Τρίτη 14 Μαϊου 2024  13:15:03

Βουλευτές στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα: Aνησυχίες για αποδοκιμασίες από φανατικούς, παρά τη προσέγγιση κορυφής Ιερώνυμου –Μητσοτάκη. Φόβοι για επεισόδια αποδοκιμασίας στους Επιτάφιους, στην Ανάσταση και γενικά στα προαύλια των Ναών. Κύριο

Εβδομάδα παθών» το ενδιαφέρον άρθρο στην «Καθημερινή» του Κώστα Ιορδανίδη.

Προσέφερε για άλλη μια φορά συναίνεση και συγκατάβαση ο Αρχιεπίσκοπος προς τον Πρωθυπουργό για νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες με αποκορύφωμα τον ισότιμο Γάμο ομοφυλόφιλων και λεσβιών προς τον θρησκευτικό» έχουν ξεσηκώσει μεγάλη μερίδα πολιτών, αλλά δεν φαίνεται να αρκεί αυτή η συναίνεση (και συγκάλυψη-υποχώρηση του κ. Ιερώνυμου για πολλούς Ιεράρχες και κληρικούς)για μια ήρεμη Μεγάλη Εβδομάδα. Παρά τις αμφίπλευρες καταδίκες για πολιτικούς ταραξίες-κάπηλους της θρησκείας σχετικά με πρώτον τον Κυρ. Βελόπουλο.

Εντός της παράταξης της ΝΔ (ό[ως απέδειξε και η στάση αποχής-άρνησης των 51 βουλευτών, που εντυπωσίασε) και ευρύτερα στην λεγόμενη Δεξιά-φιλελεύθερη , βουλευτές και στελέχη κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με τη συγκράτηση -και πολύ περισσότερο με τον επαναπατρισμό- των υπερδεξιών, θρησκόληπτων ψηφοφόρων. Δεν δικαιώθηκαν όσοι παράγοντες του Μαξίμου πίεζαν για τον «ισότιμο Γάμο» και διαβεβαίωναν ότι « θα φέρει πολλούς νέες ψήφους», ένα 10% πάνω από το εκλογικό 41,6% και επιπλέον ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα έχουν ξεχαστεί οι αντιρρήσεις και αντιδράσεις.

Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Στα δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνεται ένα υψηλό ποσοστό κοντά στο 20% του εκλογικού σώματος για τις Ευρωεκλογές. Στους κόλπους της Ν.Δ. υπάρχει ικανοποίηση για την επικριτική τοποθέτηση του κυρίου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης -«δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»-, χωρίς ωστόσο να προσδοκούν σε υψηλά δημοσκοπικά κέρδη.

Όπως υποστηρίζουν οι ένοικοι του Μαξίμου, τα μηνύματα του κυρίου Ιερώνυμου για τον κατευνασμό των αντιδράσεων ίσως να μην εισπραχθούν από τους κατά τόπους σκληρούς ιεράρχες, που με τους πύρινους λόγους τους υποδαυλίζουν την ένταση μέσα στους ιερούς ναούς και «φτιάχνουν κλίμα κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».

Ο Δένδιας ως «ανάχωμα»

Όπως αποτυπώνεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά, καθώς σε νομούς της περιοχής η Ελληνική Λύση καταγράφει διψήφια ποσοστά, ενώ ισχυρή δυναμική εμφανίζει και η Νίκη με ποσοστά στην περιοχή του 5%. Σε αυτό το φόντο, το Μαξίμου εναποθέτει τις προσδοκίες του στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της γαλάζιας εκστρατείας στην Κεντρική Μακεδονία.

Κώστας Ιορδανίδης  «Εβδομάς Παθών»

28.04.2024  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η εβδομάδα των Παθών του Ιησού, ο Σταυρικός Του Θάνατος και η θριαμβική Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι η συγκλονιστικότερη περίοδος των ορθοδόξων χριστιανών. Τα κείμενα του Ευαγγελίου, οι Ψαλμοί, ύψιστο επίτευγμα των μελωδών του Βυζαντίου, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, που καθηλώνει τους πιστούς αλλά και αγνωστικιστές.

Αυτά ίσχυαν επί αιώνες, ακόμη και στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Μόνον που η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι και εβδομάδα ιδιαίτερης εντάσεως στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Όχι στο επίπεδο της ηγεσίας των δύο πυλώνων επί των οποίων συγκροτήθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Τα αίτια της κρίσεως είναι γνωστά. «Ζήλος» κατέλαβε υπουργείο «απαίδευτον» της ούτως ειπείν συντηρητικής παρατάξεως, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εψήφισε εσπευσμένως νόμο περί του γάμου ομοφυλοφίλων με δυνατότητα τεκνοθεσίας.

Ως φιλελεύθερος, κεντρώος και εκσυγχρονιστής πολιτικός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε ή πιθανότατα δεν είχε καν υπόψη την παροιμία του Σολομώντος πως «όστις ταράττει τον οίκον αυτού θέλει κληρονομήσει άνεμον», αφού διαφορετικό είναι το σύστημα της ιδεολογικής αναφοράς του.
Δικαίωμά του φυσικά. Αλλά επίκεινται εκλογές στις 9 Ιουνίου και άρχισε να παρατηρείται ανησυχητική διαρροή συντηρητικών ψηφοφόρων σε κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Προς αναχαίτιση του ρεύματος αυτού μετέβη προ ολίγων ημερών στη Φλώρινα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ως «εκφραστής» της Δεξιάς.

Έσπευσε μάλιστα να εκκλησιασθεί στον ναό του Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τον ανέμεινε μια έκπληξη δυσάρεστη, καθώς ο αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός στο κήρυγμά του τον αποδοκίμασε χαρακτηρίζοντάς τον «βδέλυγμα της ερημώσεως». Η «δεξιά» πολιτική ταυτότητα δεν έχει την παραμικρά ισχύ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι ένας μετριοπαθής ιεράρχης. Εξέφρασε βεβαίως την πλήρη αντίθεσή του στον νόμο, αλλά δεν διοργάνωσε διαδηλώσεις. Προ διημέρου, μάλιστα, πραγματοποίησε κοινή επίσκεψη στο Δήλεσι της Βοιωτίας με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος ο Έλληνας Σαβοναρόλας. Ισως με αυτή την κίνηση επαναπροσεγγίσεως υπάρξει πιθανότητα κάπως να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αυτές οι «Νέες Χώρες» ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό οκτώ και πλέον δεκαετίες μετά τη δημιουργία του ανεξαρτήτου ελληνικού κράτους. Ενα μεγάλο τμήμα των κατοίκων της περιοχής είναι «πρόσφυγες» που αντηλλάγησαν υποχρεωτικώς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923, στη βάση του θρησκεύματος, αφού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία «εθνότητες» δεν αναγνωρίζονταν. Το θρησκευτικό αίσθημα είναι κατά συνέπεια εντονότερο.

Πέραν τούτου, η πολιτική εκπροσώπηση της περιοχής είναι υποβαθμισμένη. Το υπουργείο Βορείου Ελλάδος, κατόπιν μετονομασθέν σε Μακεδονίας – Θράκης, καταργήθηκε από καιρό. Οι Νέες Χώρες είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928 διοικούνται «επιτροπικώς» από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ας μην εκπλήσσονται λοιπόν όσοι οψίμως διαπιστώνουν κάποιες «διαφοροποιήσεις». Και ας ελπίσουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα περάσουν δίχως εντάσεις. Κάποιοι έσπειραν ανέμους, ας μη θερίσουμε όμως θύελλες αυτές τις άγιες μέρες.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline