Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες, με σενάρια ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει το «Νέο Ιράν ως πολεμικός στόχος».
Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού, μέσα σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, χαρακτηρίζει την Τουρκία «εχθρικό κράτος» μετά την αναχαίτιση στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα από τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ.
Οι -ήδη κάκιστες- σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώνονται ραγδαία, με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών να παρουσιάζουν πλέον ανοιχτά την άλλη ως μελλοντικό περιφερειακό εχθρό.
Η τελευταία κλιμάκωση ήρθε μετά την προειδοποίηση του Ισραηλινού υπουργού Πολιτισμού Μίκι Ζόχαρ ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «εχθρικό κράτος» μετά την αναχαίτιση του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που απέπλευσε από τον Μαρμαρά της εβδομάδας την περασμένη εβδομάδα.
«Πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία ως εχθρικό κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόχαρ. «Εάν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο του πολέμου μαζί μας, αναμφίβολα θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Υπήρχαν Ιρανοί που σκέφτονταν το ίδιο πράγμα, και δείτε πού βρίσκονται τώρα» προειδοποίησε σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν μια πολύ ευρύτερη μετατόπιση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες καθώς η σύγκρουση στη Γάζα, η περιφερειακή αστάθεια και η αποδυνάμωση του Ιράν αναδιαμορφώνουν τις συμμαχίες στη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή των ΗΠΑ έχει περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, με δεκάδες έθνη να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αναζητά ενεργά έναν «αντικαταστάτη εχθρού» στη θέση της Τεχεράνης. «Μετά το Ιράν, το Ισραήλ δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εχθρό», υποστήριξε ο Φιντάν.
«Βλέπουμε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης... επιδιώκουν να ανακηρύξουν την Τουρκία σε νέο εχθρό». «Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη στο Ισραήλ... που μετατρέπεται σε κρατική στρατηγική».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων έχουν καταρρεύσει από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει ένας από τους πιο σφοδρούς διεθνείς επικριτές του Ισραήλ, κατηγορώντας επανειλημμένα την ισραηλινή κυβέρνηση για γενοκτονία και υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Χαμάς ως μαχητές της αντίστασης.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απαντήσει με ολοένα και πιο προσωπικές επιθέσεις στον Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κατηγορεί τον Τούρκο ηγέτη για σφαγή Κούρδων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε πρόσφατα τον Νετανιάχου «Χίτλερ της εποχής μας».
Το τελευταίο σημείο ανάφλεξης προέκυψε μετά την αναχαίτιση των σκαφών του στολίσκου Global Sumud σε διεθνή ύδατα από ισραηλινές δυνάμεις, που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας. «Οι επιθέσεις και οι πολιτικές εκφοβισμού του Ισραήλ δεν θα εμποδίσουν με κανέναν τρόπο την επιδίωξη της διεθνούς κοινότητας για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ερντογάν: «Η εχθρότητα προς τους Τούρκους κοστίζει - Δίκτυα γενοκτονίας σφαγιάζουν γυναικόπαιδα»
«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τη σταθερότητα ενάντια σε όσους επενδύουν στον πόλεμο και το χάος» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν
«Οτουρκικός στρατός δεν έχει καταστρέψει ποτέ κανένα μέρος στο οποίο έχει εισέλθει σε όλη την ιστορία. Αντιθέτως, έχει αποκαταστήσει μέρη που είχαν καταστραφεί» υποστήριξε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Συμμαχική, διακλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά "EFES-2026" που διεξάγεται στη Σμύρνη.
«Ο τουρκικός στρατός είναι επίσης ο εγγυητής της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, ηρεμίας και σταθερότητας» επέμεινε.
«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τη σταθερότητα ενάντια σε όσους επενδύουν στον πόλεμο και το χάος. Στη Γάζα, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής μας, θα παραμείνουμε σταθερά αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση των κοινών αξιών της ανθρωπότητας ενάντια σε δίκτυα γενοκτονίας που σφαγιάζουν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους χωρίς διάκριση» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για το Ισραήλ στη σκιά και του πολέμου στο Ιράν.
«Η ιστορία είναι γεμάτη με αμέτρητα παραδείγματα για το τι έχει φέρει η φιλία με το τουρκικό έθνος, καθώς και για το τι έχει κοστίσει η εχθρότητα προς τους Τούρκους».
«Διανύουμε μια ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία τα πρότυπα ασφαλείας αλλάζουν και το διεθνές δίκαιο χάνει την αξιοπιστία του. Νέες ισορροπίες και συμμαχίες διαμορφώνονται στον κόσμο. Ο κόσμος μας εξελίσσεται σε μια πολυπολική δομή. Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αποτελεί το κέντρο βάρους αυτής της διαδικασίας» παρατήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν.


