Σάββατο 27 Απριλίου 2024  19:54:17

Τα ΑΕΙ, ο κ.Πιερρακάκης και το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ

Μέσα στον Ιανουάριο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τελευταία χώρα με αυτή την απαγόρευση, που έχει καταργηθεί ακόμα-όπως τόνισε- και στη Βόρεια Κορέα.

«Ωριμο φρούτο» θα μπορούσε να θεωρηθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ που θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης –το τελευταίο του έτους– ο Κυρ. Πιερρακάκης: η προωθούμενη αλλαγή είναι πλειοψηφική στην κοινωνία, με τους πολίτες να τάσσονται υπέρ με ποσοστό άνω του 50% στις δημοσκοπήσεις που διαθέτουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υπάρξουν «εκπτώσεις» προκειμένου να υπερψηφιστεί από τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, η «φόρμουλα» που θα αξιοποιηθεί θα εδράζεται τελικά –κατά πληροφορίες– στο άρθρο 16 και όχι στο 28 του Συντάγματος.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι ο βαθμός συναίνεσης που θα υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και το εύρος των αντιδράσεων εντός των πανεπιστημίων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κάνουν προβλέψεις για τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα – με εξαίρεση τη δεδομένη πολεμική από το ΚΚΕ.

Επισημαίνουν, όμως, ότι υπέρ του τερματισμού του αναχρονισμού με το άρθρο 16 έχουν ταχθεί κορυφαίοι συνταγματολόγοι και νομικοί της Κεντροαριστεράς, όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Β. Σκουρής, Ν. Αλιβιζάτος και Αντ. Μανιτάκης, γεγονός που δύσκολα δεν θα προσμετρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επίσης σημειώνουν πως ο Στ. Κασσελάκης αποτελεί «προϊόν» της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της αφού δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει έναν ελιγμό: να προτείνει δηλαδή το θέμα να «παγώσει» για ένα χρόνο και η αλλαγή του άρθρου 16 να συζητηθεί το 2025, όταν θα δρομολογηθεί η νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Οσο για το «μέτωπο» των πανεπιστημίων και το ενδεχόμενο διαδηλώσεων και καταλήψεων σε ΑΕΙ, κρίσιμο θεωρείται το κλίμα που θα διαμορφωθεί την εβδομάδα αμέσως μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, πρακτικά δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα. Πάντως, στον περιορισμό των αντιδράσεων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα συμβάλει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν επιστρέψει στους τόπους καταγωγής τους. Επίσης, εκτονωτικά εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετείται μετά τα μέσα Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή εν μέσω της εξεταστικής περιόδου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline