Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  01:19:48

ΣτΕ: Νέα ακύρωση των επιπλέον ορόφων του Θ. Σκυλακάκη και υπέρ των διαφωνούντων δημάρχων Αθήνας, Κηφισιάς- Εκάλης- Ερυθραίας, Βάρης- Βουλιαγμένης-Βάρκιζας. Κύριο

Η νέα καταλυτική απόφαση για την προσφυγή του Δήμου Βάρης σε σχέση με τον ΝΟΚ.Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος από τους δήμους που προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Νέα ακύρωση των επιπλέον ορόφων, που ενέκρινε ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και υπέρ των διαφωνούντων δημάρχων Αθήνας, Κηφισιάς- Εκάλης- Ερυθραίας, Βάρης- Βουλιαγμένης-Βάρκιζας.Κατά της αύξησης των ορόφων στις πολυκατοικίες για οποιαδήποτε λόγο ή πρόσχημα που θα οδηγήσει σε επιπλέον τσιμεντοποίηση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος...

Υπέρ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποφάσισε το ΣτΕ όσον αφορά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και συγκεκριμένα την εσωτερική εντολή που εξέδωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών «που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ», όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του δήμου.
Το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης (31984/12.4.2024) του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής.

ΕΒΕΑ: Απειλή για επενδύσεις οι προσφυγές των δήμων για τα κίνητρα δόμησης

Ο δήμος κάνει λόγο για «πλήρη δικαίωσή» του και επισημαίνει ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ να ανακόψουν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, να προστατέψει την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διατάξει του ΝΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση καταπέλτη, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ε' τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και τις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της. Συγκεκριμένα, η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα πως:

«Επομένως, από την άμεση εκτέλεση της, εν προκειμένω, προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».

Παράλληλα όμως, το ανώτατο δικαστήριο κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ καθώς αναφέρει:
«Όπως προκύπτει από το δικόγραφο της αιτήσεως αναστολής και τα προσκομισθέντα στοιχεία, μετά τη δημοσίευση των προαναφερθεισών αποφάσεων του Ε'Τμήματος, στην ΥΔΟΜ του αιτούντος Δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος Δήμου. Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την έκδοση της σημαντικής απόφασης: «Η ιστορική απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουν οι δήμοι της χώρας μας για το αυτονόητο, να διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Με όπλο μας τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην υπερδόμηση των πόλεων στο βωμό του κέρδους μέχρι την τελική οριστική δικαίωση μας. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως αποκλειστικός αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού, οι δήμοι της χώρας»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline