Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  20:39:39

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε πικρά, στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τα «θαλάσσια πάρκα» στις Κυκλάδες, αλλά πιο αυστηρά από τη γλυκερή ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. Κύριο

Διατηρώντας πάντα τη αυστηρή εθνική του γραμμή , χωρίς αυταπάτες και «γλυκερές προσδοκίες», έστειλε «μικρά μηνύματα» για τα ελληνοτουρκικά έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το 9ο Οικονομικό Φόρου των Δελφών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία επανέφερε τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο με αφορμή την κήρυξη από την Ελλάδα δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, και μάλιστα με αναφορά σε εκείνο στις Κυκλάδες στο Αιγαίο(δηλαδή πολύ μακριά από τις ακτές της Τουρκίας,) ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε υψηλούς τόνους και σίγουρα – όπως σχολίαζαν διπλωματικοί παρατηρητές – σε υψηλότερους από αυτούς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μάς το επιτρέπει ούτως ή άλλως η Τουρκία με αυτές τις ανακοινώσεις της. Άλλωστε το απαράδεκτο casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπάρχουν και όσο είναι εκεί, είναι πραγματικά δύσκολο να υπάρξει κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Προσωπικά δεν ανήκα στη χορεία των αισιόδοξων από την αρχή...», υπογράμμισε και καυτηρίασε τις «γλυκές τοποθετήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας, με πολλούς να εκλαμβάνουν το σχόλιό του ως έμμεση αναφορά στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. για τα Θαλάσσια Πάρκα) αφορά σε περιοχή γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, όπως είπε, δείχνει «μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων». «Έχουμε μηδέν παραβατικότητα στο πεδίο αλλά λεκτική επαύξηση των τουρκικών αιτιάσεων και διεκδικήσεων και αυτό δεν είναι καλή συνταγή μακροπρόθεσμης ύφεσης», είπε και συνέχισε:

«Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ιστορικές διαφορές, αλλά νομικές διαφορές με μια χώρα που αρνείται να παραδεχτεί πως το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο της επίλυσης [...] Η αντίδραση μας πρέπει να είναι άμεση και καθαρή σε αυτές τις προκλήσεις με τρόπο που να γίνεται απολύτως κατανοητός από την Τουρκία. Μία γλυκιά τοποθέτηση θεωρείται ως δείγμα αδυναμίας και άρα η επόμενη αιτίαση θα είναι πιο προωθημένη» τόνισε με νόημα ο υπουργός Άμυνας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης επί του πεδίου από την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε πως δεν περιμένει με τέτοια εξέλιξη. «Ο Ερντογάν αναζητά πιστοποιητικό συμπεριφοράς απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους», σχολίασε με νόημα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το πόσο θα κρατήσουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντώντας στις τουρκικές αναφορές, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Γκρίζες ζώνες» τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο για την Τουρκία

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την εξαγγελία για τα δύο θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ιόνιο, διεμήνυε πως «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα» επαναφέροντας τα περί γκρίζων ζωνών. Η Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά, να «μην μπλέκει (σ.σ. με περιβαλλοντικά ζητήματα) τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες».

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα», υποστήριζε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και συμπλήρωνε:

«Θα θέλαμε επίσης να συμβουλεύσουμε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα». «Επισημαίνουμε πως δεν θα αποδεχτούμε το τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline