Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026  00:30:52

Μεθαύριο Πρωταπριλιά μεν αλλά επέρχεται κορύφωση της κακοκαιρίας. Επιδείνωση και στην Αττική, μεγάλη δοκιμασία στη μισή Ελλάδα. Κύριο

Ποιές περιοχές είναι θα γνωρίσουν ταραχές καιρικές, πλημμύρες και κινδύνους στο «κόκκινο». 

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το επόμενο τριήμερο, καθώς από τις αίθριες και ανοιξιάτικες συνθήκες της Δευτέρας, με ηλιοφάνεια και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, θα οδηγηθούμε σε σταδιακή επιδείνωση από την Τρίτη, με βροχές και καταιγίδες.

Η μεταβολή αυτή θα κορυφωθεί την Τετάρτη, οπότε αναμένεται έντονη κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μεγάλα ύψη βροχής και έντονη κεραυνική δραστηριότητα κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας, σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων τις επόμενες ώρες, καθώς παραμένουν αβεβαιότητες ως προς την ένταση και την ακριβή κατανομή των φαινομένων.

Αίθριος καιρός και ήπια άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι γενικά αίθριος, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Παροδικές νεφώσεις θα εμφανιστούν κυρίως στη Θράκη, το Ιόνιο και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ από το μεσημέρι νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα δυτικά ηπειρωτικά καθώς και στην Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο Αιγαίο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, φτάνοντας τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 19 με 20 βαθμούς.
Καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 18 και τοπικά 19 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι επίσης γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς Κελσίου.

Μεταβολή του καιρού την Τρίτη με βροχές και καταιγίδες

Την Τρίτη 31 Μαρτίου, αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μπόρες, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές.

Μετά το μεσημέρι, θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, φτάνοντας τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές.
Έντονη κακοκαιρία την Τετάρτη με ισχυρά φαινόμενα
Την Τετάρτη 1 Απριλίου, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία θα επεκταθούν στα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, συνοδευόμενα από μεγάλα ύψη βροχής και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Περιοχές με αυξημένη πιθανότητα έντονων φαινομένων είναι η ανατολική και νότια Πελοπόννησος, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, οι Σποράδες, η Θεσσαλία, τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη καθώς και το κεντρικό, νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, λόγω της χρονικής απόστασης, θα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων τις επόμενες ώρες, ώστε να αποσαφηνιστεί η ένταση και η ακριβής κατανομή των φαινομένων.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα πρώτα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης, κυρίως με τη μορφή τοπικών βροχοπτώσεων που σταδιακά θα επεκταθούν στα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών, καθώς από την Τρίτη το βράδυ αναμένονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα για τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ θυελλώδεις άνεμοι θα φτάσουν τα 9 – 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, στην οποία παραθέτει και σχετικό χάρτη, «η Πρωταπριλιά θα είναι η πιο επιβαρυμένη ημέρα της κακοκαιρίας».
Ο ίδιος προσθέτει ότι οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν πιθανότατα και την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυναμική της Τετάρτης.

Καλλιάνος: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τα πρώτα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης, κυρίως με τη μορφή τοπικών βροχοπτώσεων που σταδιακά θα επεκταθούν στα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα αρχίσουν να δυναμώνουν κυρίως προς τα Βόρεια.
Ωστόσο, η Τετάρτη 1η Απριλίου το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται σε φάση μέγιστης οργάνωσης και δραστηριότητας πάνω από την περιοχή μας.

Στον χάρτη που συνοδεύει την ανάρτηση, στις περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης (ροζ και κεραμιδί αποχρώσεις), τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα, με υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων ή χαλαζοπτώσεων και ακόμα πιο αυξημένο κίνδυνο για τοπικά πλημμυρικά επεισόδια, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.

Πέραν των περιοχών αυτών, ωστόσο, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δυναμική του καιρού και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, όπου η αστάθεια θα είναι επίσης έντονη.
Παράλληλα, οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση. Την Τετάρτη θα επικρατήσουν αρχικά ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, ενώ σταδιακά, κυρίως στα βόρεια τμήματα και ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, θα στραφούν σε βορείους. Οι εντάσεις θα φτάνουν τα 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά τα 10 μποφόρ, με ριπές που ενδέχεται να τα υπερβαίνουν.

Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων με τις έντονες βροχοπτώσεις καθιστά την κατάσταση πιο επιβαρυμένη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες περιοχές – κυρίως εντός της κόκκινης ζώνης – τα ύψη βροχής ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 100 mm σε διάστημα 24 ωρών (την Πρωταπριλιά).

Κακοκαιρία: Οι «κόκκινες» περιοχές

Στη συνέχεια ο κ. Καλλιάνος αναφέρει ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές μέσα στα επόμενα προγνωστικά στοιχεία, οι περιοχές που τα φαινόμενα πιθανώς σε τοπικό επίπεδο να παρουσιάσουν την ισχυρότερη ένταση και τη μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στην Τετάρτη, είναι οι εξής :

• Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος
• Κεντρική και Ανατολική Στερεά
• Αττική – Εύβοια – Σποράδες
• Ανατολική, Νότια και Δυτική Θεσσαλία
• Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία
• Ανατολικό, Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική και οργανωμένη κακοκαιρία, η οποία απαιτεί αυξημένη προσοχή, σημειώνει ο μετεωρολόγος. Ακολούθως, τονίζει ότι πρόκειται για ένα καιρικό σύστημα το οποίο, αν και παρουσιάζει αυξημένη οργάνωση και δυναμική, εντάσσεται στο πλαίσιο των φαινομένων που εκδηλώνονται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης στη χώρα μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα