Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  02:27:47

Time Out: Οι δέκα πιο κουλ γειτονιές του κόσμου

Περιοχές από τη Δανία και τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Κορέα και τη Σενεγάλη περιλαμβάνει η λίστα του Time Out. Το Νορέμπρο, ένα hub για λάτρεις του φαγητού στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου γεννήθηκαν νέες επιχειρήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακηρύχθηκε ως η πιο κουλ γειτονιά του κόσμου από το Time Out.

«Η πανδημία συνέτριψε τις πόλεις και τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού και της Φιλοξενίας», σημειώνει η Καρολάιν ΜακΓκιν, συντάκτρια του Time Out στο CNN Travel. «Ωστόσο, κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία σχετικά με το πως οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας στην πορεία μια νέα κουλτούρα».

Το Άντερσονβιλ στο Σικάγο, γνωστό για την ακμάζουσα LGBTQ+ σκηνή και τους χώρους πρασίνου, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα του Time Out, ενώ το ιστορικό Jongno 3-ga στη Σεούλ της Νότιας Κορέας κέρδισε την τρίτη θέση.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Λιθ του Εδιμβούργου, μια πρώην βιομηχανική περιοχή της πόλης, που ξεχωρίζει για την αναπτυσσόμενη δημιουργική σκηνή της και τη συνεχώς αυξανόμενη λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το Station District του Βίλνιους, στη Λιθουανία, όπου το Time Out επικεντρώνεται στην street art και στα μπαρ.

Το Νορέμπρο προτείνεται από το Time Out όχι μόνο λόγω των γεμάτων κόσμο καταστημάτων, παλιών και νέων, αλλά και για τις πρόσφατες τοπικές πρωτοβουλίες, όπως μια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητα ή μία διαδραστική έκθεση τέχνης με την ονομασία Usynglige Stier («Αόρατα μονοπάτια».)
Η Κοπεγχάγη κατέκτησε πρόσφατα τον τίτλο της ασφαλέστερης πόλης στον κόσμο από το Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index (SCI), ενώ πριν από λίγες ημέρες το εστιατόριο Noma της πόλης στέφθηκε το καλύτερο στον κόσμο.

«Μεγάλη σημασία έχει ο «παλμός» της κάθε γειτονιάς, σημειώνει η Καρολάιν ΜακΓκιν. «Οι γειτονιές της πόλης είναι δυναμικές, αλλάζουν γρήγορα. Και αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ καλό πράγμα. Ορισμένες υπέροχες ιδέες έγιναν πραγματικότητα πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σύμφωνα με το Time Out, η βιωσιμότητα αποτέλεσε βασική παράμετρο για την κατάρτιση της λίστας: το Άντερσονβιλ στο Σικάγο φημίζεται για το φιλικό προς το περιβάλλον πρόγραμμα κομποστοποίησης Clark Free Composts, ενώ το Σάι Κουνγκ στο Χονγκ Κονγκ έχει επαινεθεί για τα καταστήματα μηδενικών απορριμμάτων, αλλά και για την περιβαλλοντική ομάδα «Friends of Sai Kung».

Η ΜακΓκιν τονίζει ότι μέσα από την έρευνα του Time Out υπογραμμίζεται πώς οι πόλεις έχουν επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο από την πανδημία, ωστόσο ένα κοινό σημείο ήταν «μια μεγάλη στροφή προς το τοπικό στοιχείο».
«Οι άνθρωποι συναθροίζονται στις γειτονιές τους, η διατροφή και η κοινωνική ζωή τους εξαρτώνται από αυτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τις ερωτεύτηκαν» σημειώνει.

Οι δέκα πιο κουλ γειτονιές
1. Νορέμπρο, Κοπεγχάγη, Δανία
2. Άντερσονβιλ, Σικάγο, ΗΠΑ
3. Jongno 3-ga, Σεούλ, Νότια Κορέα
4. Λιθ, Εδιμβούργο, Σκωτία
5. Station District, Βίλνιους, Λιθουανία
6. Τσέλσι , Nέα Υόρκη, ΗΠΑ
7. XI Περιοχή , Βουδαπέστη, Ουγγαρία
8. Νγκορ, Ντακάρ, Σενεγάλη
9. Σάι Κουνγκ, Χονγκ Κονγκ
10. Ρίτσμοντ, Μελβούρνη, Αυστραλία

Με πληροφορίες από CNN

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline