Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  16:21:08

Μέγα έγινε, ήδη, το πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας. Οι μεγάλοι tour operators της Ρωσίας σταμάτησαν να πωλούν τουριστικά πακέτα στην Τουρκία. Οι νέες ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό. Κύριο

Λεονταρισμοί του Ερντογάν από τη διεθνή καταδίκη αλλά και από τις συνέπειες των εμπορικών κυρώσεων. Ποιές είναι.

-Μετά τις πολιτικές και εμπορικές κυρώσεις, το δεύτερο «πεδίο» που αναμένεται να πλήξουν τα ρωσικά οικονομικά πυρά είναι ο τουρισμός της Τουρκίας. Ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού τουρισμού της Ρωσίας, Rostourism, δήλωσε ότι είναι «προφανές» πως η συνεργασία με την Τουρκία θα διακοπεί. Ήδη δύο μεγάλοι tour operators της Ρωσίας σταμάτησαν να πωλούν τουριστικά πακέτα στην Τουρκία, αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι σύστησαν στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία. Πλήγμα μέγα για τον τουρισμό της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα παράλια της Μικράς Ασίας.

-Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι τουρίστες «άφησαν» περί τα 4 δισ. δολάρια σε έσοδα στην τουρκική οικονομία και η διαφαινόμενη απώλειά τους θα πλήξει καίρια έναν κρίσιμο κλάδο που το 2014 συνεισέφερε περί τα 100 δισ. δολάρια στο τουρκικό ΑΕΠ και συντηρεί πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού πρακτορείου Interfax αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Τουρκία περί τους 10.000 Ρώσους τουρίστες και οι tour operators έχουν πουλήσει 4.000-5.000 τουριστικά πακέτα για την περίοδο έως την Πρωτοχρονιά.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

-Η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

Η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό τους που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου φέτος να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια και να αποτελεί πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο. Η πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού. Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 περίπου Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Θα πρέπει να έχουν αναχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο.

-Τα έσοδα της Τουρκίας από το τουριστικό συνάλλαγμα το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δις. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αυτό αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε αναλυτής του London Capital Group. Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της. «Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

-Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική οικονομία είχε ήδη πληγεί από τη σύγκρουση στη γειτονική της Συρία και την κατάρρευση της τριετούς εκεχειρίας με τους Κούρδους μαχητές του PKK. Η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση. Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

--«Εσείς μην παίζετε με τη φωτιά» απαντά ο Ερντογάν στον Πούτιν. Θρασύς λεονταρισμός του ηγέτης της Τουρκίας

Εκατέρωθεν κατηγορίες για το πετρέλαιο της ISIS

Συνεχίζεται το σκληρό μπρα-ντε-φερ Ερντογάν-Πούτιν στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να «επιστρέφει» τις ρωσικές προειδοποιήσεις και κατηγορίες με φόντο το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν διαμηνύει με τη σειρά του στη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά» και καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και η ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ο Ερντογάν δηλώνει ταυτόχρονα πως δεν θέλει να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, και προσθέτει ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.

Η ρωσική προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα, χωρίς να αναφέρει εάν το αίτημα γίνεται δεκτό.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στη βορειοανατολική Τουρκία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου ως «συκοφαντίες» ρωσικούς ισχυρισμούς για πωλήσεις πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να αντιτείνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και οι τζιχαντιστές πωλούν πετρέλαιο στο συριακό καθεστώς που υποστηρίζει η Μόσχα.

Ανάλογες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει την Πέμπτη λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ και οι υποστηρικτές του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS και όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν.

Για αυτή καθαυτή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία, ο Ερντογάν επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας αλλά αυτόματη ενεργοποίηση των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αισθάνεται άβολα με τις απόπειρες της Ρωσίας να οδηγήσει τη διαμάχη σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού σε άλλο επίπεδο στις διμερείς σχέσεις.

Και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Φρανσουά Ολάντ στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο με τον Πούτιν να τονίζει ότι ακόμη αναμένει τη διατύπωση συγγνώμης εκ μέρους του Ερντογάν, και τον τελευταίο να απαντά πως οι Ρώσοι είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν για το θερμό επεισόδιο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline