Γενικές διακοπές ,τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ,ίσως και τρεις, δηλαδή μέχρι τις 24 Αυγούστου για «κανονική επαναφορά» σε όλο το πολιτικό σύστημα, πρωταρχικά κατά συνέπεια για την Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τις εργασίες της Βουλής και τις θερινές άδειες στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με πρώτα τα υπουργεία, τους ΟΤΑ,τις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες..Όσο προχωρούσε το καλοκαίρι και παράλληλα με τα σενάρια για «θερμό πολιτικό καλοκαίρι» και για κρίσιμο μήνα τον Αύγουστο εντάθηκαν οι ρυθμοί προετοιμασίας του κυβερνητικού επιτελείου για την ολοκλήρωση του «πακέτου» της ΔΕΘ που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι εργασίες για την
Αναθεώρηση του Συντάγματος., οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, ορισμένες επιτόπιες επισκέψεις κατά τον Ιούλιο κλπ.. Ο Αύγουστος έγινε πάλι μήνας διακοπών όχι μόνο για τα μπάνια του λαού άλλα όλων των Ελλήνων...
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ των 1,5 και των 2 δισ. ευρώ
Το ακριβές διαθέσιμο ποσό καθώς θα καθορισθεί σε σημαντικό βαθμό και από τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως από αυτές στη Μέση Ανατολή. Ήδη, μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μειώσεις στις τιμές των καυσίμων έως το τέλος Αυγούστου. Οπότε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ενώ δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο και στις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση το φετινό «πακέτο» της ΔΕΘ θα στοχεύσει κυρίως στους μικρομεσαίους καθώς ήδη το έχουν προαναγγείλει υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι μελετώνται μέτρα που θα στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλισθούν πόροι για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν τις αυξήσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια να «εξαφανίζονται» από την ακρίβεια.
Σχετικά με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ένα ρεαλιστικό σενάριο για τη στήριξη της είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση της προκαταβολής φόρου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες σημειακές παρεμβάσεις στη φορολογία.
Οι τελικές αποφάσεις, τόσο για τις εισηγήσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο όσο και αυτές που θα προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ληφθούν σε περίπου ένα μήνα.
Η Βουλή των Ελλήνων κλείνει για τις θερινές διακοπές της στα τέλη Ιουλίου 2026, συνεχίζοντας τη λειτουργία της με τα τμήματα διακοπών (θερινά τμήματα) κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Λειτουργία το Καλοκαίρι
• Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουλίου με την ψήφιση των τελευταίων νομοσχεδίων.
• Το έργο συνεχίζεται με τα Τμήματα Διακοπής Εργασιών (θερινά τμήματα) όπου συμμετέχει το ένα τρίτο των βουλευτών.
• Η κανονική λειτουργία της Βουλής και οι εργασίες της Ολομέλειας ξεκινούν ξανά συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό της συνόδου.


