Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  21:11:36

Κατρακυλάει το αργό πετρέλαιο, μετά την «συμφωνία» ΗΠΑ-Ιράν και το άνοιγμα του Ορμούζ. Από τα 100 δολάρια στα 80, με προοπτική τα 70-75, όπως πριν τον πόλεμο. Στην Ελλάδα μετά 2-3 ημέρες πενταροδεκάρες οι μειώσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο. Κύριο

Πρώτη μείωση πάνω από 5-8% και σύντομα πάνω απο 10% μείωση καταγράφεται διεθνώς στις τιμές των καυσίμων.

Από χθες Δευτέρα, παγκοσμίως, ισχυρό κλίμα πίεσης για μείωση μεγάλη στις τομές του αργού πετρελαίου και των προιόντων υγρών καυσίμων, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία με το Ιράν και ότι θα ακολουθήσει άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ.

Ειδικότερα, το Brent παράδοσης Αυγούστου χάνει 5,14% στα 82,83 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου υποχωρεί κατά 5,58% στα 80,14 δολάρια το βαρέλι.
Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν υπεγράφη σήμερα από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον Πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. Το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει χωρίς σύστημα διοδίων και οι ΗΠΑ θα άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν, πρόσθεσε ο ένοικςο του Λευκού Οίκου. «Πλοία του κόσμου, βάλτε μπρος τις μηχανές σας», είπε ο Τραμπ. «Αφήστε το πετρέλαιο να ρέει!»
Ο Τραμπ, σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, ανέφερε ότι το Στενό θα ανοίξει την Παρασκευή, την ημέρα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ελβετία.

«Με το άνοιγμα του Στενού μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Παρασκευή, με σκοπό την απομάκρυνση των ναρκών, το πετρέλαιο θα ρέει και πάλι και από τις δύο πλευρές προς την περιοχή και τον κόσμο!» δήλωσε ο Τραμπ.

Ωστόσο, έχουν ήδη εμφανιστεί αποκλίσεις μεταξύ της αμερικανικής και της ιρανικής ερμηνείας της συμφωνίας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι το Στενό του Ορμούζ θα είναι ελεύθερο διοδίων μόνο για 60 ημέρες. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετά την περίοδο αυτή, το Στενό θα τεθεί υπό τη διαχείριση του Ιράν και του Ομάν. Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε στο CNBC ότι οι ΗΠΑ αναμένουν το Στενό του Ορμούζ να παραμείνει ελεύθερο διοδίων μακροπρόθεσμα.
Περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου διέρχονταν από το Στενό του Ορμούζ, πριν η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων μειωθεί δραματικά στις αρχές Μαρτίου λόγω των ιρανικών επιθέσεων. Η διακοπή της κυκλοφορίας στο Ορμούζ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού πετρελαίου στην ιστορία.

Βανς: Σε δύο στάδια η συμφωνία με το Ιράν - Ανοικτό το Ορμούζ μακροπρόθεσμα

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν στις συνομιλίες με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα περιλαμβάνει μια διαδικασία επαλήθευσης σε δύο στάδια.

Ο Τζέι Ντι Βανς, επίσης, δήλωσε στο CNBC ότι η Ουάσιγκτον αναμένει πως το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει μακροπρόθεσμα ανοιχτό για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, χωρίς επιβολή τελών διέλευσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν στις συνομιλίες με το Ιράν.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον θα διαπιστώσει κατά τις διαπραγματεύσεις «σε ποια σημεία είναι διατεθειμένη η Τεχεράνη να κάνει παραχωρήσεις», υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα προς διευθέτηση.

Ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Βανς απάντησε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τη συμμετοχή του προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων Ιρανών αξιωματούχων.
Ο Βανς ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον αναμένει την παρουσία ενός ευρέος φάσματος Ιρανών αξιωματούχων στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας που προγραμματίζεται για την Παρασκευή.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν δυνάμεις και στο Ισραήλ που βλέπουν θετικά τη συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι η αμερικανική πλευρά ελπίζει να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενό της εντός της εβδομάδας.
Αναφερόμενος στον ρόλο του Ισραήλ στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, ο Βανς υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ θα έχει ασφαλώς θέση στο τραπέζι της νέας Μέσης Ανατολής».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα