Τρίτη 14 Μαϊου 2024  01:10:22

«Η Πλάκα εκφυλίζεται, κατάντησε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Χάνει την ταυτότητα της επί τόσους αιώνες». Διαμαρτυρίες για την απραξία του νέου δημάρχου Χ. Δούκα. Κύριο

Μετά την Μύκονο και την Σαντορίνη (σύντομα και την Πάρο), που γνώρισαν και αυτές τον κερδοσκοπικό και χυδαίο τουρισμό-όπως συμβαίνει παντού διεθνώς δεκαετίες τώρα-και κατά συνέπεια τον εκφυλισμό, την ακρίβεια, το χαμηλό επίπεδο των διακοπών και ψυχαγωγίας η σειρά της Πλάκας.

1. Σειρά της Πλάκας να εκφυλισθεί και αλλοιωθεί πολιτιστικά και κοινωνικά, όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Ετσι αντάμα με .όλα αυτά θεμελιώνεται η πτώση της τουριστικής αξίας και απήχησης, σύμμειξη του αρχαίου και του νεώτερου ελληνισμού στην εμβληματική Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Ενα άλλο μοντέλο ελληνικότητας λχ. από τα νησιά, η Πλάκα φτάνει στα όρια της με βεβαιότητα να γνωρίσει σύντομα κρίση , πτώση από τον παμφάγο τουρισμό και απαξίωση από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, τα οποία ποτέ και πουθενά δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των περιοχών που ευτελίζουν,.

«Η Πλάκα έγινε ένα απέραντο ξενοδοχείο» – Κόντρα Χ. Δούκα με ξενοδόχους

2.Η αλματώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια φέρνει αντιμέτωπους τους επαγγελματίες του κλάδου με τους μόνιμους κατοίκους των δημοφιλών περιοχών, αλλά και με τις δημοτικές αρχές, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα

Η αλματώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια φέρνει αντιμέτωπους τους επαγγελματίες του κλάδου με τους μόνιμους κατοίκους των δημοφιλών περιοχών αλλά και με τις δημοτικές αρχές που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα. Η Πλάκα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, λένε κάτοικοι της περιοχής. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ζητεί να αυξηθούν τα τέλη που επιβάλλονται στη διαμονή στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό που δημιουργεί η αύξηση των τουριστών στην πρωτεύουσα.

Κόντρα ξενοδόχων με τον δήμαρχο Αθηναίων

Του Ηλία Μπέλλου

Πολλαπλές αλλά διαφορετικές αντιδράσεις προκαλεί στη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού η αξίωση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για αύξηση των τελών που επιβάλλονται στη διαμονή στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό που δημιουργεί η αύξηση των τουριστών στην πρωτεύουσα.

Με άρθρο στην «Κ» ο δήμαρχος ζήτησε το τέλος παρεπιδημούντων που ήδη καταβάλλεται στον δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους, να αποδίδεται στο ποσοστό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο 2% και όχι στο 0,5% που με υπουργική απόφαση μειώθηκε το 2009.

Σημείωσε μάλιστα πως τα μοναδικά έσοδα που είχε ο Δήμος της Αθήνας από την τουριστική δραστηριότητα στην πόλη το 2023 –από τις καλύτερες κατά κοινή ομολογία τουριστικές χρονιές– έφτασαν μόλις τα 2,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι μειωμένα περίπου κατά 50% από αυτά που είχε εισπράξει πριν από 17 χρόνια, το 2007, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει τα 5,18 εκατ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως ακόμη κι αν το ποσό αυτό ήταν δεκαπλάσιο, ήτοι 27 εκατομμύρια, αποτελεί πολύ μικρό μόνο μέρος του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν στην πρωτεύουσα», αναφέρει στην καθημερινή οικονομολόγος φορέα που παρακολουθεί στενά την οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού, υπό τον όρο της ανωνυμίας για ευνόητους λόγους. Το τέλος παρεπιδημούντων ανά επισκέπτη κινείται δε κοντά ή και χαμηλότερα από τα αντίστοιχα τέλη που επιβάλλονται σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπληρώνει.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), καυτηρίασε μάλιστα τις δηλώσεις του δημάρχου, διερωτώμενος πώς τα έσοδα των 2,5 εκατ. ευρώ επαρκούσαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Καυτηρίασε όμως και τις αντιδράσεις των ξενοδόχων για ένα μάλλον ήσσονος σημασίας θέμα όπως αυτό σε μια χρυσή περίοδο για τον τουρισμό, επισημαίνοντας πως «δεν είναι εποχές για μεμψιμοιρία και τσιτάτα».

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Στα 30 εκατ. οι επιβάτες φέτος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα έσοδα της πόλης από την τουριστική δραστηριότητα ήταν πέρυσι 2,7 εκατ., όταν το 2007 ήταν 5,1 εκατ. ευρώ.

Αλλοι οικονομολόγοι που ασχολούνται με τον τουρισμό αμφισβητούν ευθέως το ύψος των εσόδων που δηλώνει ότι εισπράττει ο δήμος, αποδίδοντας το χαμηλό ποσό που ανέφερε ο δήμαρχος είτε σε κακή εφαρμογή του μέτρου, είτε σε αδυναμία είσπραξης – απόδοσης, είτε σε απόκρυψη εσόδων των υποχρέων. Κάποιοι μάλιστα δείχνουν τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ως υπεύθυνο, μιας και ανταγωνίζεται πλέον ευθέως σε αριθμό κλινών τα ξενοδοχεία. Ο σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης (STAMA) με ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο δηλώνει σύμφωνος να επανέλθει στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων και να επιβληθεί και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εφόσον έτσι νομοθετηθεί και όχι με μονομερή απόφαση του δήμου, όπως επιχειρείται, με αποτέλεσμα το θέμα να έχει καταλήξει στα δικαστήρια.

Είναι πλέον αδύνατο να ζεις έτσι, ο ένας μετά τον άλλο οι παλιοί κάτοικοι φεύγουν, λέει ο Νικόλας Νοδαράκης, μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συλλόγου Πλακιωτών και Φίλων της Πλάκας. H οχλοβοή είναι διαρκής, δεν τελειώνει ούτε το βράδυ. Eχει τύχει αρκετές φορές σε ένα από τα γειτονικά μου σπίτια να οργανώσουν πάρτι με 10-15 άτομα.
Ο κ. Πάνος Φατούρος ζει στην οδό Χατζημιχάλη στην Πλάκα. Επέστρεψε εκεί όπου μεγάλωσε ύστερα από πολλά χρόνια σταδιοδρομίας στις ΗΠΑ. Ομως η ζωή δεν ήταν πια η ίδια, όχι μόνο λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, αλλά κατά την άποψή του λόγω της υποκατάστασης των μόνιμων κατοίκων από τουρίστες. «Το να επιτρέπουμε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχει καταστρέψει αυτή τη γαλήνη που προσφέρει ο δικός μας χώρος, το σπίτι μας, το οποίο τώρα έχει στην ουσία καταπατηθεί, συσσωρεύοντας θυμό γι' αυτή την αδικία και οργή για την αδιαφορία της πολιτείας, που δοκιμάζει τα όρια της ανοχής μας», λέει.

«Μηνιάτικο» 1.950 ευρώ από το Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Ο κ. Φατούρος εκτιμά ότι δεν αρκεί να απαγορευτεί η μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε Airbnb στην Πλάκα, όπως επιδιώκει διά της δικαστικής οδού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Πρώτον, πρέπει να επιστρέψει το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ελέγχου στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει με την απαίτηση ομόφωνης απόφασης των συνιδιοκτητών για τη χρήση οποιουδήποτε διαμερίσματος ως βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να χαρακτηρισθούν και να αποκαλούνται αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή τουριστικά καταλύματα για εμπορική εκμετάλλευση, ακριβώς όπως τούτο ισχύει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάτι που θα επιτρέψει την επιβολή τοπικών πολεοδομικών κανονισμών. Τέλος, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιβάλλονται τέλη στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις διαμερισμάτων με σκοπό την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών συντήρησης κτιρίων στα οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία Airbnb».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline