Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:55:37

Στόχος για φέτος τα 30.000.000 τουρίστες, ενώ καταρρέει ο τουρισμός στην Τουρκία. Άνοδο κατά 9% περιμένει για το 2017 ο ΣΕΤΕ. Κύριο

Ιστορικό ρεκόρ το 2016 με 25.000.000 τουρίστες το οποίο εφέτος θα ξεπεραστεί από το μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις στην Ελλάδα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ρωσία και πρώην ανατολικές χώρες.

-Καλπάζει ο ελληνικός Τουρισμός με διπλές ελπίδες για εφέτος, δηλαδή αύξηση του αριθμού των τουριστών αλλά και αύξηση των εσόδων που πέρυσι υστέρησαν συγκριτικά. Ήταν λιγότερες οι διανυκτερεύσεις και μικρότερα τα πακέτα διαμονής. Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Τα έσοδα από τον τουρισμό ενδέχεται να αυξηθούν φέτος κατά 9% βοηθώντας την Ελλάδα να επιστρέψει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο, πολιτικά ζητήματα θα μπορούσαν να ρίξουν τη σκιά τους στις προβλέψεις αυτές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 14,5 δισ. ευρώ μετά από μία πτώση 6,4% στα 13,2 δισ. ευρώ το 2016. Προβλέπει μάλιστα ότι οι αφίξεις ενδέχεται να κορυφωθούν στους 27 εκατομμύρια επισκέπτες από 25 εκατομμύρια που ήταν πέρσι.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει πτώση στις αφίξεις κρουαζιέρας από 2,5 εκατομμύρια που ήταν πέρσι, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή και ειδικά στην Τουρκία.

Βαρύ ήταν το τίμημα και της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές γεγονός που οδήγησε σε μειωμένα έσοδα παρά την άνοδο στις αφίξεις.

Αιτιολόγησε μάλιστα τις εκτιμήσεις του για δύο εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες το 2017 λέγοντας πως η Ελλάδα σε σύγκριση με την Αίγυπτο και την Τουρκία αποτελεί ασφαλή προορισμό ενώ η Ισπανία, ένας σημαντικός αντίπαλος της Ελλάδας αύξησε τις τιμές.

«Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη ποιότητα διακοπών στην καλύτερη τιμή», είπε χαρακτηριστικά.

-Σε ιστορικό ρεκόρ 25 εκατ. οι αφίξεις το 2016

H τουριστική κίνηση ανέκτησε την ορμή της, όπως σημειώνεται σε εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την απασχόληση. Τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνουν και τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της μεγάλης συμβολής των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής», που ευνοήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο 2016 (4,3%), διαμορφώνουν συνθήκες περαιτέρω τόνωσης της απασχόλησης σε ετήσια βάση, στους επόμενους μήνες, αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 1,7%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο 2016 και σε όρους πενταμήνου κατά 2,7%, έναντι 1,4% το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015.
Ανοδική είναι και η τάση της απασχόλησης με βάση τον κινητό μέσο έξι μηνών. Αυξήθηκε επίσης αισθητά, το ποσοστό απασχόλησης (δηλαδή ο αριθμός των απασχολουμένων προς το σύνολο του ενεργού πληθυσμού) στο 45,4%, στο πεντάμηνο 2016, έναντι 44,4% στην αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Alpha Bank, η τουριστική κίνηση ανέκτησε την ορμή της, δεδομένου ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και στο επτάμηνο 2016 κατά 9,1% και 8,2% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. O αριθμός τουριστών ανήλθε σε 9,21 εκατ. στο επτάμηνο 2016, έναντι 8,66 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Κω (-13,0%), στη Σάμο (-16,3%) και κυρίως στη Μυτιλήνη (-62%), περιοχές που πλήττονται έντονα από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, υπεραντισταθμίσθηκε από τη σημαντική τουριστική ροή στα αεροδρόμια της Κρήτης (+12,8%), του Ιονίου (+13,3%), και των Κυκλάδων (+8,7%).

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι συνολικές αφίξεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν στα 25 εκατομμύρια το 2016, έναντι 23,6 εκατομμύρια το 2015 (αύξηση 6%). Όπως και συνέβη τελικά, με νέο άλμα για φέτος και τον φιλόδοξο αριθμό των 30.000.000 τουριστών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline