Τρίτη 30 Απριλίου 2024  00:02:48

Αντωνία Ηλία: Δικαστίνα λαμόγιο σε κύκλωμα συναλλαγής, που κατόρθωσε αν και καταδικασμένη, να φυγοδικεί.. 19 χρόνια και να ζει ανενόχλητα στην Αγγλία. Κύριο

Φήμες και υποψίες πέρα από τα όρια της δικαστικής αδράνειας-καθυστέρησης αλλά για «συντεχνιακή συγκάλυψη-αδιαφορία». Η εμβληματική πρώην δικαστική λειτουργός και η πρωτοφανής φυγοδικία 19 ετών.

Εκδόθηκε στην Ελλάδα η Αντωνία Ηλία

Δεκαεννέα χρόνια πίσω μας επέστρεψε η χθεσινή έκδοση της πρώην δικαστικής λειτουργού Αντωνίας Ηλία που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο του Παραδικαστικού Κυκλώματος.

Ταξίδι στο χρόνο προκάλεσε σε πολλούς από εμάς η χθεσινή είδηση για την έκδοση της άλλοτε κραταιάς δικαστικής λειτουργού Αντωνίας (Τόνιας) Ηλία η οποία πρωταγωνίστησε στο μεγάλο σκάνδαλο του λεγόμενου Παραδικαστικού Κυκλώματος οι αποκαλύψεις για τη δράση του οποίου συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία στο τέλος της δεκαετίας του 2010 και δημιούργησαν μια μεγάλη πληγή στην εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών για την λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Χθες, 19 ολόκληρα χρόνια μετά, ξύπνησαν σε πολλούς από εμάς μνήμες από την εποχή που του μεγάλου σκανδάλου που «πρωταγωνιστούσε» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ήταν πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων.

Το Παραδικαστικό Κύκλωμα

Η Αντωνία (Τόνια) Ηλία δικάστηκε και καταδικάστηκε ως ένα από τα πρωταγωνιστικά μέλη του «Παραδικαστικού Κυκλώματος». Μαζί της στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν ακόμη 2ο άτομα και συγκεκριμένα άλλοι επτά δικαστές, δύο δικαστικοί υπάλληλοι, οκτώ δικηγόροι, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ένας στρατριωτικός γιατρός.

Η καταδίκη

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό η πρώην ανακρίτρια καταδικάστηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη – την οποία νωρίτερα «υπηρέτησε» – ακριβώς όπως και πρωτοδίκως σε 13 χρόνια κάθειρξη. Κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ομως σε καμία από τις δύο δίκες, ούτε σε αυτήν του πρώτου βαθμού, ούτε στο Εφετείο η κυρία Αντωνία ( (Τόνια) Ηλία ήταν παρούσα ώστε να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαισούνης για τις αξιόποινες πράξεις που της αποδώθηκαν.
Η δίκη πραγματοποιήθηκε ερήμην της κατηγορουμένης, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά της να παραστεί με βίντεο λινκ (κλήση) στην ακροαματική διαδικασία ώστε να συμμετέχει και να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η φυγοδικία του 2005

Η έμπειρη δικαστική λειτουργός κάνοντας χρήση των γνώσεών της αλλά και εκμεταλλευόμενη την οικονομική της άνεση είχε καταφέρει να διαφύγει με το ξέσπασμα του σκανδάλου του «Παραδικαστικού Κυκλώματος» πριν έρθει για αυτήν η ώρα της κρίσης. Ετσι από το 2005 – δύο χρόνια πριν την έκδοση του βουλεύματος που την παρέπεμπε στο ποινικό ακροατήριο ως κατηγορούμενη – είχε καταφέρει να διαφύγει στην Αγγλία.

Η σύλληψη και φυλάκιση

Από το 2005 έως το 2011 και ενώ πολλοί από τους συγκατηγορούμενούς της είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, η πρώην ανακρίτρια αν και καταδικασμένη παρέμενε ελεύθερη. Για πρώτη φορά συνελήφθη από τις βρετανικές Αρχές το 2011 οπότε και φυλακίστηκε.

Η γαλλίδα Αντωνία Ζαμίν

Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύλληψή της που πραγματοποιήθηκε στο Μπράιτον της Αγγλίας. Την ημέρα της σύλληψής της σε βάρος της εκκρεμούσαν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Οταν για πρώτη φορά οδηγήθηκε ενώπιον του βρετανικού διακαστηρίου αρνήθηκε την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα», φέρεται να είπε. Τελικά, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν παρά η καταζητούμενη ελληνίδα πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία, προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ.

Η αποφυλάκιση με βραχιολάκι

Δεκαεννέα μήνες μετά αποφυλακίστηκε με την επιβολή περιοριστικών όρων και βραχιολάκι κρατουμένων προκειμένου να μη φυγοδικήσει εκ νέου.

Η έμπειρη δικαστικός

Ετσι η έμπειρη δικαστική λειτουργός κατάφερε να φυγοδικεί για έξι χρόνια και στη συνέχεια και αφού συνελήφθη κατάφερε για δεκατρία συναπτά έτη να καθυστερεί την έκδοσή της στη χώρα μας χρησιμοποιώντας κάθε νομικό μέσο που είχε στη γνώση και τη διάθεσή της.

Τα 3 βήματα ως τη φυλακή

Χθες, η Αντωνία (Τόνια) Ηλία προσγειώθηκε μετά από 19 χρόνια σε ελληνικό έδαφος. Μετήχθη στο Τμήμα Μεταγωγών και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί – πιθανότητα σήμερα – στον εισαγγελέα εκδόσεων και στη συνέχεια στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.
Μετά από εκεί η πρώην ανακρίτρια θα μεταχθεί στις φυλακές για να εκτίσει, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, την ποινή της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline