Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023  06:53:57

Πόσο ακριβά κοστίζει να μένεις μόνιμα σε κρουαζιερόπλοιο;

Παρότι λατρεύει τα ταξίδια, δεν αντέχει τις μεγάλες πτήσεις, το jet lag και την αλλαγή της ρουτίνας του. Εξ ου και αποφάσισε να ενοικιάσει ένα δωμάτιο σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, όπου θα μπορεί να κοιμάται, να εργάζεται και να γενικά να ζει.

Ο λόγος για τον 28χρονο Αμερικανό Austin Wells, ο οποίος δουλεύει στο τμήμα ενισχυμένης πραγματικότητας της Meta και αποφάσισε πως μετά το 2025, όταν και το κρουαζιερόπλοιο θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι, θα μείνει στο MV Narrative. To πολυτελές πλοίο θα αποτελείται από τουλάχιστον 500 ιδιωτικά δωμάτια και διαμερίσματα και αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 1.000 κατοίκους, οι οποίοι λίγο πολύ θα μένουν εκεί μόνιμα.

«Το εργασιακό μου ωράριο θα αλλάζει προς τη νύχτα, τα βράδια και νωρίς το πρωί. Αλλά αυτό μου θα δίνει τη δυνατότητα...ίσως να δω μία πόλη το μεσημέρι ή το απόγευμα και έπειτα να ξεκινήσω τη δουλειά γύρω στις έξι ή στις επτά», δήλωσε ο Well στο CNBC για τα ταξίδια που πρόκειται να κάνει με το κρουαζιερόπλοιο στην Ευρώπη.

Ακριβή στέγη

Wells έδωσε περίπου 300.000 δολάρια για μισθωτήριο 12 ετών, ώστε να μένει σε ένα στούντιο τύπου «Discover», ένα από τα απλούστερα καταλύματα που προσφέρει το MV Narrative. Πρόκειται για έναν χώρο 22 τ.μ. με αναδιπλούμενο κρεβάτι, αποθήκη για τα τρόφιμα, ένα γραφείο και ένα μπάνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μισθωτήρια στο MV Narrative είναι 24 ετών ή για τη διάρκεια της ζωής του κρουαζιερόπλοιου, δηλαδή περίπου 60 χρόνια. Ωστόσο, ο Wells επειδή ήταν από τους πρώτους πελάτες που εκδήλωσε ενδιαφέρον, δέχθηκε προσφορά για συντομότερο χρόνο.

Το όραμα του Alister Punton, συνιδρυτή και CEO της Storylines, της εταιρείας κατασκευής του κρουαζιερόπλοιου, ήταν να το προσφέρει σε πιο προσιτή τιμή σε σχέση με άλλα κρουαζιερόπλοια μόνιμης διαμονής. Για παράδειγμα, ένα ρετιρέ στο κρουαζιερόπλοιο The World κοστίζει περίπου 20,5 εκατ. δολάρια και μέσα στο πλοίο θα πρέπει βρίσκονται περίπου 150-200 άτομα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Αντιθέτως, τα καταλύματα στο MV Narrative είναι μεν ακριβά (μεταξύ 1 εκατ. και 8 εκατ. δολαρίων για μίσθωση 60 ετών), αλλά η εταιρεία άρχισε τον Νοέμβριο να δίνει προσφορές στα 600.000 δολάρια, ενώ θα επιτρέπει στους ενοίκους να διαμένουν στο πλοίο για τρεις μήνες το χρόνο.

Επιπλέον είναι το κόστος για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του πλοίου, όπως στα εστιατόρια, τα μπαρ, το καθαριστήριο, το γυμναστήριο και τους γιατρούς. Το κόστος των υπηρεσιών ξεκινά από τα 2.100 δολάρια τον μήνα ανά άτομο. Ωστόσο, «έχουμε ακόμη ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά», δήλωσε ο Punton στο CNBC.

Εάν οι ένοικοι λείπουν από το κρουαζιερόπλοιο θα έχουν τη δυνατότητα να το υπενοικιάσουν. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της Storylines, ένα στούντιο αντίστοιχο με αυτό του Wells μπορεί να παράγει περίπου 4.500 δολάρια το μήνα.

Η «γειτονιά» στο πλοίο

Ο Wells αναμένει να είναι ένας από τους νεότερους ενήλικες ενοίκους, ο αριθμός των οποίων θα φτάνει περίπου στους 30 όταν μετακομίσει στο πλοίο. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι υπόλοιπο ένοικοι θα είναι από μεσήλικες επιχειρηματίες μέχρι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στο πλοίο υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο προσφέρει ένα μείγμα διαδικτυακών μαθημάτων και εκπαίδευσης σε μικρές ομάδες. Επίσης, περιλαμβάνει σχολικές εκδρομές και εργαστήρια με ειδήμονες από τις χώρες στις οποίες το κρουαζιερόπλοιο κάνει στάση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Storylines.

Συνταξιούχοι και άλλοι εργαζόμενοι κοντά στη συνταξιοδότηση έχουν μισθώσει διαμερίσματα στο κρουαζιερόπλοιο, όπως δήλωσε ο Punton στο CNBC. Και βέβαια, ο ίδιος, η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά, αυτή τη στιγμή δύο και πέντε ετών, επίσης θα μετακομίσουν στο πλοίο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline