Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:55:47

«...Του έκαψαν το αυτί. Του το έδωσαν να το φάει..». Φριχτά βασανιστήρια στους πολυδολοφόνους, τα οποία καθόλου δεν απέκρυψε το Κρεμλίνο. Εκπρόσωπος με κυνισμό: «Δεν σχολιάζω τα περί βασανιστηρίων, η ανάκριση είναι... μυστική». Κύριο

Μακελειό στη Μόσχα: Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί βασανισμού των υπόπτων πολυδολοφόνων αλλά έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο γεγονός για πρώτη ικανοποίηση σε συγγενείς θυμάτων και στην κοινή γνώμη.

1.«Καταδικάσαμε ξεκάθαρα από την περασμένη Παρασκευή αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και για τις οποίες «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για πράξεις τρομοκρατίας».
Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα ή κίνητρο για να αυξήσει την παράνομη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, ούτε να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την αύξηση της εσωτερικής επιθετικότητας».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στη «σκιά» των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέρριψε αυτή την πιθανότητα, καθώς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει διακοπεί κάθε είδους συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «εάν η Ρωσία καταθέσει μια πρόταση που είναι αξιόπιστη και βασισμένη σε λογικά επιχειρήματα και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, τότε η Ε.Ε. πιθανότατα να μην πει όχι (σε μια συνεργασία)».
«Αλλά σε αυτή τη φάση, αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς, μια χώρα που διεξάγει παράνομο πόλεμο. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το επίπεδο συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε παράλληλα ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος». «Καμία από αυτές τις επιθέσεις στη Ρωσία δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ή διερευνηθεί κατάλληλα» ανέφερε για να προσθέσει «ότι αυτό αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά σε σχέση με τη συμπεριφορά των ρωσικών αρχών».

Η Κομισιόν, παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ήδη ότι αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν αυξήσει τον συναγερμό για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός τους (όπως χθες η Γαλλία) αλλά ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά εμπίπτουν σε εθνικές αρμοδιότητες.

2.Μακελειό στη Μόσχα: Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί βασανισμού των υπόπτων

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτάξει από την πλευρά του το σενάριο εμπλοκής της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε πως ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν προβλέπει σε αυτή τη φάση να μεταβεί στο Crocus City Hall, τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες

Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές και βίντεο που διέρρευσαν στο Telegram, οι τέσσερις συλληφθέντες υπέστησαν άγρια βασανιστήρια. Τα σημάδια ξυλοδαρμού ή άλλων βασανιστηρίων είναι άλλωστε εμφανή στο πρόσωπό τους και το σώμα τους.

Ο ένας εμφανίζεται με κοψίματα στο πρόσωπο, ενώ όλοι φαίνονται να έχουν ξυλοκοπηθεί, έχοντας μαυρισμένα μάτια, ενώ ένας εξ αυτών έχει πρησμένο πρόσωπο.
Σύμφωνα με το BBC, βίντεο με βάναυσες ανακρίσεις διέρρευσαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αναφορές σημειώνουν ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία. Ένας άλλος διακρίνεται με επίδεσμο στο αυτί, το οποίο -όπως αναφέρει το BBC- κόπηκε μερικώς κατά τη σύλληψή του. Το Reuters προσθέτει σχετικά με έναν άλλο συλληφθέντα πως είχε μία πλαστική σακούλα γύρω από τον λαιμό του (διακρίνεται και στη φωτογραφία), ενώ φαινόταν να λείπει το ένα του μάτι.

Σε σχετική ερώτηση του CNN εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ότι οι τέσσερις άνδρες που φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση στο Crocus City της Μόσχας βασανίστηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε από το CNN: "Στα βίντεο από το δικαστήριο, γίνεται αντιληπτό ότι ο κατηγορούμενος έχει ορατά σημάδια βίας: μώλωπες, πρησμένο πρόσωπο, αιμόφυρτο κεφάλι με επίδεσμο, ένας από αυτούς είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και με κλειστά μάτια. Νωρίτερα, βίντεο και φωτογραφίες εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο που υποδηλώνουν βασανιστήρια. Τι τους συνέβη και πώς μπορείτε να το σχολιάσετε;".
Ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, αφήνω αυτή την ερώτηση αναπάντητη».
Οι εικόνες, πάντως, ίσως και να εξηγούν γιατί αρνήθηκε να απαντήσει:

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τον ισχυρισμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ότι πραγματοποίησε την επίθεση. "Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διατυπωθεί καμία συνεκτική εκδοχή. έχουν συζητηθεί μόνο προκαταρκτικά δεδομένα. Καμία έκδοση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα".

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων της επίθεσης στα προάστια της Μόσχας, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφιών όπου διακρίνονται με το πρόσωπο γεμάτο αίματα.
«Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους. Στα πλάνα από τις συλλήψεις τους, τα οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, τρεις από τους άνδρες έχουν αίμα στο πρόσωπο.

Σε ένα άλλο βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, διακρίνεται ο ένας από τους υπόπτους την ώρα που κάποιο πρόσωπο, που δεν φαίνεται στον φακό, του κόβει το αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο χθες το βράδυ, ένας από τους υπόπτους είχε ένα λευκό επίδεσμο στο αυτί του και ένας άλλος έφθασε με αναπηρικό αμαξίδιο κι είχε τα μάτια του κλειστά.
Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν 11 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ αυτών οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, όμως το προφίλ των άλλων υπόπτων δεν είναι σαφές.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους 7 συλληφθέντες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline