Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  21:03:03

Απολύτως παράνομοι οι δύο επιπλέον όροφοι των Αφών Ευμορφίδη, που σκιάζουν την Ακρόπολη αλλά δεν γκρεμίζονται. Cocomat λύση -μπάλωμα: Σφραγίστηκαν από το υπουργείο Τουρισμού οι τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου. Κύριο

Δύο χρόνια απόλυτης παρανομίας και συνέχιζε να λειτουργούσε κανονικά και κερδοφόρα, παρά την καταλυτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Η θλιβερή ιστορία της όλης παρανομίας.

H καθαίρεση- γκρέμισμα των τελευταίων ορόφων (άνω των 24 μέτρων) του ξενοδοχείου Coco Mat Athens BC, οι οποίοι έχουν κριθεί αυθαίρετοι και κατεδαφιστέοι βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει εξελιχθεί σε ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
Παράλληλα, η εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή Μακρυγιάννη, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ νομικών ενεργειών, οι οποίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της LiFO, ανέρχονται σε τριάντα δικαστικές και διοικητικές προσφυγές.

Ένα από τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι μεγαλομέτοχοι της Μπλε Κέδρος, Πωλ και Μάικ Ευμορφίδης, είναι ότι στην περιοχή Μακρυγιάννη υπάρχουν περισσότερα από είκοσι κτίρια που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος και πως η απόφαση του ΣτΕ, που αφαίρεσε ύψος από το ξενοδοχείο της εταιρείας, θίγει την αρχή της ισονομίας.

Μετά από γενική κατακραυγή το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Στη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη (Οδός Φαλήρου 5) προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου «COCO-MAT Athens BC», η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο. Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος.

Την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή, διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά την προηγούμενη έγκαιρη σχετική ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π. Υ. Τ.) Αττικής απευθύνθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές του. Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι προέβη στις 27.03.2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου.

Στις 29.3.2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.

Η μελέτη κατεδάφισης

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η Αποκεντρωμένη να προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση του κατάλληλου συμβούλου που θα εκπονήσει τη μελέτη κατεδάφισης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την κατεδάφιση.
Όσον αφορά στα χρονικά περιθώρια για την εκτέλεση του έργου, πηγές της Αποκεντρωμένης αναφέρουν πως υπάρχει κατανόηση απ' όλες τις πλευρές καθώς διαπιστώσουν πως σημειώνεται πρόοδος.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Σφραγίστηκαν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο COCO-MAT

Εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.

Δεξιά διακρίνονται οι τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου, τους οποίους το ΣτΕ έκρινε αυθαίρετους με απόφαση της Ολομέλειας το 2019. Το «COCO-MAT Athens BC» έχει ύψος 36,5 μέτρων, ενώ το ανώτατο όριο για την περιοχή του Μακρυγιάννη είναι τα 24 μέτρα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ]

Σφραγίστηκαν την Παρασκευή οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, αφού το Εφετείο απέρριψε το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Την κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος του κτιρίου έχει αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία όμως δύσκολα θα προλάβει να δημοπρατήσει διαγωνισμό για την εκτέλεσή της έως το Μάιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η σφράγιση του τμήματος του κτιρίου που κηρύχθηκε αυθαίρετο (δηλαδή το τμήμα πάνω από το ύψος των 24 μέτρων) έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2019. Η εφαρμογή της απόφασης έχει ήδη καθυστερήσει πολύ για διάφορους λόγους: από τη μια η τεχνική πολυπλοκότητα του εγχειρήματος (αφαίρεση τμήματος λειτουργικού κτιρίου χωρίς να επηρεαστεί στατικά το υπόλοιπο), από την άλλη η απροθυμία ή αργή ανταπόκριση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και το πλήθος των νομικών ενεργειών στις οποίες έχει προβεί προσπαθώντας να ανακόψει την απόφαση η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Μπλε Κέδρος.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επανήλθε για δεύτερη φορά στην υπόθεση, ζητώντας από το υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει σε ολική ή μερική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου (ως προς το αυθαίρετο τμήμα) και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (η οποία είναι αρμόδια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων) να προχωρήσει στην κατεδάφιση μέχρι τον Μάιο του 2024.

Μ. Ευμορφίδης: «Δεν παρανομήσαμε κατά την ανέγερση του Cocomat Athens BC»

Τον Αύγουστο του 2023, το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου «COCO-MAT Athens BC», την οποία με νεότερη απόφαση μετέθεσε για ένα μήνα αργότερα. Η Μπλε Κέδρος προσέφυγε κατά των δύο αποφάσεων σφράγισης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, καταθέτοντας αίτηση αναστολής αλλά και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής (και τα δύο έχουν ως σκοπό να «παγώσουν» τη σφράγιση του ξενοδοχείου).
Η συνέχεια παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το 5ο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές του φθινοπώρου δέχθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής της εταιρείας. Ομως τον Νοέμβριο εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, λόγω αναρμοδιότητας. Το γεγονός ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο δεν το εμπόδισε να «παγώσει» την απόφαση σφράγισης, την οποία δεν ανακάλεσε όταν έκρινε ότι τελικά δεν είχε αρμοδιότητα για την υπόθεση.

Τον Ιανουάριο (με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αποχής των δικηγόρων) το υπουργείο Τουρισμού επανήλθε, αυτή τη φορά στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας να ανακληθεί το «πάγωμα» της σφράγισης. Λίγες ημέρες αργότερα, το Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου εν μέρει, δηλαδή μόνον ως προς τους παράνομους ορόφους του ξενοδοχείου (συντασσόμενο με την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ). Το υπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε το ξενοδοχείο και στα μέσα Μαρτίου πήγε για να σφραγίσει το αυθαίρετο τμήμα, το οποίο όμως δεν είχε εκκενωθεί από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε σύμβαση με το ΤΕΕ, το οποίο θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος στο έργο», εξηγεί ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Ζαφειρόπουλος.
Ακολούθως, όπως προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις η νομοθεσία, το υπουργείο απευθύνθηκε στον εισαγγελέα. Τελικώς, η διεύθυνση του ξενοδοχείου ειδοποίησε ότι ο χώρος είχε εκκενωθεί και έτσι την προηγούμενη Παρασκευή εκτελέστηκε η σφράγιση χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Περιπλέκεται η κατεδάφιση στο ξενοδοχείο της Coco-Mat

Η σφράγιση θα ισχύσει μέχρι να εκδοθούν, στα μέσα Απριλίου, οι αποφάσεις για τις αιτήσεις αναστολής, που εκδικάστηκαν στο Εφετείο στα μέσα Μαρτίου. Αν η απόφαση του Εφετείου είναι ίδια με την προηγούμενη, τότε το αυθαίρετο τμήμα του ξενοδοχείου θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι να αποφανθεί οριστικά το δικαστήριο επί της προσφυγής της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ παρακολουθεί τη συμμόρφωση και στις αρχές Μαΐου θα επανέλθει για τρίτη φορά στην υπόθεση.

Ποια είναι η συνέχεια; «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ, το οποίο θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος στο έργο», εξηγεί ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. «Το ΤΕΕ θα βοηθήσει με τα εξειδικευμένα στελέχη του τις υπηρεσίες μας να συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη που θα καθορίσει τον τρόπο κατεδάφισης (μέθοδος, προϋπολογισμός κ.λπ.). Μέχρι τον Μάιο η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα προκηρυχθεί δεύτερος διαγωνισμός για την εκτέλεση της κατεδάφισης».

Αισιοδοξία

Ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια, παρά την καθυστέρηση. «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που δεν έχει ξανατύχει σε δημόσια υπηρεσία, αλλά δεν φοβούμαστε να το υλοποιήσουμε. Προτιμούμε να καθυστερήσουμε λίγο για να διασφαλίσουμε απόλυτα τη διαδικασία, παρά να εκθέσουμε το Δημόσιο σε πιθανές αξιώσεις του ιδιώτη. Στην υπόθεση αυτή κρίνεται η αξιοπιστία του Δημοσίου και η ικανότητά του να χειριστεί δύσκολες περιπτώσεις. Να σημειώσω πάντως ότι κρατάμε ενήμερο το ΣτΕ».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μπλε Κέδρος έχει καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου Αθηναίων, αξιώνοντας να της καταβληθεί αποζημίωση για το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου που της επιβλήθηκε (περίπου 6 εκατ. ευρώ), με το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη επειδή η οικοδομική άδεια (που μετά ακυρώθηκε εν μέρει) εκδόθηκε νομίμως από την πολεοδομία του δήμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline