Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:11:52

Η χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τα ξενοδοχεία

Για τη χειρότερη κρίση στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει λόγο η Deutsche Bank σε έκθεσή της, εκτιμώντας πως οι επόμενοι τρεις με εννέα μήνες θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά δύσκολοι, ενώ η πραγματική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το β΄ εξάμηνο του 2021 και η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023-2024.

Το β΄ τρίμηνο του 2020, όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα, ήταν το χειρότερο που έχει βιώσει ο κλάδος, και αν και τόσο στο β΄ εξάμηνο φέτος όσο και στο α΄ εξάμηνο του 2021 θα υπάρξουν σημάδια αργής ανάπτυξης, η ουσιαστική ανάκαμψη στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη θα αρχίσει να φαίνεται σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Οπως εκτιμά, τα έσοδα για το σύνολο του 2020 θα κινηθούν κατά 50%-70% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 θα ανακάμψουν κατά 25%-60% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, ενώ κατά τη διετία 2023-2024 αναμένεται η πλήρης επιστροφή στην «κανονικότητα» σε όρους RevPARs (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο).

Η ένταση αυτής της κρίσης άσκησε ισχυρή πίεση σε όλους τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους (όπως οι Scandic, Melia, Accor, NHH, Whitbread, Intercontinental) και οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να καταγράψουν πολύ αρνητικό EBITDA το 2020 και σημαντικές καθαρές ζημίες, επισημαίνει η Deutsche Bank. Παρ' όλα αυτά, έχουν θέσει σε εφαρμογή δραστικά σχέδια εξοικονόμησης, αλλάζοντας ριζικά τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να επωφεληθούν από την κρατική βοήθεια. Ολοι οι όμιλοι, όπως εκτιμά η Deutsche Bank, θα συνεχίσουν να «καίνε» τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο β΄ εξάμηνο του 2020, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να διαθέτουν ρευστότητα.

Αναφερόμενη πιο αναλυτικά στις φετινές επιδόσεις του κλάδου, η γερμανική τράπεζα τονίζει πως σε όλες τις χώρες τα ξενοδοχεία είχαν ένα ιδιαιτέρως δύσκολο β΄ τρίμηνο. Οι χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη ήταν στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Πορτογαλία, ενώ οι πιο ανθεκτικοί κλάδοι ήταν αυτοί της Αυστρίας και της Γερμανίας. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν αρκετά διαφορετική τάση. Οι επαρχιακές πόλεις στις διάφορες χώρες είχαν καλύτερη απόδοση γενικά, ωστόσο ο διεθνής τουρισμός ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός, κάτι που εν μέρει αντισταθμίστηκε σε ορισμένες χώρες από ένα υψηλότερο επίπεδο εγχώριων «πελατών». Η Γαλλία και η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σε σχέση με τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline