Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  15:53:43

Μύθος κακοπληρωτών εργοδοτών ότι δεν βρίσκουν κατάλληλους υπαλλήλους.... Τρεις στους 10 Έλληνες έχουν υπερβολικά προσόντα για τη δουλειά τους. Και από τους υπόλοιπους αρκετά υψηλά. Κύριο

Η λύση είναι απλή και έχει ήδη εφαρμοσθεί στην δήθεν λειψανδρία στον τουριστικό τομέα-πλήρωσανκαι τους φρόντισαν καλύτερα και έτσι εξασφάλισαν πολλούς υπαλλήλους υψηλών προσόντων.

Η αλήθεια είναι διαφορετική από τους ισχυρισμούς κακοπληρωτών εργοδοτών και με κακή συμπεριφορά και αμοιβές στους εργαζόμενους. Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. καταγράφει η Ελλάδα το 2023, ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαίων με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών στην Ε.Ε. το 2023 κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ, με τους απασχολούμενους ηλικίας 20 έως 64 ετών να ξεπερνούν το 75% (195,3 εκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. το 2023 είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2009 και σηματοδοτεί τρία συνεχή έτη αύξησης, μετά την πτώση της απασχόλησης στο 72% το 2020, λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης είναι η Ολλανδία (84%), η Σουηδία (83%) και η Εσθονία (82%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), στην Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).

Το 2023, το ποσοστό των απασχολουμένων στην Ε.Ε. με υψηλά προσόντα (υπερ-προσόντα) ήταν 22%, με 21% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι ως απασχολούμενοι με «υπερ-προσόντα» ορίζονται τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση τα οποία απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ισπανία (36%), στην Ελλάδα (31%) και στην Κύπρο (30%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5%), στη Δανία και στην Τσεχία (13%).

Σε 18 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα και τη Σλοβακία (και οι δύο +8 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ιταλία (+7 ποσοστιαίες μονάδες). Ωστόσο, σε εννέα χώρες της Ε.Ε., οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Βουλγαρία (+3 ποσοστιαίες μονάδες).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline