Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  13:38:57

Νίκη Κεραμέως: Τελευταία ευκαιρία και για την χώρα

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ «καλή επιτυχία» στη νέα Κυβέρνηση, γιατί αν πετύχει η Κυβέρνηση, θα πετύχει και η χώρα μας κι αυτό είναι προφανώς το μέλημα όλων μας.


Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον κύριο Πρωθυπουργό χθες βράδυ. Κάποια που άκουσα με ικανοποίησαν έστω και πρόσκαιρα, έστω και επιφανειακά, πολλά, όμως, με εξέπληξαν και εξηγούμαι.

Πάω πρώτα στα επιφανειακά τουλάχιστον ικανοποιητικά στοιχεία. Χθες βράδυ είδαμε εκ νέου τον μεταμορφωμένο κ. Τσίπρα. Ήταν μεταμορφωμένος τουλάχιστον σε σχέση με τις χρόνιες, με τις πάγιες θέσεις του και σε σχέση με τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Ξεπεράσαμε την περίοδο «σκισίματος» του μνημονίου, ξεπεράσαμε την οριστική αποπομπή της τρόικας από την Ελλάδα, κ.ο.κ.. Εύχομαι πραγματικά η στροφή αυτή να είναι ειλικρινής και η Κυβέρνηση να πορευτεί πλέον με αποφασιστικότητα στον δρόμο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Πάω, όμως, τώρα στα σημεία που με εξέπληξαν στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και, δυστυχώς, είναι πολλά.
Πρώτον, μας είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι το σχέδιο επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ απέτυχε παταγωδώς κι αυτό παρότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε τη χώρα με ύφεση μείον 8% και την παρέδωσε με ανάπτυξη 0,8%, παρότι ανέβασε τη χώρα μας πάνω από σαράντα θέσεις στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρότι αναδείχθηκε από τον ΟΟΣΑ πρωταθλήτρια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μας είπε, επίσης, ο κύριος Πρωθυπουργός ότι με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βάσεις για το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού αυτά.

Κι ερωτώ: Πώς ακριβώς νομίζετε ότι το κάνει αυτό, όταν το νέο μνημόνιο που έφερε επιβαρύνει τους πολίτες με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, όταν περικόπτει συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν αυξάνει τον φόρο στις επιχειρήσεις από 26% σε 29%, όταν προβλέπει προκαταβολή φόρου μέχρι 100% για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, όταν αυξάνει την εισφορά αλληλεγγύης, όταν μειώνει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όταν τριπλασιάζει τις εισφορές για τους αγρότες;

Δεύτερον, μας μίλησε ο κύριος Πρωθυπουργός για την απαράδεκτα υψηλή ανεργία των τελευταίων ετών επί διακυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και την υψηλή αδήλωτη εργασία. Δεν είπε κουβέντα, όμως, ο κ. Τσίπρας για το ότι επί των μόλις επτά μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες, ενώ προηγουμένως επί Νέας Δημοκρατίας είχε μειωθεί κατά επτά μονάδες και η αδήλωτη εργασία μόνο τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτον, στην κοινωνική πολιτική μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση που έφερε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο λειτουργεί τροχιοδεικτικά για τις επόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Πραγματικά, κύριοι της Κυβέρνησης, εύχομαι να μην είναι έτσι. Ο νόμος αυτός για την ανθρωπιστική κρίση ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό για τις ευπαθείς ομάδες, ένα απλό πυροτέχνημα που αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων.
Όταν είχα θίξει αυτό το θέμα στη Βουλή, το ότι δηλαδή αυτά τα μέτρα είναι εφήμερα και ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την επανένταξη αυτών των ευπαθών ομάδων στον κοινωνικό και εργατικό ιστό, μου απάντησε η Κυβέρνηση ότι τέτοια μέτρα θα παρθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως άλλωστε όφειλε η Κυβέρνηση να κάνει βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την κοινωνική ένταξη. Εξ όσων γνωρίζω, όμως, δεν έκανε απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέτοια μέτρα επανένταξης των ευπαθών ομάδων στον κοινωνικό και εργατικό ιστό είναι που θα έπρεπε να είναι τροχιοδεικτικά, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κυρίου Πρωθυπουργού και όχι τα εφήμερα, ανεπαρκή και πυροτεχνικής φύσεως μέτρα που έφερε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Τέταρτον, όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, μας είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση σ' αυτόν τον τομέα και ότι θα συστήσει ακόμα και ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Μα, κύριοι της Κυβέρνησης, εδώ είχε την πιο λαμπρή ευκαιρία να πείσει διεθνείς κολοσσούς, διεθνείς επενδυτές στην Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξη που του πήρε ο κ. Κλίντον, ο οποίος του έδινε διαρκώς πάσες για να προσελκύσει επενδυτές και αντ' αυτού, ο κύριος Πρωθυπουργός έχασε κάθε ευκαιρία. Δεν ήταν θέμα γλώσσας. Ήταν θέμα ουσίας. Δεν μπόρεσε να πει μία κουβέντα σ' αυτούς τους υποψηφίους επενδυτές για το πώς θα μπορέσουν να αποσβέσουν την επένδυσή τους ούτε να εξηγήσει αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες ούτε να εξηγήσει εν γένει το σχέδιο της χώρας για τις επιχειρήσεις.

Όμως, ας μην πάμε μακριά. Εδώ, στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 23, περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ότι από τις είκοσι τρεις ιδιωτικοποιήσεις πέτυχε να συμφωνηθεί να γίνουν μόνο οι εννέα. Αυτό είναι απλά αναληθές. Σας καλώ να κοιτάξετε το παράρτημα του Μνημονίου που ψήφισε αυτή η Βουλή, για να δείτε ότι αναφέρονται αναλυτικά και οι είκοσι τρεις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν θα γίνουν εννέα, αλλά είκοσι τρεις.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πώς θα υλοποιήσετε τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες έχετε δεσμευτεί, όταν τις δαιμονοποιείτε;
(Στο σημείο αυτό χτυπά προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Πέμπτον, όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μας είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι θα προσπαθήσει να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ απ' αυτά. Δεν μας είπε, όμως, πότε και πώς θα βάλει πάλι μπροστά τα χίλια διακόσια δεκατέσσερα έργα που έχουν σταματήσει το τελευταίο μόνο εξάμηνο σε όλη την επικράτεια.
Έκτον, αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, μας είπε ότι θα προκηρυχθούν δύο χιλιάδες πεντακόσιες θέσεις γιατρών και λοιπών επαγγελμάτων υγείας το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι πράγματι πολύ σημαντικό, γιατί οι ελλείψεις είναι τρομακτικές. Αντιπαρέρχομαι το ότι το Φεβρουάριο μας είχε μιλήσει για τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες θέσεις και εστιάζω στο ότι ούτε τότε ούτε σήμερα μας είπε πού θα βρει αυτές τις θέσεις και με τι χρήματα θα τις καλύψει. Αυτό το λέω διότι βάσει του μνημονίου, για το 2015 έχουν προβλεφθεί μέχρι έντεκα χιλιάδες προσλήψεις.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Ήδη, με τις επαναπροσλήψεις του νόμου Κατρούγκαλου έχουμε φθάσει τις επτά χιλιάδες πεντακόσιες, χωρίς να υπολογίζει κανείς όλες τις άλλες ανάγκες του Δημοσίου από ελλείψεις και από συνταξιοδοτήσεις.

Τέλος, δεν ακούσαμε μία κουβέντα για το πώς θα επανορθώσει η Κυβέρνηση για την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που επήλθε το επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα επανορθώσει για τους δεκαεπτά χιλιάδες υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας μόνο και μόνο της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Δεν ακούσαμε ούτε μία κουβέντα για την πρωτοφανή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 52%, για το τι θα κάνει για να φέρει πίσω τις εξήντα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που ζήτησαν μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας, για το τι θα κάνει για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για το τι θα κάνει που μειώθηκε η βιομηχανία αυτό το εξάμηνο κατά 13,4%. Όλα αυτά είναι στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός σάς έδωσε ξεκάθαρα μία δεύτερη ευκαιρία, όπως ζητήσατε. Όμως, αυτή είναι συνάμα και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και το βάρος της ευθύνης σας είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας. Η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline