Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:49:36

Οι Βρετανοί ανακάλυψαν τα Μετέωρα και αποφαίνονται με θαυμασμό: «Είναι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο». Οι περιγραφές τους. Κύριο

Μεγάλη πρόκειται να είναι η ώθηση της περιοχής στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Το 1981, ο Mark Ellingham είχε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και προτού σκεφτεί σοβαρά για το επαγγελματικό μέλλον αποφάσισε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Όμως, το ταξίδι ήταν δύσκολο, καθώς τότε, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί στα αγγλικά ήταν δυσεύρετοι και οι ανοργάνωτες διακοπές απαιτούσαν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας την οποία ο νεαρός τότε Mark δεν κατείχε.

Ετσι, του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει έναν ταξιδιωτικό οδηγό ο οποίος έγινε πράξη το 1982 και από τότε μέχρι σήμερα έχει καταστεί σε έναν από τους εγκυρότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς για όλο τον κόσμο.
Το βρετανικό RoughGuides.com, λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού επέλεξε να ξεναγήσει τους επίδοξους Βρετανούς τουρίστες στα Μετέωρα και όχι σε κάποιο νησί. Η travel editor Ros Walford επισκέφθηκε τους πανύψηλους βράχους με τα βυζαντινά μοναστήρια, όπου επιδόθηκε στο σπορ της αναρρίχησης και εξιστορεί τις εμπειρίες της στους συμπατριώτες της.

Αφού πρώτα τονίζει πως δεν ενδείκνυνται για υψοφοβικούς, τονίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, τα Μετέωρα είναι ένας από τους πιο εξαιρετικούς προορισμούς για αναρρίχηση στον κόσμο». «Οταν δεν πάλευα με το σκοινί μου, ατένιζα με ανοιχτό το στόμα τη σκηνή γύρω μου» εξομολογείται.
Οσο για τους λόγους που τα Μετέωρα είναι τόσο μοναδικά, η Βρετανή δημοσιογράφος έχει την απάντηση: «Είναι ένα παράξενο και συνάμα μαγευτικό τοπίο.

Τα επισκέφθηκα την άνοιξη, ενώ η φύση ήταν πράσινη και με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από ροζ άνθη και ο αέρας μύριζε φρέσκα βότανα. Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, οι μεγάλοι πυλώνες από βράχο ξεχωρίζουν, ενόσω στέκονται κάτω από έναν θολό χρυσό ουρανό, ενώ την ίδια ώρα οι ήχοι από τα τριζόνια καλωσορίζουν τη νύχτα».

Η Walford εξηγεί στους Βρετανούς αναγνώστες και τη σημασία της λέξης που σημαίνει οι βράχοι που αιωρούνται στον ουρανό, ενώ τους πληροφορεί πως αυτή η αξιοσημείωτη γεωλογία αποτελεί ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ «τα μοναστήρια φαίνονται σαν να επιπλέουν πάνω από όλα».

Παράλληλα, αφού αναφέρει πως δεν της είναι δύσκολο να φανταστεί γιατί ο τόπος προσέλκυσε τους μοναχούς που ζητούσαν απομόνωση, αναφέρεται στον τουρισμό αναρρίχησης, σχολιάζοντας πως «για τους ορειβάτες, όλοι αυτοί οι βράχοι σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό για μια τεράστια παιδική χαρά». Και προειδοποιεί τους αναγνώστες της πως οι ντόπιοι γνωρίζουν πολύ καλά από αναρρίχηση, έτσι ώστε να μην εκπλαγούν αν ο οδηγός κι εκπαιδευτής τους στην ορειβασία το πρωί, το βράδυ είναι και ο σερβιτόρος τους.

Η αναρρίχηση στα Μετέωρα τονίζει η travel editor του Rough Guides δεν είναι κάτι καινούριο για τους ντόπιους. Γίνεται εδώ και αιώνες και συγκεκριμένα, από τον 2ο αιώνα π.Χ., «χρησιμοποιώντας το αδιαπέραστο της τοποθεσίας για την προστασία από τους διαδοχικούς εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, των Οθωμανών Τούρκων, των Σέρβων και πολύ αργότερα των Ναζί».
Οσο για την αίσθηση που έχει κανείς αναρριχόμενος στα Μετέωρα, η Walford αναφέρει πως «η αναρρίχηση στα Μετέωρα σου δίνει την αίσθηση του πόσο μεγάλα ήταν τα κατορθώματα των μοναχών», οι οποίοι 600 χρόνια πριν δημιούργησαν τα «ιερά κτίσματα».

Στη συνέχεια, παραθέτει μια σειρά τεχνικών λεπτομερειών που κάθε τουρίστας θα πρέπει να ακολουθήσει αν θέλει να αναρριχηθεί στους βράχους που ρίχνουν τη σκιά τους στην Καλαμπάκα, εκθειάζοντας τον δικό της οδηγό, τον Κώστα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline