Σάββατο 4 Μαϊου 2024  01:17:34

Άλλο κλίμα στον Έβρο. Τούρκοι και Έλληνες αξιωματικοί σε στενές επαφές κατά της λαθρομετανάστευσης. Κύριο

Εφαρμόζεται με σταθερότητα η συμφωνία των ΜΟΕ για ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Τουρκίας.

Άλλο κλίμα όχι μόνο εναντίον της έντασης και υπονόμευσης στην περιοχή του Έβρου αλλά μια νέα φάση, αξιοπρόσεκτη. Η ακριβώς αντίθετη, πέραν της φιλειρηνικής, ατμόσφαιρα συνεργασίας κατά της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας από κυκλώματα..Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18 και 19 Απριλίου, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη και Τετάρτη 16-17 Απριλίου η επίσκεψη του Έλληνα Διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου, στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Η επόμενη συνάντηση

Την Δευτέρα 22 Απριλίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής της αντιπροσωπείας, θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.
Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται στην Αθήνα, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2023, λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.

Τι είναι τα ΜΟΕ

Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Νίκος Δένδιας, τα ΜΟΕ δεν είναι διαπραγμάτευση και δεν αφορούν τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πάραυτα συνιστούν «μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο.
Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών και τα λύνει το Υπουργείο Εξωτερικών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, την Τετάρτη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline