Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:48:23

Δύσκολο καλοκαίρι, μετά πέντε χρόνια τουριστικής ευμάρειας. Λιγότεροι οι τουρίστες εφέτος-ίσως κάτω και από 30 εκατ- λιγότερα έσοδα. Σε μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων και καταστημάτων οι ανησυχίες. Κύριο

Περίπου χίλια ξενοδοχεία, παλαιά της επαρχίας συνήθως, έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Αν και αναπτύσσονται πολλές μεγάλες μονάδες, οξύνεται ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, την Αίγυπτο, και βαλκανικές χώρες.

Ηταν από καιρό αναμενόμενο ότι η καμπύλη στην ανάπτυξη του τουρισμού θα άρχιζε εφέτος να γίνεται καθοδική, Για λόγους που έχουμε αναλύσει σε διάφορα ρεπορτάζ της Ιστοσελίδας μας.. Δυστυχώς η ανησυχία επιβεβαιώνεται ήδη, δυσάρεστα και ανησυχητικά...Δυσοίωνες είναι οι πρώτες ενδείξεις για το πλήθος των ξένων τουριστών που αναμένονται κατά τη φετινή χρονιά στηρίζοντας τις εκτιμήσεις εκείνων που περιμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα στάσιμο σε σχέση με το 2018 έτος και, στη χειρότερη, μια διόρθωση των μεγεθών τόσο του πλήθους των επισκεπτών (33 εκατομμύρια πέρυσι) όσο και πολύ περισσότερο των εσόδων (της τάξης των 16 δισ. πέρυσι) από τον τουρισμό.

Αν και ασφαλώς είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το 2019, τα προσωρινά στοιχεία για τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών προς τα ελληνικά αεροδρόμια εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ήταν θετικά σε σχέση με το 2017. Δηλαδή οι εταιρείες που έρχονται στην Ελλάδα περιμένουν και προσαρμόζονται αναλόγως για να φέρουν λιγότερο κόσμο φέτος από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, πηγές που παρακολουθούν διαχρονικά τη σειρά αυτών των μεγεθών, σημειώνουν στην «Κ» πως είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ο προγραμματισμός των θέσεων των αεροπορικών βαίνει μειούμενος και όχι αυξανόμενος.

Και αυτά παρά το γεγονός πως η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο στα αεροδρόμια της χώρας συνέχισε να ανεβαίνει με ρυθμούς της τάξης του 10%. Οι πληροφορίες αποδίδουν την άνοδο που σημειώθηκε κατά τον Ιανουάριο στην ανεξάρτητη δυναμική που έχει αποκτήσει η Αθήνα ως αυτοτελής προορισμός city break, στην κανονική λειτουργία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης –στο οποίο πέρυσι την ίδια περίοδο πραγματοποιούνταν έργα και η κίνηση είχε περιοριστεί– αλλά και στο γενικότερο momentum των τελευταίων ετών στον ελληνικό τουρισμό. Ετσι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιανουάριο η συνολική επιβατική κίνηση, εγχώρια και διεθνής, αυξήθηκε κατά 11,5% περίπου, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά 8,5%.

Ομως ο συρρικνωμένος σε σχέση με πέρυσι αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για φέτος σημαίνει πως κατά την καλοκαιρινή σεζόν τα πράγματα θα αλλάξουν. «Αυτό είναι υπό μία έννοια αναμενόμενο μετά τα ρεκόρ αφίξεων που σημειώθηκαν πέρυσι, αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις βασικές αγοράς από όπου αντλεί τουρισμό η χώρα, όπως η Γερμανία και η Βρετανία», εξηγεί στην «Κ» πηγή με πρόσβαση στα στοιχεία του προγραμματισμού θέσεων.

Σε μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων και καταστημάτων, ιδιαίτερα στις τουριστικές και παραλιακές-νησιωτικές περιοχές άρχισαν να επικρατούν ανησυχίες.

Βέβαια, σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός, που εξαρτάται από δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παραμέτρους των διεθνών αγορών, εκεί από όπου έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα το πώς τελικά θα κινηθεί η χρονιά. Η ανάκαμψη ανταγωνιστικών αγορών στην περιφέρεια (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία), όμως, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την Ελλάδα και κυρίως η διεθνής επιβράδυνση των οικονομιών και επιμέρους ζητήματα όπως η αβεβαιότητα του Brexit, αν μη τι άλλο, δεν συνάδουν με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline