Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  20:38:10

Χρυσοχοίδης- ΕΛΑΣ με βαθιά αυτογνωσία: Μεγάλη σύσκεψη για ένα πρόγραμμα ανάκαμψης από το πλήγμα στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Ανάγκη για προστασία-πρωτοβουλίες στις υποθέσεις οικογενειακής βίας. Κύριο

Δυσαρέσκεια εντός της ΝΔ για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους - Έρχονται οδηγίες και συγκεκριμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων οικογενειακής βίας είτε αυτοτελώς από την αστυνομία είτε σε συνεργασία με δικαστικές -κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς.

Δυσφορία έντονη, και αισθήματα οργής, απογοήτευσης και έντονη αγανάκτηση, με τεράστια δημοσιότητα, αρνητική για την Αστυνομία, επικρατεί στην κοινωνία μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να φέρει άμεσα εξελίξεις.
Ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, παρουσίασε ποιές θα είναι οι πρώτες κινήσεις που σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη., μετά από διάφορες προτάσεις που έχουν συγκεντρωθεί και συνεργασίες,που θα ακολουθήσουν .

Συγκεκριμένα ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αρχηγού της Αστυνομίας, με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και τρεις χιλιάδες αστυνομικούς από όλη την Ελλάδα. Με διάθεση κριτικής και αυτοβελτίωσης και ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.

Βασικό ζητούμενο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστεί ένα σύνολο νέων πληρέστερων οδηγιών(πρωτόκολλα) κατά βασικές κατηγορίες περιπτώσεων κακοποίησης, απειλών, άσκησης βίας κλπ και για τους αναγκαίους χειρισμούς δράσης και συντονισμού με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Επίσης με ειδικότερους χειρισμούς για ανήλικους,αλλοδαπούς, ποινικούς δράστες, για τη συνεχή άσκηση βίας σε συζύγους ή συντρόφους, με ευαισθησία-προσοχή σε καταγγελίες από γείτονες, συγνενείς και φίλους με πλήρη καταγραφή ( άνοιγμα φακέλλου) και με υποχρέωση διεξαγωγής σοβαρής έρευνας. Επιπλέον φαίνεται να έχει αποφασιστεί ότι ένας καταγγέλλων για οικογενειακή βία θα κρατείται σε ασφαλή χώρο διαμονής,μέχρι να εντοπιστεί το πρόσωπο που απειλεί το θύμα.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είναι χαρακτηριστικό ότι ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης έχει πει στους συναδέλφους του ότι δέχεται περίπου καθημερινά 300 κλήσεις πολιτών, εκ των οποίων οι 50 – 60 είναι παραπλανητικές.

Δυσαρέσκεια εντός της ΝΔ για την γυναικοκτονία

Μετά το μπαράζ καταγγελιών και αποκαλύψεων γύρω από την απαράδεκτη συμπεριφορά όλων των αστυνομικών στο Α.,Τ. του Αγίων Αναργύρων και εν μέρος στο συντυονιστικό τηλεφωνικό κέντρο του «100¨» υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για όσα έγιναν ακόμα και εντός της ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συσκέψεις και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν όλα τα πρωτόκολλα που πρέπει να αλλάξουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι μετά από την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση θα υπάρξουν απαντήσεις και θα διαπιστωθούν τα κενά που υπάρχουν. «Δεν ήξερε η κοπέλα που θα έπρεπε να πάρει τηλέφωνο. Δεν υπήρχε μέριμνα ακόμα και για αυτό το απλό τηλεφώνημα» ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

«Είχε χάσει όλο το αίμα της»

Νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα κρίσιμα λεπτά της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν αυτόπτες μάρτυρες για να βοηθήσουν το 28χρονο θύμα, μεταξύ αυτών και μία φαρμακοποιός, η οποία μίλησε αποκλειστικά στο Live News.

«Εγώ έφευγα και είχε γίνει πλέον το περιστατικό. Δεν άκουσα φωνές, καθόλου. Εγώ αυτό που μου ζητήσαν οι αστυνομικοί, ζήτησαν αιμοστατικές γάζες, γάντια, για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αιμορραγίες. Τι να σταματήσεις τώρα με τόσες μαχαιριές που τελικά ακούστηκε ότι έγιναν, τι να σταματήσεις, που να πρωτοσταματήσεις;

Η κοπέλα ξεψύχησε θεωρώ ακαριαία με τόσο αίμα που χάθηκε», είπε.
«Μου το ζητήσαν (αν έχει σφυγμό) τα παιδιά κι έβαλα γάντια και είδα ότι δεν έχει σφυγμό. Βεβαίως, αυτό τα παιδιά μου το ζητήσανε, εγώ ψηλάφισα στο λαιμό και δεν είχε η κοπέλα. Όλες οι μαχαιριές θεωρώ. Η κοπέλα ήταν μπρούμυτα, δεν είδα πού ήταν, αλλά από το αίμα ήτανε. Τι να σου πω, τόσο αίμα εκεί πέρα. Η κοπέλα έχασε όλο το αίμα της από τις μαχαιριές άμεσα».

Η φαρμακοποιός στην συνέχεια περιέγραψε τι επικράτησε στο σημείο αμέσως μετά τη δολοφονία. «(Ο δράστης) ήταν ξαπλωμένος. Δεν είδα, δεν πλησίασα τον δράστη. Ήταν η κυρία η οποία είναι στο αστυνομικό τμήμα, δεν ξέρω ακριβώς τη θέση της, η οποία έκλαιγε στην κυριολεξία. Εγώ βγαίνοντας για να φύγω άκουσα που φώναζε για την κοπέλα. Έκλαιγε, φώναζε «Ξαναπάρτε το ΕΚΑΒ». Η κοπέλα ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Ήταν τόσο θλιβερό το όλο σκηνικό, τι να σου πω... Τόσο αποκαρδιωτικό, τόσο στενάχωρο που χωρίς να ξέρω τελικά, δεν μπορέσανε να δώσουν έστω και μια πνοή. Ακόμα κι εκείνη την ώρα που διεπράχθη το έγκλημα αυτό να ήτανε το ΕΚΑΒ για να δώσει πρώτες βοήθειες, ήταν τόσο πολύ το αίμα που έφυγε τόσο γρήγορα που δεν ξέρω αν θα προλάβαιναν έστω και το παραμικρό» ανέφερε.

2.ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο ο Χρυσοχοΐδης – «Κρύβει τις ευθύνες του»

«Κρύβει τις ευθύνες του, έχοντας φέρει την Ελληνική Αστυνομία στα πρόθυρα της διάλυσης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιτιθέμενος για δεύτερη φορά εντός λίγων ωρών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Το πρωί της Πέμπτης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε συντετριμμένος περιγράφοντας το τραγικό συμβάν «από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στην μακρά διαδρομή μου» και ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να εξαπολύσει νέα πυρά προς τον ίδιο και γενικότερα το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο χαρακτήρισε ανάλγητο, κυνικό και αναποτελεσματικό.

Σε αντιδιαστολή της δήλωσης του κ. Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «συγκλονισμένος από την ευκολία με την οποία ο μακροβιότερος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κρύβει τις ευθύνες του, έχοντας φέρει την Ελληνική Αστυνομία στα πρόθυρα της διάλυσης και αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της εγκληματικότητας».
Δήλωσε επίσης «συγκλονισμένος από την ανικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπόσχονταν την ασφάλεια των πολιτών και με την καταστροφική της πολιτική δεν έχει αφήσει πλέον τίποτα όρθιο».
Τέλος δήλωσε «συγκλονισμένος με την αναλγησία, τον κυνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την απόλυτη απαξίωση που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία και το «επιτελικό» της κράτος».

«Απορίας άξιον που βρίσκεται στη θέση του»

Αυτή ήταν η δεύτερη ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου με τον κ. Χρυσοχοΐδη στον κέντρο του μεγάλου στόχου που αφορά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί εκείνη αμέσως μετά τη διαρροή της συνομιλίας που είχε η στυγερά δολοφονημένη κοπέλα με τον εκπρόσωπο της Άμεσης Δράσης όταν τηλεφώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή περιπολικού προκειμένου να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι της, αλλά της απάντησαν πως το περιπολικό δεν είναι ταξί.

Όπως σημείωναν σχετικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης, ακόμη και μετά από αυτή την αποκάλυψη, βρίσκεται στη θέση του». Όπως επίσης «είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία».

Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η όλη αυτή στάση των στελεχών της Αστυνομίας «αποδεικνύει αδιάψευστα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι «αριθμητικό», αλλά αφορά την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline