Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  22:25:22

Εκανε για «λίγο πίσω», ο Αδωνης σαν την λευτεριά του Σολωμού. Απέσυρε την ανατρεπτική διάταξη για παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς σε χειρουργεία του ΕΣΥ. Ψηφίσθηκε τελικά μόνο το αντίθετο. Κύριο

«Παγώνει» προσωρινά η διάταξη που επιτρέπει σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να κάνουν εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία - Θα επιστρέψει με άλλη νομικό-τεχνική μορφή.

Σημαντική σελίδα γυρνά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ψήφιση χθες, του νομοσχεδίου που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να διατηρούν οι γιατροί ιδιωτικό ιατρείο. Δυνατότητα, που υπήρχε πριν την καθιέρωση του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ το 19872. Μπαίνοντας στην ίδια...ευθεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι υπόλοιπες 26 χώρες δίνουν στους γιατρούς δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, η Ελλάδα θα διαθέτει πλέον ένα διαφορετικό σύστημα Υγείας, με ελευθερίες στην απασχόληση. Αντίθετα αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η διάταξη να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να χειρουργούν σε χειρουργεία του ΕΣΥ και να δέχονται σε εξωτερικά του ιατρεία. Προσωρινή η απόσυρση- αναβολή κατά τον υπουργό Υγείας.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» συζητάται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα και προωθείται προς ψήφιση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους γιατρούς που δεν καλύπτουν θέσεις στο ΕΣΥ. Προκηρύσσονται θέσεις αλλά καταλήγουν άγονες.

Παρότι έχει γίνει μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των γιατρών – περίπου 20% την τελευταία τετραετία – δε φαίνεται πως αρκεί για να τους πείσει να εργαστούν στα νοσοκομεία. Με γνώμονα τη δυσκολία στελέχωσης νευραλγικών κλινικών και δομών, το Υπουργείο Υγείας «χαλαρώνει» τις εργασιακές σχέσεις, επιτρέποντας στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να έχουν επιπλέον, νόμιμο, εισόδημα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, το ιδιωτικό έργο επιτρέπεται στις 26 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε μία απαγορευόταν έως σήμερα και πρόκειται για τη χώρα μας.

Γιατροί ΕΣΥ: Αυτός είναι ο τρόπος που θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία

«Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας», αναφέρεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου γιατρού.

Υπάρχουν, ωστόσο, προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας. Καταρχάς να μην ασκείται κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Ουσιαστικά, δηλαδή, να μη μεταφέρουν οι γιατροί τους ασθενείς του ΕΣΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Δεύτερη και βασική προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, διαφοροποιείται ή παραβιάζεται η εύρυθμη ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία και οι εφημερίες του νοσοκομείου, ο αριθμός των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Αποσύρεται προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα επιστρέψει ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επίμαχη ρύθμιση

Μεγαλύτερο «άνοιγμα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Εκτός από τη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να ασκούν ιδιωτικό έργο παράλληλα με την απασχόλησή τους στο ΕΣΥ, προσφέρεται η ελευθερία και για το αντίστροφο. Ιδιώτες γιατροί, δηλαδή, να μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία των νοσοκομείων, «νοικιάζοντας», μεταξύ άλλων, χειρουργικές αίθουσες για την πραγματοποίηση επεμβάσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline