Σάββατο 4 Μαϊου 2024  03:52:42

Δίκοπο μαχαίρι η κατάργηση των εκλεγμένων βουλευτών των «Σπαρτιατών», με δικαστική απόφαση. Δεν συναινούν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση και «Νίκη». Η ΝΔ πρωτεργάτης στην κατάργηση με ειδικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο. Κύριο

Δεν συμφωνούν όλα τα κόμματα για την κατάργηση της λαϊκής ψήφου στις κανονικές εκλογές του Ιουνίου πέρυσι για λόγους ιδεολογικούς τελικά και μόνο με δικαστική απόφαση.

-«Κακό προηγούμενο και αντιδημοκρατική μεθόδευση» πιστεύουν τα κόμματα που αρνούνται αυτή τη «λύση» , με πρώτους στελέχη ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κόντρα μάλιστα στα αποτελέσματα κανονικών-νόμιμων βουλευτικών εκλογών. Χωρίς, λένε να έχουν προκύψει συγκεκριμένες παράνομες, αντιδημοκρατικές-ποινικά κολάσιμες συγκεκριμένες πράξεις των «Σπαρτιατών» είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά μέχρι σήμερα, παρά την αστεία πολιτική τους ιδεολογία, τις στενές επαφές με τον εγκληματία Κασιδιάρη και τις ιδεολογική του καθοδήγηση. Και μάλιστα με υποβολή υπομνημάτων με ισχυρισμούς- κατηγορίες από αντίπαλα κόμματα και χωρίς δικαστική διερεύνηση σε ακροατήριο,.. – Τι θα γίνει αν διαλυθούν, όπως φαίνεται να καταλήγει το Άρειος Πάγος.

2.Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η ΝΔ, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία, απευθυνόμενη στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ζητά τον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως υποστηρίζει, ασκείται από τον έγκλειστο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι υπόμνημα για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές κατέθεσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ στις 19 Απριλίου, ενώ και η Νέα Αριστερά υπέβαλε το ίδιο αίτημα, με επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών.

3.ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν από τον Άρειο Πάγο να «κόψει» τους Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές – Το κόμμα Στίγκα σε διάλυση, εν αναμονή της απόφασης του Εκλογοδικείου
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στις 4 Απριλίου, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες», πλην του επικεφαλής του, Βασίλη Στίγκα, για εξαπάτηση των εκλογέων.

Η εντολή για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας αφορά, μάλιστα, και στον έγκλειστο καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ακολούθησαν τρεις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του κόμματος Στίγκα, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών να αριθμεί πλέον 7 βουλευτές από 12 που εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα, την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου ο Διονύσης Βαλτογιάννης, που ήταν η τρίτη αποχώρηση από το κόμμα, μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη από την ανώτατη εισαγγελέα.

Λίγες ημέρες πριν, είχαν αποχωρήσει ο Γιώργος Μανούσος και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης, ενώ τον Ιανουάριο είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε φύγει και ο Κωνσταντίνος Φλώρος.
Τα κόμματα ζητούν τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές
Την ίδια στιγμή, πρώτο το ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Αριστερά ζητούν με υπομνήματα προς τον Άρειο Πάγο να αποκλείσει τους Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με βασικό επιχείρημα ότι πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ, «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθένα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη».
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο συνδυασμός «δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατάρτισης συνδυασμού της παραγράφου 1 του άρθρου 32 π.δ 26/2012», γιατί «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη του Παναγιώτη, καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ' ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα Σπαρτιάτες», αναφέρει στο δικό της υπόμνημα η ΝΔ.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, με επιστολή του προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές, τονίζει πως η Νέα Αριστερά «συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό» και ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.

Ο λόγος στο Εκλογοδικείο

Παράλληλα, η απόφαση του Εκλογοδικείου για το αν θα κηρυχθούν έκπτωτοι οι 11 βουλευτές του κόμματος Στίγκα αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων, και θα οδηγήσει πιθανότατα – όπως εκτιμάται – στην αποπομπή των Σπαρτιατών από το κοινοβούλιο.

Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών, την περίοδο της ανακήρυξής τους, ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, τότε η ανακήρυξη του κόμματος θα κριθεί παράνομη, το κόμμα θα απομακρυνθεί άμεσα από το Κοινοβούλιο και όλοι του οι βουλευτές θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους.
Οι ψήφοι που έλαβαν οι Σπαρτιάτες, δεν θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά θα προσμετρηθούν μαζί με την αποχή και το άκυρο.
Οι έδρες των βουλευτών, όμως, θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αφού ή θα γίνει από την αρχή ανακατανομή όλων των εδρών, με τις έγκυρες ψήφους μειωμένες, ή οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Ποιοι θα μπουν στη Βουλή αν φύγουν οι Σπαρτιάτες;

Το επικρατέστερο σενάριο είναι, σύμφωνα με συνταγματολόγους, να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα εντός Βουλής.
Με αυτή την εκδοχή, το ποσοστό της ΝΔ θα αυξανόταν κατά 1,9% και θα έφτανε στο 42,45%, κερδίζονται 5 – 6 έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, αυτοί που μπορεί να καταλάβουν, ως πρώτοι επιλαχόντες, τις έδρες των Σπαρτιατών, με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων, είναι οι εξής:
Από τη ΝΔ, στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.
Στο ΠΑΣΟΚ τις δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γλαβίνας στη Β΄Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Το τρικ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν

Ωστόσο, πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών ή μεγάλο τμήμα αυτής (να μείνουν κάτω από 5 που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής), να παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου, οδηγώντας σε εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Α' Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α' Ανατολικής Αττικής, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Β' Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Α' και Β' Θεσσαλονίκης.
Κι αυτό διότι το κόμμα των Σπαρτιατών κατέβασε μόνο έναν υποψήφιο ανά περιφέρεια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. Έτσι, αν κάποιος βουλευτής του κόμματος παραιτηθεί, δεν υπάρχει επιλαχών να τον αντικαταστήσει και η θέση αυτόματα χηρεύει. Για την αντικατάστασή του υπάρχει μόνο ένας τρόπος – οι εκλογές στην Περιφέρεια στην οποία αναδείχθηκε βουλευτής.

Γιατί θεωρούνται απίθανες οι εκλογές;

Παρ' όλα αυτά, οι συνταγματολόγοι θεωρούν απίθανη τη διενέργεια εκλογών.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στο Attica TV, εξήγησε γιατί δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν κενές έδρες, εάν κηρυχθούν έκπτωτοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών.

«Αν το Εκλογοδικείο υιοθετήσει το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα υπάρξει ακύρωση της εκλογής των Σπαρτιατών και πλέον θα υπάρχουν δύο δυνατότητες για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: είτε να διατάξει την επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν άδειες έδρες, είτε, εάν κρίνει ότι είναι περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας, μπορεί να διατάξει κατά την κρίση την ανακατανομή των εδρών, βάσει της αναλογίας των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3%», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για την πρώτη εκδοχή, την επανάληψη των εκλογών, φρονώ πως είναι αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και ότι θα οδηγούσε σε ένα περίεργο εκλογικό σύστημα, που θα ήταν πλειοψηφικό για τις 12 αυτές έδρες. Δεν έχει λογική να πούμε ότι θα γίνουν ξανά εκλογές σε 12 περιφέρειες. Κατά τη γνώμη μου, ενδεδειγμένη είναι η δεύτερη επιλογή, της ανακατανομής των εδρών με βάση την αναλογία των ψήφων τους και τι υπόλοιπα έχουν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline