Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:52:58

Βασίλης Στεφανακίδης: Το μεγάλο στοίχημα είναι η συγκράτηση της ακρίβειας

Μπορεί η κυβέρνηση να νοιώθει και να κινείται παραζαλισμένη από το βαρύτατο σφάλμα των τηλεφωνικών υποκλοπών του Ν. Ανδρουλάκη, πλην όμως είναι ώρα να συνέλθει και να αντιληφθεί πως το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας είναι παραζαλισμένο από την ακρίβεια και από αυτά που έρχονται.

Τος σκάνδαλο των υποκλοπών πήρε το δρόμο της διερεύνησης τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και όλοι θα περιμέναμε τα αποτελέσματα και την απόδοση ευθυνών αλλά στο μεταξύ η καθημερινότητα και τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Αφού δηλώνει πως εκλογές θα γίνουν σε 9 μήνες, πρέπει να παράξει έργο απτό για τους πολίτες.

Καλές οι αποδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά είναι πολλοί εκείνοι οι συμπολίτες μας που δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές ούτε φέτος καθώς κι εκείνοι που έκοψαν μέρες λόγω ακρίβειας.

Και τώρα που οι περισσότεροι επέστρεψαν βλέπουν με αγωνία και πανικό τις οικονομικές υποχρεώσεις και ανάγκες καθώς οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και δεν μιλάμε για τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος που είναι και η πηγή του προβλήματος αλλά για τα προϊόντα στο ράφι των σούπερ μάρκετ που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Μιλάμε για προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, τα τυροκομικά, τα οπωροκηπευτικά, τα ζυμαρικά , τα κρέατα κλπ

Η βασική ατζέντα της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας όπως διαπιστώνουμε όλοι από τις συναναστροφές μας, είναι η ακρίβεια και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και πολύ λιγότερο αν επλήγησαν οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των θεσμών από το βαρύτατο ατόπημα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το θέμα αυτό αφορά μια μικρή μερίδα δημοσιολογούντων που έχουν την πολυτέλεια να μην έχουν ως βασικό τους πρόβλημα τις τιμές στο ράφι και να μην φθάνουν στο σημείο να περικόπτουν ποσότητες από τα είδη πρώτης ανάγκης.

Αν θέλει επομένως η κυβέρνηση να αποδείξει αυτό που έλεγε παλιότερα πως είναι γεννημένη για τα δύσκολα, ας το αποδείξει στην πράξη για άλλη μια φορά.

Οι επιδοτήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ναι μεν ανακουφίζουν τους λογαριασμούς αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα και συν τοις άλλοις απορροφούν σχεδόν όλο τον δημοσιονομικό χώρο. Και ακρίβεια δεν είναι μόνο η ενεργειακή και γι αυτό θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την κυβέρνηση να στηριχθεί η κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις στο καλάθι της νοικοκυράς και στην καθημερινότητα.

Αυτό δε, θα είναι το πραγματικό πεδίο πολιτικής δράσης και σ΄ αυτό θα κριθεί κατά κύριο λόγο στις επόμενες εκλογές. Σαφώς και υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που συνυπολογίζονται στο μυαλό του σκεπτόμενου ψηφοφόρου αλλά όσο ωμό κι αν ακούγεται, στην πράξη έχει αποδειχθεί πως ο μέσος ψηφοφόρος ψηφίζει με κριτήριο την τσέπη του.

Οι φόβοι για τον επερχόμενο χειμώνα είναι υπαρκτοί στον τομέα της ενέργειας αλλά πλέον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως η Ευρώπη θα αποφασίσει επιτέλους να δράσει αποφασιστικά. Είναι σχεδόν ώριμες οι συνθήκες για μια συλλογική δράση και ένα τεράστιο οικονομικό πακέτο για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι τιμές των προϊόντων καθημερινής ανάγκης των νοικοκυριών όμως,δεν είναι θέμα της Κομισιόν αλλά των εθνικών κυβερνήσεων. Και μπορεί για το ρεύμα να βγουν ντιρεκτίβες περιορισμού και εξοικονομησης . Δεν μπορεί όμως, όπως καταλαβαίνουμε, να γίνει κάτι ανάλογο με το τραπέζι της οικογένειας. Δεν ξέρω αν είναι εφικτή και κατά πόσο μια γενναία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για μερικούς μήνες, μέχρι να βγει ο χειμώνας, έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας αλλά είναι μια ιδέα που μπορεί και πρέπει να εξεταστεί.

Μαζί φυσικά με όλες τις άλλες δυνατότητες παρέμβασης για συγκράτηση των τιμών που έχει στη φαρέτρα της η κάθε κυβέρνηση. Και γιατί όχι, ακόμα και την επιβολή πλαφόν σε κάποια προϊόντα που δεν δικαιολογείται από τα κόστη παραγωγής η τιμή με την οποία καταλήγουν στο ράφι. Γιατί δεν νομίζω πως έχει καμιά επίπτωση η τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου στην τιμή των βλήτων και των κηπευτικών ανοικτής καλλιέργειας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline