Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  08:21:13

Politico: «Έμφραγμα στην καρδιά της Ευρώπης» - Οι ψυχρές σχέσεις Φον ντερ Λάιεν-Σαρλ Μισέλ

Μια δυσλειτουργική σχέση στην καρδιά της Ευρώπης διαφάνηκε με την ενεργειακή κρίση. «Έμφραγμα», αποκαλεί το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το αμερικανικό μέσο Politico. Άλλωστε, η επικριτική διάθεση του πρώτου φάνηκε όταν άσκησε κριτική στην Κομισιόν για έλλειψη δράσης στο θέμα των τιμών ενέργειας.

«Όταν οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα συναντώνται στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, μην περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο» γράφει ειδικότερα το αμερικανικό μέσο.

«Στα σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της θητείας τους, οι σχέσεις μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν έχουν υποστεί μια πρωτοφανή κατάρρευση, με το προσωπικό των δύο θεσμών να αποθαρρύνεται από την αμοιβαία επικοινωνία, και τους δύο ηγέτες να... αλληλομπλοκάρονται από συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Η δυσλειτουργική σχέση δεν επηρεάζει μόνο τη νομοθετική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από μια λεπτή πράξη εσωτερικής εξισορρόπησης. Απειλεί επίσης να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ στον κόσμο» συνεχίζει το Politico.

Οι συναντήσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ακόμη και ενόψει των συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνήθως το φόρουμ όπου η ΕΕ σημειώνει πρόοδο στις μεγάλες στρατηγικές και άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ. Αξιωματούχοι από άλλες χώρες και διεθνείς φορείς συχνά μπερδεύονται ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής τους. Τα στελέχη των δύο θεσμικών οργάνων αναφέρουν τη στάση της Επιτροπής και του Συμβουλίου ως προς τη συμμετοχή σε συναντήσεις με τρίτα μέρη. Κατά τη διάρκεια των κυλιόμενων συζητήσεων για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών εξεπλάγησαν όταν ένα ανώτερο στέλεχος της ΕΕ που συμμετείχε στο παρελθόν στις συνομιλίες ξαφνικά αποκόπηκε από τις επόμενες συναντήσεις. «Η επικοινωνία έχει καταρρεύσει παντελώς», σχολίασε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες ως προς την πολιτική τους σταδιοδρομία. Όμως, όσον αφορά την προσωπικότητα, είναι πολύ διαφορετικοί.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαίους αξιωματούχους, η σχέση ξεκίνησε ήρεμα. Τους πρώτους μήνες, η γραμματεία του Συμβουλίου προγραμμάτιζε κάθε Δευτέρα μια εβδομαδιαία απογευματινή συνάντηση μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline