική ιστορία των πρώτων ετών της Κάλλας – μια ιστορία θριάμβου της θέλησης, του ταλέντου, της εργατικότητας, της αφοσίωσης, και ταυτόχρονα μια ιστορία αντίστασης σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά. Αν και με την άφιξή της στην Αθήνα το 1937 η δεκατετράχρονη Καλογεροπούλου πρωτοσυστήνεται ως Μαίρη στους συμμαθητές της στο Εθνικό Ωδείο, εντούτοις υπογράφει ως Μαριάννα στο πρώτο της συμβόλαιο με τη νεοσύστατη τότε Λυρική Σκηνή το 1940.

Τον Μάρτιο του 1945, λίγο πριν φύγει από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, εμφανίζεται σε συναυλία ως Mary Callas, καθώς ήδη ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για τη μεγάλη καριέρα, οπότε θα γίνει διάσημη στα πέρατα του κόσμου ως Maria Callas. Στην πρώτη της επιστροφή στην Αθήνα το 1957, ως παγκόσμια πλέον σταρ της όπερας, εμφανίζεται στο Ηρώδειο ως Μαρία Μενεγκίνι Κάλλας.

Στις καινούριες συνεντεύξεις που έγιναν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο γιος του ιδρυτικού διευθυντή της ΕΛΣ Ιωάννης Μπαστιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο λυρικός καλλιτέχνης Άρης Χριστοφέλλης, ο πρόεδρος των Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ο Στέφαν Χέρνερ, γιος του αρχιμουσικού Χανς Χέρνερ, που διηύθυνε την Κάλλας το 1944 στον «Φιντέλιο», η μεσόφωνος Κική Μορφωνιού, που τραγούδησε με την Κάλλας στη «Νόρμα» και τη «Μήδεια» της Επιδαύρου, η Χαρά Καλομοίρη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, η έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών Στέλλα Κουρμπανά, η μελετήτρια του Αρχείου Ζώρα, μουσικολόγος Σοφία Κοντώση, ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης κ.ά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline