Κυριακή 19 Μαϊου 2024  01:54:22

Ολοι, όλων των κομμάτων προσήλθαν ως .... «ευλαβείς-σεβαστικοί προσκυνητές» στις εκκλησίες, μακρινές συνήθως. Προσωρινή ανοχή από μητροπολίτες- αρχιμανδρίτες-ιερείς-πιστούς. Κύριο

«Υπήρξε απλώς μια αναστολή της διαφοράς μας, που είναι αγεφύρωτη. Ένας σεβασμός στη Μεγάλη Εβδομάδα και τα υψηλά νοήματα του Πάσχα και της Ορθοδοξίας» μας υπογραμμίζει ανώτερος εκκλησιαστικός παράγοντας.

Επικράτησε αυτοσυγκράτηση και αμοιβαίος σεβασμός λόγω Μεγάλης Εβδομάδας και λόγω της μεγάλης Γιορτής της Ορθοδοξίας, που είναι το Πάσχα(ενώ τα Χριστούγεννα είναι επίλεκτες Γιορτές πιο πολύ της Καθολικής Εκκλησίας). Έτσι, επικράτησε προσωρινή αναστολή –και ποτέ καμία διαγραφή-των αγεφύρωτων διαφορών με όσους βουλευτές(και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί) της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τον «άθλιο Γάμο των ομοφυλόφιλων». Καμία άφεση αμαρτιών και συγχώρεση χωρίς μετάνοια και μάλιστα έμπρακτη, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Όλοι του κόσμου των κοινοβουλευτικών κομμάτων , μέχρι και του ΚΚΕ και των υποψήφιων τους για τις Ευρωεκλογές (σχεδόν) φιλούν το χέρι της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών
Στο κάδρο της προεκλογικής δραστηριότητας πολλών υποψηφίων κατέχουν περίοπτη θέση τα ενσταντανέ από τη συνάντησή τους με τους μητροπολίτες όλης της χώρας αλλά είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι απέφυγαν να προσέλθουν σε εκκλησίες με μεγάλα πλήθη πιστών στις μεγάλες πόλεις, προτίμησαν τις απόμακρες μέχρι και μοναστήρια.

Παράλληλα ,εκατομμύρια πιστοί σε όλη την Ελλάδα, μέσα σε κλίμα αυτοσυγκράτησης προσήλθαν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στους ναούς, όπου το βράδυ του Σαββάτου τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής τελέστηκε σε όλη τη χώρα η ακολουθία της Αναστάσεως.

Κοινό συμπέρασμα ένα κλίμα ανοχής από εκατοντάδες πιστούς, οργισμένους απέναντι σε αυτούς τους βουλευτές ότι αναμένεται να διαπιστωθεί τις επόμενες εβδομάδες και βεβαίως τα αποτελέσματα της κάλπης, αν το μορατόριουμ σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας θα φέρει και έμπρακτα αποτελέσματα, ενώ όπως διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις και τις ειδικές έρευνες. Αντίθετα το μέτρο της επιτυχίας για τη ΝΔ θα είναι και πάλι η γνωστή ισορροπία, μεταξύ διατήρησης της κυριαρχίας στο χώρο του Κέντρου και περιορισμού των απωλειών προς τα δεξιά σε «χριστιανικά κόμματα και την αποχή.

2. Ολοφάνερο λοιπόν, ότι όσο πλησιάζουμε στις ευρωκάλπες και παρά τα νέα δεδομένα ή τις νέες τάσεις στο εκλογικό σώμα, τα κόμματα επιλέγουν – με εξαιρέσεις – στρατηγικές που παραδοσιακά τους δίνουν χώρο για άνοιγμα ή και επαναπατρισμό ψηφοφόρων. Καθόλου τυχαία αυτές τις ημέρες έχουμε δει τις πολιτικές δυνάμεις να κινούνται «στην ποδιά της Εκκλησίας».

Παρά τα νέα ευρήματα της ΚΑΠΑ Research που δείχνουν νεωτερικές τάσεις στο εκλογικό σώμα – επτά στους δέκα πια δηλώνουν διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία – η σχέση των Νεοελλήνων με την πίστη και τη θρησκεία καλά κρατεί. Οπως και προφανώς η επιρροή των ιεραρχών στο «ποίμνιο».

2.Ξάφνιασε τους παρευρισκόμενους στην αναστάσιμη λειτουργία στην Κέρκυρα, η συνάντηση του Κασσελάκη με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν στην εκκλησία πολιτικούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μετά την Ανάσταση στην Κέρκυρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης πήγε μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ και στενούς συνεργάτες του για μαγειρίτσα στο κέντρο της πόλης. Η μαγειρίτσα δεν ενθουσίασε τον Τάιλερ και επέλεξε ως κυρίως πιάτο αρνάκι με πατάτες στον φούρνο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ευδιάθετος, έπιασε κουβέντα με τις παρέες στα διπλανά τραπέζια.

Νωρίτερα στην εξέδρα των επισήμων είχαμε και το πρώτο τετ-α-τετ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας, ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στην εκκλησία οι πολιτικοί που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. «Εγώ θα πάω και ας τολμήσει να με διώξει» δήλωσε λίγες μέρες αργότερα σε συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έτσι λοιπόν όλοι ξαφνιάστηκαν όταν ο Μητροπολίτης πλησίασε τον Στέφανο Κασσελάκη για να του ευχηθεί. Η έκπληξη έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν οι παριστάμενοι άκουσαν τον Μητροπολίτη να λέει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη λεβέντη μου» ενώ στην συνέχεια χαιρέτησε και τον Τάιλερ Μακμπεθ.

Η Εκκλησία δεν αφήνει αδιάφορο και τον Στέφανο Κασσελάκη, που ξεδιπλώνει μια καινοφανή τακτική για το κόμμα του σε σχέση με την Ιεραρχία και με ανοιχτούς διαύλους που επιχειρεί κι εκείνος να ανακτήσει – γεγονός που πυροδοτεί μια πολεμική εις βάρος του από τη Νέα Αριστερά και ένα πιο αριστερόστροφο κοινό – π.χ. με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για τα βαφτίσια του.
Παραδοσιακά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σχέση με την Εκκλησία, παρότι επισήμως τάσσεται πάντα με τον διαχωρισμό της από το Κράτος, και ανοιχτούς διαύλους με ιεράρχες του προοδευτικού τόξου και το βλέμμα του στραμμένο προς τη Μονή Πετράκη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος προφανώς ποντάρει πολλά σε μια φιλοεκκλησιαστική και φιλο-ορθόδοξη εκφώνηση, όπως και η Νίκη που εκ των πραγμάτων δομήθηκε ως χώρος με ταυτοτικά χαρακτηριστικά φίλια στην Ορθοδοξία και την Ιεραρχία.

Ακόμη και ο Δημήτρη Κουτσούμπας προσφάτως στις ΗΠΑ είδε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και παρά τη σταθερή θέση του ΚΚΕ πάνω στα θέματα (εδώ, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να προσάψει στον Περισσό άγρα ψήφων από τους ναούς ή από το χριστεπώνυμο πλήθος).
Οπως και να 'χει, η στροφή στην Εκκλησία είναι παράγοντας προς τις ευρωκάλπες που θα επιδράσει στα πολιτικά παραγόμενα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα